Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Αιδώς Αργείοι!

Τα μαζεύει η αυστριακή Βουλή για τον Μίκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 7 Μαΐου 2011
Τελευταία ενημέρωση: 07/05/2011 02:10
Web-Only


Αναδίπλωση στην απόφαση της προέδρου της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, να ματαιώσει την προγραμματισμένη για προχθές παρουσίαση του μνημειώδους έργου «Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη, στην τελετή μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση, έκανε χθες το απόγευμα με
ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της αυστριακής Βουλής.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην αρχή είχε σχεδιαστεί η εκτέλεση της Καντάτας Μαουτχάουζεν του Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Πριν από την εκδήλωση έγινε γνωστό στην πρόεδρο της Βουλής η ύπαρξη μιας αντιπαράθεσης για αντισημιτικές δηλώσεις του κύριου Θεοδωράκη.
«Χωρίς να είμαι σε θέση να ελέγξω και να λάβω με κάποιο τρόπο θέση ως προς το περιεχόμενο αυτών των κατηγοριών αποφάσισα την αλλαγή του μουσικού προγράμματος της εκδήλωσης.
»Θεώρησα σημαντικό ότι δεν θα πρέπει το θέμα αυτό να αποπροσανατολίσει από το πραγματικό νόημα και περιεχόμενο της επετείου αυτής», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Πράμερ, ως προς τους λόγους για τη λήψη αυτής της απόφασής της.
Όπως αναφερόταν χθες βράδυ από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη, ο έλληνας πρέσβης στην Αυστρία, Παναγιώτης Ζωγράφος, είχε πριν την έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης, επαφή με το γραφείο της προέδρου της αυστριακής Βουλής, ζητώντας εξηγήσεις για το θέμα.
Μια επίμαχη επιστολή
Σύμφωνα με πληροφορίες, της απόφασης της προέδρου της αυστριακής Βουλής είχε προηγηθεί στα μέσα Απριλίου, ανοικτή επιστολή προς την ίδια, του αντιπροέδρου μιας Επιτροπής για τη Χριστιανοεβραϊκή Συνεργασία, Βίλι Βάιστς.
Με την επιστολή ο Βάιστς απέρριπτε την επίσημη πρόσκλησή του από την κ. Πράμερ να παραστεί στην προχθεσινή Τελετή Μνήμης στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση.
Στην ανοικτή επιστολή του, ο κ. Βάιστς, αιτιολογώντας την απόρριψη της πρόσκλησης, τόνιζε πως με αυτήν η κ. Πράμερ περιμένει από «ένα βιεννέζο Εβραίο με βιεννέζικες ρίζες, σε ανάμνηση της εκτόπισης των γονέων του το 1938 και της δολοφονίας ενός μεγάλου μέρους της οικογένειας, να αφουγκραστεί τη μουσική κάποιου που δηλώνει το 2011 αντισημίτης».
Στη μακρά ανοικτή επιστολή και σε πολύ έντονο τόνο, παρατίθενται δήθεν αντισημιτικές δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη, όπως κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου του στις 4 Νοεμβρίου του 2003, δηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν από κάποιους «αντισημιτικές», κάτι που είχε αντικρούσει κατηγορηματικά ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.
Είναι γνωστό πως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε επισημάνει τότε πως ο ίδιος πάντα υποστήριζε την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και υπήρξε ήδη στη δεκαετία του 1970 μεσολαβητής μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως η κριτική του αφορούσε την πολιτική του τότε Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου