Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Adele - Beatles - Τομ Γουέιτς




Ελευθεροτυπία, Σάββατο 16 Απριλίου 2011


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Τις πρώτες μέρες του Απριλίου του 1964, κάπως σαν σήμερα δηλαδή, οι Beatles επιτύγχαναν ένα σπουδαίο και ακατάρριπτο μέχρι σήμερα ρεκόρ. Τα πέντε πρώτα τραγούδια στο chart των singles του Billboard ήταν δικά τους. Είναι ένα από τα ρεκόρ που δεν έχει συντρίψει η Adele με το καινούργιο της άλμπουμ, το «21».

«Είμαι ακόμη νευρική στη σκηνή» αποκαλύπτει η Adele. «Προσπαθώ να λέω στο μυαλό μου, να σταματήσει να στέλνει λέξεις στο στόμα μου»
Ισως γιατί ακόμα δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει τόσο πολλά δισκάκια, παρά μόνο δύο: το φετινό της «21» και το ντεμπούτο της «19» πριν από μία διετία. Βρίσκονται κάποιες εβδομάδες στο Νο 1 και στο Νο 2 αντίστοιχα του εγγλέζικου chart των άλμπουμ.

Αλλο ρεκόρ και τούτο. Η Adele είναι ο μοναδικός εν ζωή καλλιτέχνης που κατάφερε να πλασαριστεί σε δύο θέσεις στο Top 5 και του chart των άλμπουμ και του chart των singles. Από την εποχή των Beatles είχε να συμβεί κάτι ανάλογο. Και πάλι το 1964, Ιανουάριο όμως αυτή τη φορά. Τότε τα «σκαθάρια» καμάρωναν στο Top 5 για δύο άλμπουμ τους, τα «With the Beatles» και «Please Please Me», και δύο τραγούδια τους, τα «Ι Want Το Hold Your Hand» και «She Loves You».

Οχι πως τα ρεκόρ έχουν δα και τόσο μεγάλη σημασία. Ωστόσο κάτι δείχνουν, αντικατοπτρίζουν κάποιες τάσεις. Το σημαντικότερο στην περίπτωση της Adele, αλλά και γενικότερα, είναι η μουσική και τα τραγούδια. Και το «21» είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ, που βοηθάει τη νεαρή τραγουδοποιό από το Τότεναμ να υπερπηδήσει με ευκολία το σκόπελο του δύσκολου και καθοριστικού, στην καριέρα ενός καλλιτέχνη, δεύτερου άλμπουμ. Ξέρετε πόσοι έβγαλαν έναν καταπληκτικό πρώτο δίσκο και μετά, σχεδόν, εξαφανίστηκαν χωρίς να καταφέρουν να επαναλάβουν την επιτυχία του ή να βρεθούν σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα έμπνευσης; Ουκ ολίγοι. Πρόσφατο παράδειγμα η Duffy, που ακολουθεί παράλληλη, χρονικά έστω, πορεία με την Adele. Το δεύτερο άλμπουμ της, που κυκλοφόρησε τις ίδιες ημέρες με το «21», καταποντίστηκε. Μετριότατο και βαρετό.

Αυτή την εβδομάδα το «21» συμπληρώνει 11 εβδομάδες στην κορυφή των πωλήσεων -περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα μόνο στη Μεγάλη Βρετανία. Αφού ξεπέρασε τη Madonna και το «The Immaculate Collection» του 1990- εννιά εβδομάδες στο Νο 1 έμεινε η βασίλισσα της ποπ. Είναι πλέον η Adele ο μοναδικός καλλιτέχνης στην ιστορία του βρετανικού τσαρτ που παρέμεινε για 11 διαδοχικές εβδομάδες στην κορυφή!

Μιλάμε για φαινόμενο: η Adele. Μια πιτσιρίκα, το όνομα της οποίας ακούσαμε για πρώτη φορά το 2008, όταν κατάφερε να βγει πρώτη στην ψηφοφορία του BBC για τον καλύτερο ήχο του 2008. Γρήγορα έγινε γνωστή παντού, ο κόσμος έμπαινε στη σελίδα της στο Myspace και κατέβαζε με απίστευτο ρυθμό τα τραγούδια της. Το 2009 κέρδισε και δύο βραβεία Grammy.

Το «21» (η ηλικία της πέρυσι) είναι καλύτερη ως δουλειά από το «19» (η ηλικία της τότε). Και λίγο πιο down-tempo, όχι μόνο στους ρυθμούς αλλά και στους στίχους του. Χώρισε το κορίτσι μας και έβγαλε τον πόνο της με νότες. «Πολλοί ακούνε τα τραγούδια που έχει μέσα ο δίσκος και πιστεύουν ότι έχω κατάθλιψη», λέει. «Δεν νομίζω όμως πως είμαι λιγότερο ή περισσότερο καταθλιπτική από τις συνομήλικές μου. Η κατάθλιψή μου έχει σχέση με ένα αγόρι που σημαίνει τα πάντα για εμένα. Με τα τραγούδια μου "Rolling In The Deep" και "Rumor Has It" φάνηκα πολύ bitch. Αλλά στη συνέχεια σκέφτηκα πως ό,τι και αν συνέβη, αυτός ο άνθρωπος ήταν ό,τι πιο σημαντικό είχα μέχρι τώρα στη ζωή μου κι έτσι, για να νιώσω πιο εντάξει, έγραψα το "Someone Like You"».

Σε αυτό το τελευταίο τραγουδάει λες και τον έχει απέναντί της τον λεγάμενο: «Ι heard that you're settled down/ That you found a girl and you're married now/ Ι heard that your dreams came true/ Guess she gave you things Ι didn't give you». Προφανώς ο τυπάκος βρήκε την ευτυχία κάπου αλλού και την παράτησε. Τουλάχιστον η Adele τον συγχωρεί και για να ανέβει λίγο ψυχολογικά (η ίδια), του δηλώνει ότι θα βρει «Someone like you», «κάποιον άλλον σαν εσένα». Αν είναι να γράφονται τέτοιοι δίσκοι, δεν πειράζει, ας χωρίσουν και κάποιοι καλλιτέχνες.

Επίσης, στο βίντεο του «Rolling in the deep» η Adele βρίσκεται μόνη σε ένα άδειο σπίτι, κάθεται σε μια πολυθρόνα και τραγουδάει με τα έπιπλα γύρω της να είναι σκεπασμένα με νάιλον. Στο τέλος δεν μένει τίποτε όρθιο, πιατικά και φλιτζάνια γίνονται όλα κομμάτια. Το «21» είναι γεμάτο με φολκ και σόουλ μπαλάντες.

«Το τελευταίο διάστημα ανακάλυψα πολλούς μουσικούς που ούτε καν είχα ακούσει», εξηγεί. «Για παράδειγμα τη Γουάντα Τζάκσον, την Αλισον Κράους, τον Αντριου Μπερντ, τους Lady Antebellum και τους Steel Drivers. Επιπλέον βυθίστηκα ακόμα πιο πολύ σε καλλιτέχνες που αγαπώ, όπως η Mary J Blige, ο Kanye West, ο Mos Def, η Αλάνις Μορισέτ, ο Τομ Γουέιτς και η Σίνεντ Ο Κόνορ. Το άλμπουμ μου περιέχει κάτι από όλους». *


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου