Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Γιούρι Γκαγκάριν: η Ρωσία γιορτάζει τα 50 χρόνια από την πρώτη πτήση στο Διάστημα

enet.gr, 14:56 Τρίτη 12 Απριλίου 2011
Τελευταία ενημέρωση:


Παρασημοφορήθηκε ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης Φ. Γιουρτσίχιν
 
Η κατάκτηση του διαστήματος παραμένει «προτεραιότητα» για τη Ρωσία, 50 χρόνια έπειτα από την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου που πήγε στο Διάστημα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ μιλώντας στο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Το παράσημο για τις εξαιρετικές «υπηρεσίες ενώπιον της πατρίδας» απένειμε πριν από λίγο σε πανηγυρική τελετή στην αίθουσα της Αικατερίνης στο Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ στον ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη Φιόντορ Γιουρτσίχιν.
Εκτός από τον ομογενή κοσμοναύτη, στον οποίο είχε ήδη απονεμηθεί το 2008 το παράσημο του «Ήρωα της Ρωσίας», η ύψιστη τιμητική διάκριση του ρωσικού κράτους, τιμήθηκαν με διάφορα παράσημα και μετάλλια πολυάριθμα στελέχη του διαστημικού τομέα από τη Ρωσία και άλλες χώρες. Ανάμεσά τους και τα έξι εν ζωή μέλη του πρώτου σώματος κοσμοναυτών, που εκπαιδεύτηκαν μαζί με το θρυλικό Γιούρι Γκαγκάριν: Βαλέρι Μπικόφσκι, Μπαρίς Βαλίνοφ, Βίκτωρ Γκαρμπάτκο, Βλαντίμιρ Σατάλοφ, καθώς και ο Αλεξέι Λεόνοφ, ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε στο ανοιχτό Διάστημα και η Βαλεντίνα Τερεσκόβα, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης.

Ο 52χρονος Φ. Γιουρτσίχιν εργάζεται ως "εκπαιδευτής κοσμοναύτης-δοκιμαστής πρώτης κατηγορίας" στην κορυφαία ρωσική διαστημική εταιρεία "Ενέργκια", την οποία ίδρυσε ο "πατέρας" των επανδρωμένων πτήσεων Σεργκέι Καραλιόφ.

Μεταξύ των τιμηθέντων με το παράσημο της Φιλίας ήταν και όλοι οι ξένοι αστροναύτες και κοσμοναύτες, που κατά καιρούς συμμετείχαν ή συνεργάστηκαν σε κοινές με τη Ρωσία επανδρωμένες πτήσεις όπως ο βετεράνος Αμερικανός αστροναύτης Τόμας Στάφορντ και ο πρώτος Γάλλος που πέταξε στο Διάστημα ,Ζαν Λου Κρετιέν.

Ο ομογενής κοσμοναύτης έχει ως σήμερα πραγματοποιήσει τρεις πτήσεις στο Διάστημα, έχει μεταφέρει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τη σημαία της Ελλάδας και της Κύπρου και στην τελευταία του πτήση από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο του 2010 είχε επιλέξει για το πλήρωμά του το παρατσούκλι "Όλυμποι".
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος σε ομιλία του στο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Πτήσεων κοντά στη Μόσχα, είπε: "Φτάσαμε πρώτοι στο Διάστημα, είχαμε πολλές επιτυχίες και δεν θέλουμε να χάσουμε αυτές τις προόδους. Η ανθρωπότητα έχει επενδύσει και θα συνεχίσει να επενδύει στον διαστημικό τομέα. Θα ήθελα να πω, στο όνομα της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, ότι φυσικά και θα το κάνουμε, διότι το Διάστημα είναι για εμάς προτεραιότητα".
Σε ομιλία του σήμερα, ημέρα κατά την οποία η Ρωσία γιορτάζει τα 50 χρόνια από την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν, ο Μεντβέντεφ δήλωσε "περήφανος που ανήκει σε μία χώρα που έκανε αυτό το πρώτο βήμα", την οποία χαρακτήρισε "μία τεράστια επιτυχία του σοβιετικού διαστημικού τομέα".
Το βράδυ μία ομοβροντία 50 πυροτεχνημάτων θα φωτίσει τον ουρανό της Μόσχας σηματοδοτώντας τα 50 χρόνια από την ιστορική πτήση του Γκαγκάριν, που παραμένει για τους Ρώσους "η πιο γοητευτική προσωπικότητα του 20ού αιώνα", σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου