Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Αμεση ανάκτηση των Αθηνών





Tου Νικου Γ. Ξυδακη       Καθημερινή   17 Μαϊου 2011

Η εβδομάδα του αίματος πέρασε. Αλλά το μίσος και η μισαλλοδοξία συνεχίζουν να υπάρχουν, ο φόβος εξακολουθεί να κατοικεί στις ψυχές των Ελλήνων κατοίκων των Κάτω Αθηνών και των φιλήσυχων νόμιμων μεταναστών. Για να διασκεδαστεί ο φόβος από τις ψυχές και να αποτραπεί η ρήξη του κοινωνικού ιστού, οφείλουμε τώρα, αμέσως, να συνεκτιμήσουμε όλα τα πραγματικά δεδομένα, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, με ψυχραιμία και πνεύμα πραγματιστικό και δημοκρατικό, και να δράσουμε. Ακαριαία. Η δράση πρέπει να εκδηλώνεται ταυτοχρόνως και διαρκώς στο συμβολικό και στο πρακτικό πεδίο: για να ανακτηθεί η πόλη ψυχικά από τους κατοίκους της, και για να ανασχεθεί ο κύκλος της βίας. Αυτά σε πρώτο χρόνο. Ευθύς αμέσως να εκδιπλωθούν, βήμα βήμα, όσα άλλα μέτρα πρακτικά, διοικητικά, θεσμικά έχουν ήδη κατατεθεί σαν από το δημοτικό συμβούλιο και την κυβέρνηση.

           Το κύμα παρακρατικής, εγκληματικής και κρατικής βίας, που εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα, πέρα από τον τυφλό φόβο που έσπειρε, φαίνεται ότι αφυπνίζει συνειδήσεις. Και ρίχνει διάφορα ιδεολογικά εμπόδια: Η πραγματικότητα παραείναι ωμή και καινοφανής, για να χωρέσει σε προκατασκευασμένα σχήματα. Βλέπουμε, αίφνης, να σημαίνουν συναγερμό προς την ίδια κατεύθυνση πρόσωπα και οργανισμοί, που εκκινούν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες και συλλογιστικές βάσεις.

       Στην έκθεση της ΕΥΠ που διέρρευσε την Κυριακή στον Τύπο, περιγράφονται ισχυρά κυκλώματα δουλεμπορίου, ναρκωτικών, παρεμπορίου «μαϊμούδων», αλλά και κυκλώματα απαξίωσης των ακινήτων και κοινότητες μεταναστών που δρουν σαν βιτρίνες διακινητών και έχουν πρόσβαση σε πολιτικά και οικονομικά κέντρα. Πίσω από αρκετές γκρίζες δραστηριότητες βρίσκονται Ελληνες. Η ΕΥΠ περιγράφει το εμπειρικά προφανές: η ύπαρξη «γκρίζων ζωνών» στον αστικό ιστό ευνοεί την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση «ανύπαρκτων» ανθρώπων και «μαύρων» προϊόντων. Πρόκειται για μέλαινες οπές εκτός νομιμότητας και εκτός πολιτεύματος, οι οποίες συντηρούνται με τη συνεργασία ή την ανοχή τραπεζών, υποθηκοφυλακείων, τελωνείων, δήμων και διωκτικών αρχών. Είναι πασίδηλο ότι οι γκρίζες ζώνες με τους πολυάριθμους homo sacer σωρεύουν διαφθορά πάνω στην ήδη ξεκούρδιστη κρατική μηχανή και υπονομεύουν τη δημοκρατική τάξη.

     Από άλλη αφετηρία, ο βετεράνος αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, υπερβαίνει την ορθοφροσύνη και την υποκρισία μιας ιδεοληπτικής Αριστεράς, και επισημαίνει παρομοίως: «Η κατάσταση σε ορισμένες συνοικίες είναι απαράδεκτη. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν αντιμέτωποι με όλο αυτό το κύμα που εκμεταλλεύεται τους μετανάστες. Οι μαφίες των μεταναστών, τα αποβράσματα των μεταναστών, δεν διστάζω να το πω, δημιουργούν προβλήματα σε βάρος όλων των κατοίκων.»

     Χθες, ο δήμαρχος Αθηναίων έδειξε ότι κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος. Ο δήμος οφείλει να δράσει άμεσα επί του συμβολικού, για την ψυχική ανάκτηση της πόλης, αλλά στο πρακτικό πεδίο περιορίζεται από το θεσμικό πλαίσιο και τις λιγοστές του δυνάμεις. Η Αθήνα, άρα και η συναρτώμενη κοινωνική ειρήνη και δημοκρατική τάξη, βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης - δυστυχώς ζαλισμένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου