Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Τρόμος για τον πυρηνικό σταθμό στη Ιαπωνία


Την αναπνοή του κρατάει όλος ο κόσμος για τις εξελίξεις στο πυρήνικο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Daiichi στη Fukushima της Ιαπωνίας καθώς υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές λόγω των ισχυρών μετασεισμών που δόνησαν τη περιοχή.
To ηλεκτρικό δίκτυο είναι εκτός λειτουργίας ωστόσο οι γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Η παροχή ενέργειας στηρίζεται στις μπαταρίες οι οποίες θα διαρκέσουν για περίπου 8 ώρες και οι αντιδραστήρες του σταθμού θα πρέπει να ψύχονται συνεχόμενα για 24 έως 48 ώρες μέχρι να κρυώσει ο σταθμός. Χωρίς καμία ηλεκτρική ενέργεια οι αντλίες δεν θα είναι σε θέση να αντλήσουν νερο σους αντιδραστήρες για να κρυώσουν και άν η ηλεκτρική ενέργεια χαθεί και οι αντλίες σταματήσουν, το ραδιενεργό πυρινικό καύσιμο μπορεί να αρχίσει να λιώνει και αν αποτύχουν και τα συστήματα συγκράτησης, μια καταστροφική απελευθέρωση ραδιενέργειας στο περιβάλλον θα μπορούσε να συμβεί.

Εκτός από τους πυρήνες του αντιδραστήρα, ο αποθηκευτηκός χώρος για τα άκρως ραδιενεργά κατάλοιπα πυρηνικών καυσίμων είναι επίσης σε κίνδυνο. Το νερό στις πισίνες ψύξης θα πρέπει να κυκλοφορεί συνεχώς και να αποτραπεί η εξάτμιση. Η εξάτμιση του νερού ψύξης θα μπορούσε να διαρκέσει μερικές μέρες ώρες και μετά οι αντιδραστήρες θα έχαναν κάθε ελπίδα να ψυχθούν και τότε το πυρινικό καύσιμο θα μπορούσε να αφλεγεί σε μια εξώθερμη αντίδραση. Δεδομένου οτι δεν είναι δυνατό η αποθήκευση στους χώρους αποθήκευσης, μια καταστροφική απελευθέρωση ραδιενέργειας στο περιβάλλον θα μπορούσε να συμβεί.
Καίσιο-137 από τις "πισίνες" θα μπορούσε να αναφλεγεί και να δημιουργήσει ραδιενεργά κύματα σκόνης σε μεγάλες εκτάσεις. Λόγω της μεγάλης ποσότητας του πυρηνικού καυσίμου στο χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων(πισίνες) , η έκλυση ραδιενέργειας θα μπορούσε να είναι χειρότερη από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ πρίν από 25 χρόνια.

Να σημειώθει ότι το πείραμα που θα διεξαγόνταν τότε στις 26 Απριλίου το 1986 στις 1:24 π.μ στον αντιδραστήρα Νο 4 του πυρηνικού σταθμού Τσερνόμπιλ της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης εξέταζε μία τέτοια περίπτωση. Εάν το νερό ψύξης θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε περίπτωση έκτατης ανάγκης.. Όμως λάθη που έγιναν στη διεξαγωγή του πειράματος και σε συνδυασμό με τη ελαττωματική κατασκευή του αντιδραστήρα οδήγησαν σε έκρηξη που απελευθέρωσε τεράστια ποσά ραδιενεργού υλικού και ραδιενεργού γραφίτη στην ατμόσφαιρα, τα οποία προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές παγκοσμίως. Μία σαρκοφάγος χτίστηκε το 2007 πάνω απο τον αντιδραστήρα Νο 4 ώστε να εγκλοβιστεί η ραδιενέργεια. Επίσης η πόλη Pripyat της σημερινής Ουκρανίας (στην οποία βρισκόταν ο σταθμός) εκενώθηκε εξαιτίας των υπερβολικών ποσοτήτων ραδιένεργειας που επικρατούσαν στη περιοχή.
Η έκρηξη που έγινε στο σταθμό γκρέμισε την οροφή και ένα τοίχο απο το κτήριο που στέγαζε έναν απο τους αντιδραστήρες. Τα επίπεδα ραδιενέργειας που αρχικά ήταν υψηλά μετά όμως μειώθηκαν σε ασφαλές επίπεδο και ευτυχώς δε παρουσιάζεται αύξηση. Όμως κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες, καθώς δε ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Γράφει ο : StefGTX

3 σχόλια:

  1. mpravo sto paidi pou to egrapse!! polu kali douleia!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο, Stef, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση. Το Be-4um διαθέτει γρήγορα ενημερωτικά αντανακλαστικά.
    Θ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ Πολύ .. Πάντως έχω κάνει αρκετές διορθώσεις ώστε να έρθει στη τελική του μορφή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή