Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Οι νέες γενιές στις πλατείες

ΤΑ ΝΕΑ Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011

γράφει η Αννα Φραγκουδάκη

# Καιρό τώρα συγκεντρώνεται µεγάλο πλήθος στην Πλατεία Συντάγµατος στην Αθήνα και άλλες πόλεις. ∆όθηκε ευρύτατη δηµοσιότητα στη δίκαιη αγανάκτηση των συµµετεχόντων και γράφτηκαν πολλά για την άµεση δηµοκρατία, µε συνελεύσεις που οργανώνονται από το πλήθος, όπου κάθε λογής πολίτες, νέοι πάντως οι περισσότεροι, εκφράζουν τη γνώµη τους. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς το φαινόµενο και δυσκολότερο να το αποτιµήσει. Ολοφάνερη παράµετρος είναι η βαθύτατη κρίση της πολιτικής και των πολιτικών ηγεσιών. Το συγκεντρωµένο πλήθος προφανέστατα ζητάει χρηστή διοίκηση, κοινωνική δικαιοσύνη και δικαίωµα στους πολίτες να έχουν γνώµη και λόγο για όσα καθορίζουν το παρόν και το µέλλον τους.

  # Το µεγάλο και ανόµοιο πλήθος µε άλλα λόγια ζητάει έναν καινούργιο δρόµο. Μια άλλη άσκηση της πολιτικής, άλλη διοίκηση της κοινωνίας, υγιή οικονοµία, κοινωνική ισότητα και συµµετοχική δηµοκρατία. Όσο ασαφώς ή ξεκάθαρα το κατανοούν, σίγουρα εννοούν ότι ο σοσιαλισµός δεν είναι πια κοινωνικό όραµα, άλλωστε κατέρρευσε πρώτα οικονοµικά και ύστερα πολιτικά. Παράλληλα ο καπιταλισµός δεν έπαψε να είναι ληστρικός και άδικος. Πράγµατι για να γυρίσει η ρόδα της ιστορίας, χρειάζονται νέες ιδέες, καινούργιο όραµα και νέο πολιτικό σχέδιο. Όπως και να το κατανοούν, αυτό ζητάνε οι νέες γενιές στις πλατείες, τον καινούργιο δρόµο. Οµως δεν τον έχουν βρει ακόµα.

  # Οι σύγχρονες κοινωνίες είναι αδύνατο να λειτουργήσουν µε την άµεση δηµοκρατία. Η κρίση, οικονοµική και πολιτική, είναι αδύνατο να αντιµετωπιστεί µε συγκεντρώσεις στις πλατείες, όπου είναι εξίσου αδύνατο στις συνελεύσεις του πλήθους να εφευρεθεί η όποια λύση. Βέβαια, τη ρόδα της ιστορίας µέλλει να τη γυρίσουν οι νέες γενιές. Αρα εκείνες θα εφεύρουν τον νέο δρόµο. ∆εν τον έχουν βρει ακόµα. Ωστόσο οι νέες γενιές είναι πιο δηµιουργικές, έχουν πολύ ψηλότερο µορφωτικό επίπεδο και ασύγκριτα πιο πολλές ικανότητες, έχουν περισσότερα αγαθά, προνόµια, δικαιώµατα και ελευθερίες από τη νεποχή των γονιών και των παππούδων τους και ιδίως ξεκινούν πολλά σκαλοπάτια πιο πάνω από τις διεκδικήσεις για τα στοιχειώδη, πολιτικά και κοινωνικά, παλιότερων εποχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου