Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Πρωτοβουλία μαθητριών του 4ου Γενικού Λυκείου Χαλκίδας για τις Γυναικείες Φυλακές της Θήβας


Zoύμε στον 21 αιώνα κι όμως οι συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στις γυναικείες φυλακές της Θήβας είναι τουλάχιστον τριτοκοσμικές!!
Συγκεκριμένα μία απο τις κρατούμενες των φυλακών αναφέρει: «Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για μας στη Θήβα από ό,τι ήταν στον Κορυδαλλό. Κατ' αρχάς δεν έχουμε ζεστό νερό. Αναγκαζόμαστε να πλενόμαστε με κρύο. Μετά, άντε και κρύωσες: δεν υπάρχουν γιατροί. Πριν από λίγες μέρες είχαν αρρωστήσει σχεδόν όλες οι κρατούμενες... Ούτε κελιά έχουμε. Ζούμε όλες σε θαλάμους οκτώ μέχρι 17 ατόμων. Για σκεφτείτε μια μεγάλη γυναίκα ή ισοβίτισσα να πρέπει να μένει με τόσους ανθρώπους μαζί. Ή μια εργαζόμενη να θέλει να κοιμηθεί νωρίς... Ομως το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι είμαστε μακριά από την πόλη. Και δεν έχουμε συχνά επισκεπτήριο από τους συγγενείς μας ούτε από τους δικηγόρους. Α, ας σημειωθεί κι ότι το υπουργείο δε στέλνει λεφτά ούτε για πετρέλαιο, οπότε δεν έχουμε θέρμανση...».
Κανείς δεν ενδιαφέρεται και δεν νοιάζεται για αυτές.... ούτε για το γεγονός ότι μέσα σε αυτές τις φυλακές ζούνε και μεγαλώνουνε μικρά παιδιά! Αθώα παιδιά που δεν έφταιξαν σε τίποτε και όμως πληρώνουν τις αμαρτίες, τα σφάλματα και τα λάθη των μητέρων τους!! Πως μπορούν να μεγαλώσουν φυσιολογικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον κλεισμένα μεσα στα κάγκελα της φυλακής, χωρίς να μπορούν να γευτούν την αξία της ελευθερίας; Ποιος άνθρωπος θα μπορούσε να ζήσει έτσι; Ίσως κανείς από εμάς δεν το έχει σκεφτεί αυτό....
Είναι λάθος ότι φέρουμε ευθύνη μόνο για τις πράξεις μας... είναι, μάλιστα, ένα τραγικό λάθος, γιατί με αυτό το σκεπτικό καταλήγουμε να αδιαφορούμε για αυτούς που μας χρειάζονται και μας έχουν ανάγκη!

Όμως στον βαθμό που δεν κάνουμε τίποτα είμαστε υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση!
Για αυτο το λόγο είναι αξιοσημείωτη και αξιέπαινη η κίνηση μιας ομάδας μαθητριών της Β' Τάξης του 4ου Γενικού Λυκείου Χαλκίδας που προσπαθεί να βοηθήσει στην αλλαγή αυτής της κατάστασης και προτρέπει τους μαθητές να προσφέρουν ότι μπορούν σε αυτές τις γυναίκες.

Ο καθένας, όμως, θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια μέσω της ατομικής ενεργοποίησης και της συλλογικής κινητοποίησης.

Γράφει: Gianna

2 σχόλια:

  1. Υπάρχει σχετική ανακοίνωση που έχουν κολλήσει στο σχολείο τα κορίτσια. Αύριο μπορούμε να την παρουσιάσουμε! Έξυπνη ειδησιογραφία, πάντως! Θ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΔΗΣ-Ε-ΟΓΡΑΦΙΑ!!! όχι ειδησιογραφία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή