Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Οι Εξετάσεις - Το Άγχος και τα Όνειρα των Εφήβων


Εξετάσεις (Πανελλήνιες και Ενδοσχολικές): το άγχος των μαθητών
- Καλοκαίρι 2011: η έναρξη προετοιμασίας μας για Πανελλήνιες
γράφει η Δήμητρα Ντούρμα

Η σχολική χρονιά έφτασε στην τελική ευθεία. Διανύουμε την τελευταία βδομάδα αυτής της σχολικής περιόδου,αφού την Πέμπτη 12 του Μάη αρχίζουν οι εξετάσεις. Σίγουρα,το άγχος των μαθητών είναι μεγάλο και κυρίως των μαθητών που κινδυνεύουν να μείνουν στην ίδια τάξη.

        Με την παράδοση του προγράμματος των εξετάσεων οι μαθητές αρχίζουν εντατικό διάβασμα προκειμένου, άλλοι να γράψουν άριστα και να αυξήσουν το μέσο όρο της βαθμολοίας τους, άλλοι να γράψουν απλά για να περάσουν την τάξη και άλλοι επειδή έτσι πρέπει. Ωστόσο, η ουσία του όλου θέματος είναι ο σωστός προγραμματισμός στο διάβασμα ενός μαθητή. Με λίγα λόγια,ο μαθητής,ο οποίος κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς διάβαζε με μεθοδικό και ορθό τρόπο και δεν άφηνε κενά, τώρα-αυτές τις μέρες δε θα χρειαστεί να κοπιάσει και πολύ. Μια καλή επανάληψη και όλα θα πάνε καλά.!

        Προσωπικά, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αγχωνόμαστε με τις εξετάσεις. Ίσως, φταίει η έλλειψη αυτοπεποίθησης, ίσως τρέμουμε στην ιδέα των δύσκολων θεμάτων. Όπως και να'χει, εφόσον έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα, τότε είναι φυσικό επακόλουθο να γράψουμε και καλά.

     Ας μιλήσουμε τώρα για εμάς, τους μαθητές της Β'Λυκείου.
 Βρισκόμαστε ένα μόλις βήμα πριν την τελευταία (σχολική) μάχη, που είναι και  μία από τις σημαντικότερες της ζωής μας - τουλάχιστον έτσι το βιώνουμε. Αμέσως μετά τις σχολικές εξετάσεις, ξεκινά ο δικός μας αγώνας, του οποίου η λήξη ελπίζουμε να αποφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Δύσκολα θα καταφέρουμε να απολαύσουμε το φετινό μας καλοκαίρι.Τα φροντιστήρια και το διάβασμα θα είναι το Α και το Ω. Ωστόσο, μόνο με υπομονή, επιμονή και σωστή διαχείριση των πραγμάτων θα μπορέσουμε να περάσουμε αλώβητοι από την πίεση.

     Βέβαια,στους δύσκολους καιρούς της εποχής μας, το να μπορούν οι γονείς να στείλουν το παιδί τους στο φροντιστήριο είναι πολυτέλεια. Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Γι'αυτό επιστρατεύοντας πίστη και αφοσίωση, θέληση και όρεξη μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα από τον καθένα, έστω κι αν δεν μπορούμε να έχουμε την εξωσχολική βοήθεια που (νομίζουμε ότι) χρειαζόμαστε.


Γι'αυτό, κουράγιο παιδιά! Τα δύσκολα για εμάς είναι στο δρόμο και μας περιμένουν να αγωνιστούμε το προσεχές καλοκαίρι, αλλά και γενικά όλη τη χρονιά. Κι όταν οι Πανελλήνιες φτάσουν; Τότε,καλή μας επιτυχία! Σίγουρα,αν το θέλουμε θα πετύχουμε. Γιατί χρειάζεται να σκεφτούμε και το εξής -η δική μας ζωή ξεκινά αμέσως μετά. Ανεξαρτησία μέσω της ανάληψης ευθυνών. Κι έπειτα, αξίζει τον κόπο να κουραστούμε έναν χρόνο, αλλά να επιτύχουμε αυτό που θέλαμε μια ζωή και ''ενδεχομένως''(;) εξασφαλίσει την μετέπειτα ζωή μας. Ή τουλάχιστον να αρχίσουμε να θέτουμε τις βάσεις, ώστε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο προσωπικό μέλλον και μια δικαιότερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου