Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

ΑμεΑ αποκλεισμένα από την εκπαίδευση


Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 26 Μαΐου 2011 

«Το κωφό παιδί, το τυφλό παιδί, το ανάπηρο παιδί, αν δεν εκπαιδευτεί, είναι δέκα φορές ανάπηρο», υπογράμμισαν γονείς, εκπαιδευτικοί και άτομα με αναπηρία σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, την οποία πραγματοποίησαν για να καταγγείλουν ότι τα άτομα με αναπηρία είναι αποκλεισμένα από την εκπαίδευση, αφού, όπως υποστήριξαν, 180.000, πανελλαδικά, παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες είναι σήμερα εκτός Ειδικής Αγωγής.

Αναφερόμενοι στα κωφά παιδιά, μόλις 270 σε όλη τη χώρα φοιτούν σε κάποιο σχολείο, τη στιγμή που ο αριθμός των κωφών παιδιών πανελλαδικά ανέρχεται στις 2.000. Συγκεκριμένα, τα κωφά παιδιά που φοιτούν στα τρία Δημοτικά της Αττικής υπολογίζονται σε 70, όταν ο συνολικός αριθμός κωφών παιδιών στην Αττική αγγίζει τα 1.000.

Και αντί το κράτος να ιδρύσει όσον το δυνατόν περισσότερα ειδικά σχολεία, σχεδιάζει την κατάργηση των ελαχίστων που λειτουργούν. Ενα από αυτά είναι το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων στους Αμπελόκηπους, που είναι και το πρώτο σχολείο που ιδρύθηκε στη χώρα μας, το 1938, για την εκπαίδευση κωφών και βαρήκοων. Ενα σχολείο που εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα -μοναδικά για τα ελληνικά δεδομένα.

Ακόμα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα εκπαιδευτικά τμήματα της Σχολής Τυφλών στην Καλλιθέα και στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής Ιδιωτικού Δικαίου, που κινδυνεύουν να κλείσουν, ενώ οι εργαζόμενοί τους παραμένουν μήνες απλήρωτοι.
 
Ναυ.Καρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου