Κυριακή, 10 Απριλίου 2011

Ελληνικά Πανεπιστήμια: Θετική κατάταξη από την Εταιρεία Quacquareli Symonds (QS),

Δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της Εταιρεία Quacquareli Symonds (QS), που ειδικεύεται στις κας τατάξεις των Πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα αποτελέσματα για τα ελληνικά Πανεπιστήμια όσον αφορά συγκεκριμένα αντικείμενα είναι εντυπωσιακά και ελπιδοφόρα.
Οι λίστες κατάταξης της QS, τα περίφημα World University Rankings, έχουν διαβαστεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες από περισσότερους από πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι η πρώτη φορά όπου δημοσιεύονται λίστες τις συγκεκριμένης εταιρείας για συγκεκριμένα αντικείμενα και συγκεκριμένους τομείς. Η εν λόγω έρευνα αναφέρεται στην Πληροφορική και σε τέσσερις τομείς μηχανικών. Τα τρία βασικά κριτήρια ήταν η φήμη των πανεπιστημίων και των τμημάτων γενικότερα, η γνώμη των εργοδοτών για τους αποφοίτους και η ποιότητα της ακαδημαϊκής έρευνας
Τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στα εκατό κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όσον αφορά τις ειδικότητες των Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο «σκοράρει» και στις τρεις ειδικότητες στις θέσεις κατάταξης μεταξύ 51 – 100 και είναι το μόνο ελληνικό πανεπιστήμιο που τοποθετείται τόσο ψηλά και στις τρεις ειδικότητες.  Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης προκρίνεται ως ένα από τα καλύτερα για Μηχανολόγους Μηχανικούς. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)  κατέχει την 199 θέση παγκοσμίως στα πεδία των Πολυτεχνικών Επιστημών και της Πληροφορικής με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στη θέση μεταξύ 51 – 100. Σημειωτέον ότι το Α.Π.Θ. ως ίδρυμα κατά το παρελθόν έτος 2009 – 2010 βρισκόταν μεταξύ των θέσεων 401 – 450. Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενώ συμμετέχει για πρώτη φορά το 2010 στις συνολικές λίστες κατάταξης στην θέση 501-550, όσον αφορά τις ειδικότητες των Χημικών Μηχανικών και των Πολιτικών Μηχανικών τοποθετείται στις θέσεις μεταξύ 101-150.
Πρώτο πανεπιστήμιο παγκοσμίως ανακηρύσσεται το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) στις ΗΠΑ όπου πρωτεύει και στις πέντε υπό εξέταση ειδικότητες (Πληροφορική, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί και Πολιτικοί Μηχανικοί). Ακολουθούν τα πανεπιστήμια Cambridge (Μεγάλη Βρετανία), Χάρβαρντ (ΗΠΑ) και Stanford (ΗΠΑ).

Ενδεικτικός ο πίνακας κάτωθι που δείχνει μία κατάταξη των πανεπιστημίων.
Θέση Κατάταξης
Πανεπιστήμιο
Χώρα
Αποτέλεσμα
1
Massachusetts Institute of Technology (MIT)
ΗΠΑ
83.9
2
University of Cambridge
Μεγάλη Βρετανία
80.2
3
Harvard University
ΗΠΑ
76.4
4
Stanford University
ΗΠΑ
74.9
5
University of California, Berkeley (UCB)
ΗΠΑ
70.5
6
University of Oxford
Μεγάλη Βρετανία
65.9
7
Imperial College London
Μεγάλη Βρετανία
64.2
8
University of California, Los Angeles (UCLA)
ΗΠΑ
62.4
9
California Institute of Technology (Caltech)
ΗΠΑ
60.8
10
National University of Singapore (NUS)
Σιγκαπούρη
57.0
51-100
Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ελλάδα
101-150
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ελλάδα
151-200
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ελλάδα
151-200
Lomonosov
Ρωσία
Πιο συγκεκριμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται για τις συγκεκριμένες ειδικότητες που αναφέρονται στις ακόλουθες θέσεις κατάταξης:

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
o       51-100 στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς
o       51-100 στους Πολιτικούς Μηχανικούς
o       101-150 στους Μηχανολόγους Μηχανικούς;
o       151-200 στην Πληροφορική
o       151-200 στους Χημικούς Μηχανικούς

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
o       51-100 στους Πολιτικούς Μηχανικούς
o       101-150 στους Χημικούς Μηχανικούς
o       151-200 στην Πληροφορική
o       151-200 στους Μηχανολόγους Μηχανικούς

-     Πανεπιστήμιο Πατρών
o       101-150 στους Πολιτικούς Μηχανικούς
o       101-150 στους Χημικούς Μηχανικούς

-    Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
o       51-100 στους Πολιτικούς Μηχανικούς
o       151-200 στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς
o        
      Πανεπιστήμιο Κρήτης
o       51-100 στους Μηχανολόγους Μηχανικούς


[Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες επισκεφτείτε το http://www.topuniversities.com/  (εδώ)]

Πώς βγαίνουν οι λίστες με τα καλύτερα Πανεπιστήμια
Όπως έχουμε σημειώσει και σε σχετικό άρθρο, οι λίστες κατάταξης των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο –τα περίφημα rankings– είναι χρήσιμες και ενδεικτικές, αλλά δεν αποτελούν πανάκεια. «Τα κριτήρια αξιολόγησης των πανεπιστημίων συνήθως διαφέρουν. Η εγκυρότητα και η συνέπεια κάθε χρόνο του φορέα που συντάσσει τη λίστα κατάταξης παίζουν σημαντικό ρόλο. Ακόμα όμως και σε έγκυρους φορείς βλέπουμε στοιχεία υποκειμενικότητας.» Επομένως, χρήσιμες όλες οι λίστες κατάταξης για τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά χρειάζεται να συγκρίνονται και να γίνεται προσεκτική ανάγνωση των λεπτομερειών.
Όσον αφορά τις συγκεκριμένες λίστες κατάταξης, στις οποίες γίνεται αναφορά στον παρόν άρθρο, καλό είναι να ειπωθούν μερικά λόγια για την μεθοδολογία τους και την προέλευση τους. To QS World University Rankings® Academic Advisory Board (Ακαδημαϊκό Συμβούλιο για τις Παγκόσμιες Κατατάξεις της QS) αποτελείται από 20 διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, στατιστικολόγους και ειδικούς στις κατατάξεις από 12 χώρες του κόσμου. Η μεθοδολογία των QS World University Rankings® πρωτοπαρουσιάστηκε το 2004 υπό την καθοδήγηση του υπάρχοντος  Διοικητικού Συμβουλίου που αποτελούνταν από τους Nunzio Quacquarelli, Ben Sowter, John O’Leary και Martin Ince.

1 σχόλιο: