Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Πανελλήνια έρευνα Αναγνωστικής Συμπεριφοράς






Η Λένα Μαντά και η Βικτόρια Χίσλοπ εισβάλλουν στην πρώτη εξάδα των πιο επιδραστικών συγγραφέων μαζί με τον Καζαντζάκη και τον Ντοστογέφσκι. Αυτό προκύπτει από έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς των Ελήνων.

Η έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.502 ατόμων άνω των 15 ετών σε όλη τη χώρα, από τα μέσα Νοεμβρίου ως τα μέσα Δεκεμβρίου του 2010. Δίνει αποτελέσματα σε γενικές γραμμές θετικά για την άνοδο της αναγνωσιμότητας, ενώ αποτυπώνει και τους πρώτους τριγμούς στην οικονομία του βιβλίου λόγω της κρίσης.

Αισιόδοξα νέα τα καλά ποσοστά των αναγνωστών
 Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά αναγνωσιμότητας, σταθερό παραμένει και στις τρεις έρευνες αναγνωσιμότητας του ΕΚΕΒΙ (οι προηγούμενες έγιναν το 1999 και το 2004) το ποσοστό των αναγνωστών που διαβάζουν περισσότερα από δέκα βιβλία τον χρόνο. Σε 780.000 αναγνώστες (έναντι 700.000 το 1999), μεταφράζεται το ποσοστό 8,1%. Επόμενη καλή είδηση η αύξηση του ποσοστού των "ασθενέστερων" αναγνωστών, εκείνων δηλαδή που διαβάζουν από 1-9 βιβλία το χρόνο, που φτάνει στην έρευνα το 34,2% του πληθυσμού (έναντι 25,4% το 2004 και 29,3% το 1999). Τι είναι εκείνο που αποτρέπει από την ανάγνωση βιβλίων; Η αύξηση του χρόνου εργασίας, που έφτασε το 2010 τις 45,4 ώρες την εβδομάδα.

Ποιοι και τι διαβάζουν
Οι γυναίκες είναι εκείνες που διαβάζουν περισσότερο με ποσοστά που αυξάνονται. Στο σύνολό τους οι αναγνώστες διαβάζουν περισσότερο ελληνική και ξένη λογοτεχνία,και ακολουθούν η ιστορία, η ψυχολογία και η θρησκεία. Ιστορία,φιλοσοφία,πολιτικό βιβλίο και κοινωνικές επιστήμες ελκύουν περισσότερους άνδρες από γυναίκες αναγνώστες.όσο για τους συγγραφείς που τους επηρεάζουν περισσότερο, τον Νίκο Καζαντζάκη δηλώνουν στο σύνολό τους ως πιο επιδραστικό (!) συγγραφέα οι αναγνώστες. Ο Ντοστογέφσκι,ο Καβάφης,ο Λουντέμης, κλασικοί συγγραφείς και νεανικά αναγνώσματα,στις πρώτες προτιμήσεις ανανεώνονται με την παρουσία της Λένας Μαντά και της Βικτόριας Χίσλοπ. Οι εφημερίδες είναι και σε αυτήν την έρευνα τα αναγνώσματα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις (28%),με πρώτο στις προτιμήσεις τους από τα κυριακάτικα φύλλα το Βήμα της Κυριακής.Το βιβλίο ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής έχοντας κερδίσει έδαφος (27%). Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα περιοδικά, με τα γυναικεία να έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις.

Πόσα πληρώνουν, από πού τα προμηθεύονται, πώς πληροφορούνται
Οι συστάσεις από στόμα σε στόμα παραμένουν ο βασικότερος τρόπος ενημέρωσης. Έχει αυξηθεί όμως η απήχηση του διαδικτύου σε σχέση με το 2004, ενώ έχει μειωθεί ο ρόλος των κριτικών και των διαφημίσεων στον Τύπο. Σε ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία αλλά και σε αλυσίδες βιβλιοπωλείων ξοδεύουν 11,6 ευρώ το μήνα κατά άτομο οι αναγνώστες (19,9 ευρώ οι συστηματικοί).


 
Πολιτισμός, βιβλίο και κρίση
Η οικονομική κρίση αντανακλάται σε αρκετά από τα ευρήματα της έρευνας: αυξάνεται ο δανεισμός βιβλίων από φίλους και συγγενείς και από τις βιβλιοθήκες, καθώς τα αντίστοιχα ποσοστά έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, μειώνεται ο μέσος όρος των αναγνωσμένων βιβλίων (5,6 βιβλία το 2010, έναντι 7 βιβλίων το 1990, ενώ, σε ό,τι αφορά τις πολιτιστικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι αναγνώστες,παρατηρείται μείωση της συμμετοχής σε δραστηριότητες του λεγόμενου "υψηλού" πολιτιστικού προφίλ (όπερα και συναυλίες κλασικής μουσικής, παρουσιάσεις βιβλίων, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους).

 
Γράφει: Dimitra


Υστερόγραφο Θ.Μ.: Τελευταία (ξανα)διαβάζω το Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο, του Ερίχ Μαρία Ρεμάρκ. Μετά από 35 χρόνια!!! Εσείς τι διαβάζετε, άραγε; Ίσως Μανόλη Αναγνωστάκη, τίποτε να μην αποκλείεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου