Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στον μεγάλο Franz Beckenbauer

Γράφει ο Christos.

Ο μεγάλος αυτός ποδοσφαιριστής, που συγκαταλέγεται μαζί με ορισμένους άλλους γίγαντες του ποδοσφαίρου στους καλύτερους όλων των εποχών, γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1945 στο Μόναχο της Γερμανίας.

Σύλλογοι

Ξεκίνησε την πλούσια καριέρα του στην τοπική Μόναχο 1860, αλλά μετά από λίγα χρόνια μεταπήδησε στην μεγάλη του αγάπη, την Μπάγερν Μονάχου στην οποία παρέμεινε για 13 ολόκληρα χρόνια, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις κυρίως ως αμυντικός αλλά και μέσος.
Ξεχώρισε για το ιδιαίτερο παιχνίδι του, που στο οποίο πολλές φορές έτρεχε με την μπάλα χωρίς να την κοιτάει και αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό του παιχνιδιού για το οποίο του δόθηκε το παρατσούκλι "kaiser", δηλαδή άρχοντας του παιχνιδιού.
Ύστερα από 13 χρόνια στην Μπάγερν, πήρε την μεγάλη απόφαση να περάσει τον Ατλαντικό για χάρη της Αμερικάνικης ομάδας Κόσμος Νέας Υόρκης, από την οποία παλαιότερα είχε περάσει και ο μεγάλος Πελέ.
Στην Αμερική έμεινε μόλις 3 χρόνια, από το 1977 εως το 1980, και από εκεί επέστρεψε στην Γερμανία, αυτή τη φορά για λογαριασμό της ομάδας του Αμβούργου ΣΦ.
Στην ομάδα του Αμβούργου παρέμεινε για 2 χρονιές, ως το 1982, όπου επέστρεψε ξανά στην Αμερική και στην ομάδα του Νέου Κόσμου για μία μόλις σεζόν, απ'όπου αργότερα αποσύρθηκε από την εωεργό δράση σε ηλικία 38 ετών. Συνολικά στην καριέρα του σημείωσε 81 γκολ(χωρίς να προστίθενται σε αυτά τα τέρματα που σημείωσε με την Δ. Γερμανία).

Δυτική Γερμανία

Με την εθνική της Δ. Γερμανίας αγωνίστηκε 103 φορές, από τις οποίες τις περισσότερες ως αρχηγός, και σημείωσε συνολικά 14 γκολ.

Προπονητική σταδιοδρομία

Ο Franz Beckenbauer ξεκίνησε την προπονητική του σταδιοδρομία από την Εθνική της Δ. Γερμανίας από το 1984 ως το 1990, κατακτώντας βέβαια και το Παγκόσμιο κύπελλο του 1990 ενάντια στην Αργεντινή. Εν συνεχεία αποδέχτηκε την πρόταση της Γαλλικής Μαρσέιγ αν και στη Γαλλία έμεινε μόλις έναν χρόνο.
Το 1993-1994 και το 1996 ήταν προπονητής της αγαπημένης του Μπάγερν Μονάχου, κατακτώντας το πρωτάθλημα το 1994 και το κύπελλο UEFA το 1996.

Πρόεδρος

Εκτός από προπονητής διετέλεσε και παράγοντας και πρόεδρος της Μπάγερν από το 1994 ως το 2002, πραγματοποιώντας εξαιρετική δουλειά.

Διακρίσεις

Το 1999 ψηφίστηκε ως ο 2ος καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα, πίσω από τον "ιπτάμενο Ολλανδό" Γιόχαν Κρόιφ.
Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε ως ο 3ος καλύτερος ποδοσφαιριστής του αιώνα, πίσω από τον Πελέ και τον Κρόιφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου