Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ανεργία: Με το φόβο της τρεις στους δέκα εργαζόμενους

Με το φόβο της ανεργίας τρεις στους δέκα εργαζόμενους

Άγχος και ανησυχία
 
 
Φοβισμένοι και ανήσυχοι εμφανίζονται οι Έλληνες εργαζόμενοι για το εργασιακό τους μέλλον εν μέσω της ύφεσης, καθώς το 28% δηλώνει ότι ανησυχεί πως θα χάσει τη δουλειά του ενώ επτά στους δέκα θα ήθελαν να απασχολούνται σε άλλη θέση εργασίας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη. Η πλειονότητα των εργαζομένων θα δικαιολογούσε, σύμφωνα με την έρευνα, μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από τον εργοδότη μόνο εάν προέβλεπαν περικοπές και για τη διοίκηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Workmonitor, που πραγματοποιήθηκε από την Randstad, δείχνουν ότι οι προσδοκίες και οι ανησυχίες των εργαζομένων στην Ελλάδα συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Οι τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους εκφράζονται πιο αρνητικά για τους εργοδότες τους σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το 79% των ερωτηθέντων δήλωσαν [ότι θα αποδέχονταν;] μέτρα των εργοδοτών για την αντιμετώπιση της κρίσης, μόνο εάν περιλάμβαναν και περικοπές για την ίδια τη διοίκηση.

Υπό τις παρούσες συνθήκες το 40% των εργαζομένων δηλώνει ότι στο εργασιακό του περιβάλλον επικρατεί ανησυχία και ένταση. Την ίδια στιγμή, το 72 % δηλώνει πως θα επιθυμούσε να απασχολείται σε κάποια άλλη θέση εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 16,8% των εργαζομένων άλλαξε εργασία τους τελευταίους 6 μήνες: Από αυτούς, το 43% άλλαξε από προσωπική επιθυμία, το 34% επειδή επιθυμούσε να βρει καλύτερες συνθήκες εργασίας, το 26% των επειδή ήταν δυσαρεστημένοι από τον εργοδότη τους και 20% μετακινήθηκαν λόγω προσωπικής φιλοδοξίας – διεκδίκηση ανώτερης διοικητικής θέσης.

Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές εργασίας, όπως αυτή της Ιταλίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα (90%), δηλώνουν ότι οι εργοδότες οφείλουν να προσφέρουν εκπαίδευση στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, η πλειονότητα του δείγματος (70%) εκφράζει την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται από το κράτος, όταν κάποιος εργαζόμενος χάσει την εργασία του.

Η έρευνα Workmonitor για τις τάσεις της αγοράς εργασίας διεξάγεται σε 23 χώρες σε όλο τον κόσμο και δημοσιεύεται 4 φορές το χρόνο. Η ερευνά πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 400 ατόμων, το χρονικό διάστημα μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου για λογαριασμό της Randstad από την εταιρία Survey Sampling International.
 
πηγή: tanea.gr (εδώ)
 
πρόσφατα σχετικά δημοσίευματα: Be-4um

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου