Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Μηχανογραφικό στα «τυφλά»

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου να προγραμματίσει την έναρξη της υποβολής των μηχανογραφικών προτού ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών.


Από αύριο ξεκινά η επιλογή για σχολές και τμήματα Οι υποψήφιοι καλούνται -από αύριο Παρασκευή- να επιλέξουν σχολές-τμήματα χωρίς να γνωρίζουν τις επιδόσεις τους, δηλαδή τον βασικότερο παράγοντα για τη συμπλήρωση του δελτίου. Η ανακοίνωση των βαθμών παραμένει άγνωστη υπόθεση καθώς ουδείς στο υπουργείο Παιδείας γνωρίζει αν ο αγώνας δρόμου που πραγματοποιείται θα λήξει αύριο, τη Δευτέρα ή και αργότερα.


Το κενό χρόνου που θα δημιουργηθεί μέχρι την ανακοίνωση των βαθμών αποτελεί τον πυρήνα των έντονων διαμαρτυριών των υποψηφίων και των οικογενειών τους καθώς δεν πρόκειται να επιχειρήσουν να υποβάλουν δελτίο νωρίτερα. Ετσι, όμως, χάνουν πολύτιμο χρόνο από την ήδη συρρικνωμένη προθεσμία. Κάθε χρόνο είχαν 15 ημέρες να μελετήσουν καλά όλα τα δεδομένα, φέτος μετρούν και λιγότερες ημέρες (από 17 έως 28/6) και περισσότερα εμπόδια.


Πρώτα ήταν οι θεσμικές αλλαγές με την κατάργηση των μετεγγραφών, μετά οι τεχνικές αλλαγές αφού πλέον όλα θα γίνονται αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά και τώρα η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των βαθμών. Εν ολίγοις, μια εξ ορισμού πολύπλοκη διαδικασία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Και όλα αυτά, καιρό μετά τη λήξη του πολύμηνου σίριαλ σχετικά με την περίοδο κατάθεσης των μηχανογραφικών. Ολο τον χειμώνα έγινε μεγάλη συζήτηση, έως και διαβούλευση επί της πρότασης Πανάρετου να συμπληρώνονται τα μηχανογραφικά πριν από την έκδοση αποτελεσμάτων και μάλιστα από τον Μάρτιο (πριν ακόμα και την ανακοίνωση των εισακτέων). Οι έντονες αντιδράσεις οδήγησαν σε ματαίωση των σχεδίων αλλά, όπως φαίνεται, στην πράξη όλα αναιρούνται.


Την ίδια στιγμή, όσοι υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες διαπιστώνουν περαιτέρω προβλήματα. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, αυτοί οι υποψήφιοι δεν μπορούν να εισαχθούν σε σχολή έξω από τη διοικητική τους περιφέρεια, εκτός κι αν κριθούν με τη γενική κατηγορία. Ηδη εκπρόσωποί τους μιλούν για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, επικαλούμενοι άνιση μεταχείριση. Παράλληλα, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν έχουν καν προβλεφθεί, όπως τα δίδυμα, ενώ διαμαρτυρίες υπάρχουν και για το εισοδηματικό κριτήριο. Σε πολλές οικογένειες τα οικονομικά δεδομένα έχουν ανατραπεί μέσα στη χρονιά.


Πηγή:enet.gr

1 σχόλιο:

  1. Πρώτη φορά στα χρονικά; Μα παλιά δεν κάνανε τα μηχανογραφικά τον Μάρτη; Τότε γνωρίζανε τους βαθμούς τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή