Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Νίκος Παπάζογλου: Χαράτσι

Ο Νίκος Παπαζογλου το 1984 συγκεντρώνει ό,τι είχε βγάλει από το πλούσιο υλικό της ψυχή του σε μελωδία με στίχο στο γνωστό σε όλους μας δίσκο «ΧΑΡΑΤΣΙ». Με αυτή τη δουλειά δεν κάνει απλά μια ακόμα έκπληξη αλλά σφραγίζει την ελληνική μουσική των νεότερων χρόνων.

Δίσκος σταθμός, επηρεάζει αρκετούς νεότερους τραγουδοποιούς και σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους που κυκλοφορεί ο Παπάζογλου αργότερα, δημιουργείται η «σχολή της Σαλονίκης», το «ρεύμα Παπάζογλου»... Ο χαρακτηρισμός αφορά καλλιτέχνες που ακολουθούν τα χνάρια του και διδάσκονται από το ύφος του.

Στο «ΧΑΡΑΤΣΙ» ο Νίκος παντρεύει τη ροκιά με το «αχ», το μπαγλαμαδάκι με την ηλεκτρική κιθάρα και το τσέλο με το μπουζούκι σε ένα εκπληκτικό άκουσμα, αποδεικνύοντας πως ότι είναι γνήσιο δεν έχει όρια και κανονισμούς.

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά και το κλασικό πλέον τραγούδι «ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ» στάζει μέλι, αγαπιέται, σκουπίζει δακρυσμένα μάγουλα.

Όπως επίσης ο «Υδροχόος», «Λεμόνι στην πορτοκαλιά» του Μανώλη Ρασούλη και της Βάσως Αλαγιάννη, το «Χαράτσι» του Σιμώτα (στίχος) και τα «Καρυάτιδα», «Στάλα-στάλα», «Με το τραγούδι», «Ευχή», «Χθες βράδυ», «Πέρασα έτσι», «Χτυπάει τηλέφωνο».
πηγή: tanea.gr
Ολόκληρο το δημοσίευμα (εδώ)1984 Χαράτσι
1. Υδροχόος


2. Με το τραγούδι με το κρασί


3. Αύγουστος


4. Χαράτσι


5. Λεμόνι στην πορτοκαλιά


6. Στάλα στάλα


7. Ευχή


8. Καρυάτιδα


9. Χτές βράδι


10. Πέρασα έτσι, δίχως λόγο


11. Χτυπάει το τηλέφωνο

ΜΟΥΣΙΚΗ: Νίκος Παπάζογλου, Βάσω Αλαγιάννη 
ΣΤΙΧΟΙ: Νίκος Παπάζογλου, Μανώλης Ρασούλης, Τάκης Σιμώτας
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου