Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Αφιέρωμα του ΜΜΑ στον Οδυσσέα Ελύτη


Αφιέρωμα του ΜΜΑ στον Οδυσσέα Ελύτη
με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Ο Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1911. Το 1979 τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας

Αθήνα
Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη που περιλαμβάνει Διεθνές Συνέδριο και δύο βραδιές ποίησης και μουσικής διοργανώνει το Μέγαρομουσικήςσε συνεργασία με την ποιήτρια και σύντροφο του ποιητή Ιουλίτα Ηλιοπούλου.
Το αφιέρωμα διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του ποιητή.
Φέτος το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τίμησε τη μνήμη και το έργο του ποιητή κηρύσσοντας το 2011 «Έτος Ελύτη».

Το Μέγαρο Μουσικής θα τιμήσει τον ποιητή το 2011, που σύμφωνα με τους μελετητές του « με όπλα του την ελληνική γλώσσα και το φως, επέτυχε να διαμορφώσει μια οικουμενική λυρική ποίηση, μια ποίηση που προβάλλει τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την αθωότητα, στοχεύει στο μυστήριο της ύπαρξης και αναδεικνύει τη μέγιστη αξία του μικρού μας κόσμου».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος τόνισε: «αισθανθήκαμε πράγματι όχι μόνο την ανάγκη, το καθήκον και το χρέος αλλά και την ψυχική διάθεση να οργανώσουμε φέτος αυτό το αφιέρωμα. Στόχος είναι το οικουμενικό και απέραντα ελληνικό έργο του Ελύτη να μας συντροφεύει όλη τη χρονιά αυτή.»
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος -ήταν παρών στην συνέντευξη Τύπου-χαιρέτισε το αφιέρωμα του Μεγάρου στον μεγάλο ποιητή: «Ο Ελύτης μίλησε για τον αγώνα όλων μας να νικήσουμε τις φθοροποιούς δυνάμεις της ζωής και να αντικρίσουμε κατάματα την αλήθεια του εαυτού μας και του κόσμου μας. Για κάθε τι που στην καθημερινή μας πραγματικότητα κάνει τον πολιτισμό μας ουσιαστικό και ιδιαίτερο.

«Σε κανενός ίσως άλλου Έλληνα δημιουργού το έργο δεν συναντιέται με τόσο καθοριστικό τρόπο το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το ελληνικό με το παγκόσμιο, το ανθρώπινο με το υπεράνθρωπο.»
Ο υπουργός σημείωσε πως εκτός από το αφιέρωμα του Μεγάρου, ένας δεύτερος κύκλος εκδηλώσεων έχει ήδη δρομολογηθεί από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.
«Το 2011 γεννά μία προσδοκία. Θα θέλαμε το έτος αυτό να είναι χαρακτηρισμένο από τις αξίες του Ελύτη. Να είναι ένα έτος με το ήθος και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, με τη σημασία του φωτός στη φυσική και μεταφυσική του διάσταση, με μία συνεχή εναντίωση στην τρέχουσα αντίληψη των πραγμάτων. Ένα έτος που θα προσπαθούμε να επανακτήσουμε την αθωότητά μας. Ένα έτος τελικά υπερηφάνειας» ανέφερε η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.
Το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Οδυσσέας Ελύτης: Ο εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα» που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου και την 1 Νοεμβρίου, σκοπό έχει να προσελκύσει νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, αλλά και να καταδείξει την πορεία του έργου του Οδυσσέα Ελύτη στον χρόνο και στον κόσμο.
Σύμφωνα με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου πρόκειται για «μία συνάντηση παλαιότερων και νεότερων μελετητών του Ελύτη, ανθρώπων που έχουν καταθέσει ήδη πολλές ερμηνευτικές προσεγγίσεις αλλά και ομοτέχνων του και ανθρώπων που για πρώτη φορά θα μιλήσουν για τον τρόπο πρόσληψης του έργου του Ελύτη και για την επίδραση αυτού του κόσμου του Ελύτη, στην τέχνη τους, στη σκέψη τους και στη ζωή τους».
Στο συνέδριο που ανήκει στην πολύ-θεματική Σειρά δραστηριοτήτων Megaron Plus θα συμμετάσχουν προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης, από την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Δημήτρης Μαρωνίτης, Μιχάλης Κοπιδάκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Paola Maria Minucci, David Connolly, Jeffrey Carson, Μιχάλης Λειβαδιώτης, Άρης Μπερλής, Δημήτρης Νανόπουλος, Κική Δημουλά, Γιώργος Κουρουπός, Χρόνης Μπότσογλου και Θανάσης Τζαβάρας.
Για την ημέρα της επετείου της γέννησης του ποιητή, στις 2 Νοεμβρίου και την επομένη, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση ποίησης και μουσικής υπό τον τίτλο «Ψαρεύοντας έρχεται η Θάλασσα» με πρωτότυπη σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού, με την συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών (Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα, Θανάσης Αποστολόπουλος) και απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
«Βασικός στόχος είναι να υπηρετήσουμε το λόγο του Ελύτη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ποίησης και μουσικής που, μέσα από τη συνεργασία ποιητικού και πεζού λόγου, μουσικής και εικόνας, παρουσιάζει τις κυρίαρχες όψεις της Ελυτικής ευαισθησίας και έκφρασης: Λυρισμό, αναζήτηση, τόλμη, πνευματικότητα, αισθήσεις και αυθεντικό αίσθημα» ανέφερε για την εκδήλωση «Ψαρεύοντας έρχεται η Θάλασσα» ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

in.gr », 16 Φεβ. 2011, 17:22








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου