Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ο «άρχοντας» των ντέρμπι

Ο «άρχοντας» των ντέρμπι
Ποιο ΔΝΤ, ποιες δημοτικές εκλογές, ποια οικονομική κρίση;… .Όταν ξέρεις ότι αγωνίζονται Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, όλα τα προβλήματα πάνε στην άκρη για δύο ώρες κα το μόνο που βλέπεις είναι το πράσινο και το κόκκινο. Το συγκεκριμένο ντέρμπι καθηλώνει όλους τους Έλληνες και όχι μόνο. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι τόσο μεγάλη, που το παιχνίδι μεταξύ τους μοιάζει σαν «πόλεμος» και οι οπαδοί των δύο ομάδων το μόνο που επιζητούν είναι η ομάδα τους να «κατασπαράξει» τον αντίπαλο εντός του αγωνιστικού χώρου με οποιοδήποτε τίμημα.
Άλλωστε η φετινή χρονιά άρχισε με τυμπανοκρουσίες και απ’ τις δύο πλευρές και τα πιόνια της μάχης ξεκίνησαν από νωρίς . Απ’ τα «εγκλήματα κατά της Ελλάδας», που είχε αναφωνήσει ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού , Βαγγέλης Μαρινάκης μετά τον αγώνα Άρη-Παναθηναικού για την δεύτερη αγωνιστική, μέχρι το πολύ πρόσφατο: «Δεν είναι δυνατόν να βγάζουν γλώσσα οι 5οι του ελληνικού πρωταθλήματος», που είπε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Νικόλας Πατέρας για τους ερυθρόλευκους, στους παίκτες του στην προπόνηση της Τρίτης στην Παιανία, μετά την ήττα των πράσινων απ’ την ΑΕΚ την περασμένη αγωνιστική, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τους αφυπνίσει για το επερχόμενο «αιώνιο» ντέρμπι.
Πλέον όμως τα λόγια μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς την σκυτάλη παίρνει το ποδόσφαιρο και οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα λύσουν τις διαφορές τους εντός αγωνιστικού χώρου. Αυτοί άλλωστε έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο και έτσι και αλλιώς αυτοί πρέπει να τον έχουν. Το θέμα λοιπόν είναι να δούμε ένα ωραίο παιχνίδι, αφού και οι δύο ομάδες έχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, με ένταση μέσα σε αθλητικά πλαίσια όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο ντέρμπι και ας ελπίσουμε όλα να βαδίσουν καλά και χωρίς παρατράγουδα . Σε ένα τέτοιο ντέρμπι άλλωστε όλα μπορεί να συμβούν, αφού η αγωνιστική κατάσταση των ομάδων παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Τον πρώτο ρόλο σε παιχνίδι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, όπως μας έχει αποδείξει και η ιστορία τον παίζει η καρδιά και το πάθος που θα επιδείξει η κάθε ομάδα στο γήπεδο.
Ανάλυση των δύο αντιπάλων:
Παναθηναϊκός: Με την πλάτη στον τοίχο
Το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, είναι σίγουρα το πιο σημαντικό για τους φιλάθλους των πρασίνων καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Πλέον το ντέρμπι για το «τριφύλλι», πέφτει σε μια χρονική συγκυρία, που η νίκη δεν είναι απλά επιτακτική, αλλά αποτελεί μονόδρομο για την ομάδα του Jesualdo Ferreira, όχι μόνο για θέμα γοήτρου, αλλά και βαθμολογικά, καθώς οι πρωταθλητές Ελλάδας βρίσκονται ήδη στο -7.
Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από νίκη σε ντέρμπι με την ΑΕΚ και μια ήττα και μάλιστα απ’ τον «αιώνιο» αντίπαλο, θα ρίξει την ομάδα στο καναβάτσο και βαθμολογικά, αλλά κυρίως θα τους τελειώσει ψυχολογικά, βγαίνοντας στην ουσία απ’ τον Φεβρουάριο, απ’ την διεκδίκηση του πρωταθλήματος.Η αλήθεια είναι ότι οι πράσινοι φέτος έχουν απογοητεύσει τον κόσμο τους με τις εμφανίσεις που έχουν πραγματοποιήσει, ως τώρα σε πρωτάθλημα και με τον αποκλεισμό τους απο το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στο ματς με τον Ολυμπιακό έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να αναγεννηθούν ψυχολογικά, με μια καλή εμφάνιση και κυρίως με μια νίκη.
Η νίκη απ’ την ΑΕΚ, θα λειτουργήσει θετικά για τους πράσινους, αφού τους έχει ξυπνήσει τον εγωισμό τους και σίγουρα ο πιο κατάλληλος αντίπαλος σε αυτή τη συγκυρία είναι ο Ολυμπιακός, καθώς λόγω και μόνο του ονόματος του, θα κάνει τους πράσινους να «μασάνε σίδερα» στον αγωνιστικό χώρο, επιζητώντας τη νίκη.
Μειονέκτημα Παναθηναϊκού: Η μέτρια αγωνιστική κατάσταση, που βρίσκεται η ομάδα είναι από μόνη της μειονέκτημα. Οι πιθανές απουσίες Λέτο και Νίνη, που είναι βασικά «γρανάζια» στην μηχανή της λειτουργίας της ομάδας, σίγουρα θα παίξουν το ρόλο τους, αφού η ομάδα δεν έχει ισάξιους αντικαταστάτες στις συγκεκριμένες θέσεις.Επίσης,εκτόσ των 11 αντιπάλων,θα έχει να αντιμετωπίσει και τον 12 παίχτη των <<ερυθρολεύκων>>,τον κόσμο του φυσικά......
Πλεονέκτημα Παναθηναϊκού:Ο Τζιμπρίλ Σισέ, την παραμικρή υποψία ευκαιρίας μπορεί να την μετατρέψει σε γκολ. Ο Παναθηναικός έχει το πλεονέκτημα, ότι διαθέτει έναν επιθετικό πολύ μεγάλης κλάσης, ο οποίος ζει και αναπνέει για τέτοια παιχνίδια..
Ολυμπιακός: Με τον «αέρα» του +7
Όσο σημαντικό θεωρείται το ντέρμπι για τους πράσινους φιλάθλους, άλλο τόσο θεωρείται και για τους ερυθρόλευκους το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός, έχει το πλεονέκτημα ότι πάει στο συγκεκριμένο παιχνίδι με αβαντάζ 7 βαθμών και επιπλέον έχει παίξει πολύ καλό ποδόσφαιρο στα τελευταία παιχνίδια!!
Ο τεχνικός της ομάδας, Ερνέστο Βαλβέρδε έχει προσδώσει μια άλλη ψυχολογία στους παίκτες, οι οποίοι δίνουν την εντύπωση ότι θα καθαρίσουν τα παιχνίδια με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Έτσι και αλλιώς, ο Ισπανός προπονητής, έχει την ευχέρεια να διαθέτει πολύ καλές μονάδες, όπως ο Άλμπερτ Ριέρα και ο Αριέλ Ιμπαγάσα, αλλά και παίκτες που μέχρι τώρα τον έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο με τις εμφανίσεις τους, όπως ο Φουστέρ και ο Κέβιν Μιραλάς. Οι Πειραιώτες έχουν την ευκαιρία το Σάββατο, να τελειώσουν τον Παναθηναϊκό απ’ την διεκδίκηση του τίτλου, με νίκη αλλά και η ισοπαλία δεν θα είναι κακό αποτέλεσμα για αυτούς, αφού θα διατηρήσουν την διαφορά στα επίπεδα του +7 και θα έχουν τον κόσμο στο πλευρό τους. Επίσης ένα άλλο στοιχείο είναι ότι ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα έχει όλα τα «όπλα» στην διάθεση του, αφού δεν θα έχει απουσίες και θα παρουσιαστεί υπερπλήρης στο «αιώνιο» ντέρμπι.
Μειονέκτημα Ολυμπιακού: Η ιστορία των «αιωνίων» ντέρμπι μας έχει δείξει, ότι όποια ομάδα δείχνει να έχει το αβαντάζ και να παρουσιάζει μια θριαμβολογία πριν απ’ τα συγκεκριμένα παιχνίδια, συνήθως φεύγει με σκυμμένο κεφάλι απ’ το γήπεδο. Παράδειγμα το περσινό ντέρμπι Παναθηναικού- Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, όπου οι πράσινοι είχαν πάει να πανηγυρίσουν το πρωτάθλημα με χαρακτήρα φιέστας, αλλά στο τέλος ηττήθηκαν. Αυτό είναι σίγουρα δουλειά του προπονητή να κρατήσει τους ποδοσφαιριστές του προσγειωμένους και συγκεντρωμένους, ώστε να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους στο συγκεκριμένο παιχνίδι, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται οι πράσινοι.
Πλεονέκτημα Ολυμπιακού: Το μεγάλο πλεονέκτημα του Ολυμπιακού, είναι, πρώτα από όλα, ότι θα είναι πλήρης στο ντέρμπι και ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει έναν ευχάριστο πονοκέφαλο, για το ποιους θα χρησιμοποιήσει. Επίσης αδιαμφισβήτητο αβαντάζ για τον Ολυμπιακό είναι, ότι μπορεί να παίξει για δύο αποτελέσματα έναντι του αντιπάλου του, που ζητάει μόνο τη νίκη. Επίσης η ομάδα του Ολυμπιακού δείχνει ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση τον τελευταίο καιρό και πέρα απ’ το ψυχολογικό και βαθμολογικό αβαντάζ, δείχνει να έχει κάποιο πλάνο μέσα στο γήπεδο έναντι του αντιπάλου του. Και βέβαια έχει παίκτες «κλειδιά», όπως ο Άλμπερτ Ριέρα που δείχνει πολύ ανεβασμένος, αλλά και ο Βασίλης Τοροσίδης που στα ντέρμπι έχει πάντα καλή απόδοση και επίσης ότι θα έχει τον κόσμο του στο πλευρό του!
Crash test αντιπάλων:
Προπονητές:
Ferreira vs Βαλβέρδε
Σαφώς σε πείρα και σαν ηγετική φυσιογνωμία υπερέχει ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού. Μόνο το γεγονός ότι έχει δουλέψει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, όπως η Πριμέρα Ντιβιζιόν αποτελεί πλεονέκτημα για τον ίδιο. Επίσης έχει κερδίσει την αποδοχή του κόσμου του Ολυμπιακού δικαίως και είναι αλήθεια ότι οι ερυθρόλευκοι με αυτόν στο πάγκο έχουν αποκτήσει ψυχολογία και αγωνιστική φιλοσοφία που τους βγαίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Άλλωστε αν το δούμε πρακτικά, ο Ολυμπιακός σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν έχει βελτιωθεί αισθητά αγωνιστικά. Απ’ την άλλη πλευρά ο Jesualdo Ferreira είναι μόλις λίγους μήνες στν πάγκο του ΠΑΟ,αλλά εχει πάρει το <> απ την ωίκη στο ντέρμπυ με την ΆΕΚ.Ο Πορτογάλος τεχνικός άλλωστε μην ξεχνάμε ότι έχει ακόμα ένα μειονέκτημα έναντι του Βαλβέρδε, καθώς αυτή την αγωνιστική παίζει με την «πλάτη στον τοίχο».
Τερματοφύλακες:
Τζόρβας vs Πάρντο
Ο Αλέξης Τζόρβας του Παναθηναϊκού, προέρχεται από μια καταπληκτική περσινή σεζόν, με την κατάκτηση του νταμπλ, ενώ φέτος, παρότι μέχρι τώρα δεν έχει δείξει την ίδια σταθερότητα, παραμένει ένας αξιόπιστος πορτιέρο και με εμπειρία σε τέτοια παιχνίδια. Απ’ την άλλη πλευρά, ο Ούγκο Πάρντο, θα λάβει για 2η φορά μέρος σε ντέρμπι «αιωνίων» και σίγουρα δεν έχει την εμπειρία του Αντώνη Νικοπολίδη. Σίγουρα μια καλή εμφάνιση για τον Ισπανό τερματοφύλακα στο μεγάλο ντέρμπι , αποτελεί ένα έξτρα κίνητρο για τον ίδιο.
Αμυντικοί:
Παναθηναικός: Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ, Σπυρόπουλος, Βύντρα
VS
Ολυμπιακός: Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Ραούλ Μπράβο,Τοροσίδης
Σε ένα ντέρμπι δεν παίζει κανένα ρόλο το τι έχεις κάνει στις προηγούμενες αγωνιστικές, αλλά απ’ την άλλη οι ερυθρόλευκοι παρουσιάζουν μεγαλύτερη σταθερότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος φαίνεται πως έχει δέσει με τον Όλαφ Μέλμπεργκ στο κέντρο της άμυνας, ενώ τα άκρα του παρουσιάζονται πολύ ισχυρά, με τον εξαιρετικό Βασίλη Τοροσίδη, ο οποίος έχει ηγετικό ρόλο στην ομάδα, βοηθώντας εξίσου στον αμυντικό όσο και στον επιθετικό τομέα.
Ο Ραούλ Μπράβο, μπορεί να μην βοηθάει τόσο πολύ στην επιθετική οργάνωση, αλλά αμυντικά έχει πάντα σωστές τοποθετήσεις. Απ’ την άλλη, ο Παναθηναϊκός αμυντικά δείχνει να παρουσιάζει τις «αρρώστιες» των προηγούμενων χρόνων στην αμυντική του λειτουργία. Ο Μπουμσόνγκ, έχει ανεβάσει την απόδοση του στα τελευταία ματς και δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει τον ηγέτη που ψάχνει η ομάδα στο κέντρο της άμυνας. Απ’ την άλλη ο Σαριέγκι είναι καλός στο ένας εναντίον ενός, αλλά επιρρεπής στα λάθη. Ο Λουκάς Βύντρα, ίσως είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής των πρασίνων τη φετινή χρονιά και μένει να δούμε πως θα ανταποκριθεί στο μαρκάρισμα του Ριέρα, ενώ ο Σπυρόπουλος είναι παίκτης που μπορεί να δώσει λύσεις επιθετικά, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθεί και στο δύσκολο μαρκάρισμα του Φετφατζίδη, κάτι που δεν φαντάζει εύκολο.
Μέσοι:
Παναθηναικός: Ζιλμπέρτο Σίλβα, Κατσουράνης, Καραγκούνης
VS
Oλυμπιακός: Ντουντού, Ιμπαγάσα, Φουστέρ
Εδώ θα λέγαμε ότι υπάρχει μια σχετική ισορροπία ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» αντιπάλους. Ο Παναθηναικός, δεν έχει δείξει ως τώρα στον άξονα την συνέπεια που είχε μέχρι πέρυσι, αφού οι ποδοσφαιριστές του στο κέντρο δεν έχουν τα ίδια τρεξίματα σε σχέση με τη τελευταία σεζόν. Παρόλα αυτά είναι ποδοσφαιριστές με ηγετική φυσιογνωμία, μεγάλη πείρα και στα ντέρμπι αλλάζει η ψυχολογία τους προς το καλύτερο. Ο Ζιλμπέρτο, ο Κατσουράνης και ο Καραγκούνης ξέρουν να διαχειρίζονται καταστάσεις σε παιχνίδια «ειδικών συνθηκών», όπως αυτό με τον Ολυμπιακό και η παρουσία τους θα παίξει μεγάλο ρόλο στην έκβαση του παιχνιδιού.
Ο Ολυμπιακός απ’ την άλλη πλευρά μπορεί να μην διαθέτει τη πείρα των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού , αλλά ο Ντουντού, ο Ιμπαγάσα και ο Φουστέρ έχουν καλά τρεξίματα στον αγωνιστικό χώρο καλύπτοντας την αμυντική λειτουργία και με τον 34χρονο Ισπανό στη μεσαία γραμμή είναι πιο εύκολο να βγουν κάθετες πάσες προς την επίθεση. Επίσης ο Φουστέρ με τις διαγώνιες μπαλιές του και το πρέσινγκ στα αντίπαλα στόπερ. Ο Ντουντού μπορεί να βοηθήσει πολύ στο ψηλό παιχνίδι στον χώρο του κέντρου, ενώ ο Ουρτάδο που δεν έχει πολλά παιχνίδια στα πόδια του, έχει τις καλύτερες συστάσεις για τα αμυντικά του καθήκοντα.
Πτέρυγες :
Παναθηναικός: Λουίς Γκαρσία, Γκοβού
VS
Ολυμπιακός: Ριέρα, Φετφατζίδης
Εδώ υπάρχει ένα κοινό, αφού και οι 4 ποδοσφαιριστές δεν έχουν ξανασυμμετάσχει στο συγκεκριμένο ντέρμπι «αιωνίων». Απ’ την πλευρά των «πράσινων» και ο Γκοβού και ο Λουίς Γκαρσία, είναι παίκτες ενδεδειγμένης αξίας και πολλά θα κριθούν απ ΄την απόδοση τους στο ντέρμπι. Έχουν παραστάσεις από μεγάλα παιχνίδια του εξωτερικού παρότι δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, είναι παίκτες που μπορούν να πάρουν στις «πλάτες» τους την ομάδα.
Επίσης με μια καλή παρουσία στο ντέρμπι του Σαββάτου θα κερδίσουν τον σεβασμό απ’ τους φιλάθλους και θα ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τον Άλμπερτ Ριέρα, ο οποίος και αυτός έχει παίξει σε πολύ μεγάλα παιχνίδια στο εξωτερικό, κυρίως στο ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά και με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Ο Βαλβέρδε περιμένει από αυτόν να ηγηθεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι και ο ίδιος με δηλώσεις του «διψάει» για ένα γκολ στο ντέρμπι. Η αποκάλυψη της φετινής σεζόν, Γιάννης Φετφατζίδης, ο οποίος θα καλύψει το δεξί άκρο της επίθεσης, θεωρείται πολύ επικίνδυνος αντίπαλος και σίγουρα αποτελεί κίνητρο για τον ίδιο, ότι θα είναι η πρώτη του συμμετοχή σε «αιώνιο» ντέρμπι. Οι ερυθρόλευκοι στηρίζονται στην απόδοση του νεαρού ποδοσφαιριστή, αφού μέχρι τώρα έχει δείξει την απαραίτητη ωριμότητα.
Επίθεση:
Παναθηναικός: Τζιμπρίλ Σισέ
VS
Oλυμπιακός: Κέβιν Μιραλάς
Ο Παναθηναικός δείχνει να υπερτερεί στην συγκεκριμένη θέση, αφού ο Τζιμπρίλ Σισέ έχει αποδείξει το «δολοφονικό» του ένστικτό, με τα 29 περσινά τέρματα του, αλλά και τα 5 φετινά του. Αν του παρουσιαστεί η ευκαιρία, δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη και σίγουρα αποτελεί τον μεγάλο ηγέτη της ομάδας. Ο Κέβιν Μιραλάς, αποτελεί μεταγραφή «χρυσάφι» για τον Ολυμπιακό τη φετινή σεζόν και σίγουρα η εκτελεστική του δεινότητα θα προβληματίσει την άμυνα του «τριφυλλιού». Είναι πολύ επικίνδυνος στο ένας εναντίον ενός, καθώς είναι πολύ γρήγορος και με καλή τελική προσπάθεια.
Πάγκοι: Και οι δύο ομάδες έχουν μεγάλο «βάθος» πάγκου, αφού το ρόστερ τους είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Και στους δύο συλλόγους υπάρχουν ποδοσφαιριστές που ανά πάσα στιγμή μπορούν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο και να προσφέρουν επάξια τις υπηρεσίες τους. Απ΄ τον Παναθηναϊκό, υπάρχει ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ο Πετρόπουλος, ο Μαυρίας, ο Γιούρκας Σειταρίδης , ο Πλεσίς, αλλά και ο Σιμάο Μάτε Τζούνιορ, οι οποίοι μπορούν να δώσουν αξιόπιστες λύσεις και να αλλάξουν τη ροή του παιχνιδιού αν χρειαστεί. Απ’ την άλλη πλευρά και ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει στον πάγκο του ποδοσφαιριστές με μεγάλη αξία, όπως ο Ντένις Ρόμενταλ, ο Αριέλ Ιμπαγάσα, ο Μάρκο Πάντελιτς και ο Κώστας Μήτρογλου, οι οποίοι αποτελούν πολύτιμες «ρεζέρβες», που μπορούν να δώσουν λύσεις στον προπονητή τους όποτε και αν χρειαστεί.
Η προϊστορία του ντέρμπι
Ισορροπία επικρατεί στις αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, με γηπεδούχο τον πρώτο. Οι "πράσινοι" έχουν σημειώσει 13 νίκες, όσες, δηλαδή, και οι «ερυθρόλευκοι» μετά το περσινό τους διπλό. Το κυρίαρχο αποτέλεσμα, όμως, είναι η ισοπαλία, που έχει κάνει την εμφάνισή της 22 φορές από καταβολής Α’ Εθνικής. Στα γκολ, η "βραχεία κεφαλή" ανήκει στον Παναθηναϊκό, ο οποίος έχει σημειώσει 50, τέσσερα περισσότερα δηλαδή από τον "αιώνιο".
Η μεγαλύτερη νίκη του Παναθηναικού έναντι του Ολυμπιακού από το 1960 και έπειτα είναι την περίοδο 1992-93, όπου οι πράσινοι είχαν επικρατήσει με 3-0 στο ΟΑΚΑ, με τέρματα των Βαζέχα, Σαραβάκου και Μαραγκού, ενώ οι ερυθρόλευκοι τη μεγαλύτερη τους νίκη την πέτυχαν την περίοδο 1998-99 με 2-4, παρότι είχαν βρεθεί να χάνουν με 2-0. Αναφορικά με τα σερί, οι γηπεδούχοι έχουν να επιδείξουν μόλις μία φορά συνεχόμενες νίκες. Το 1976-77 είχαν επικρατήσει με 2-0 και την επόμενη χρονιά με 1-0. Οι Πειραιώτες έχουν μεγαλύτερο σερί νικών, το οποίο εντοπίζεται πρόσφατα. Από το 1997 έως το 1999, στα τρία παιχνίδια πρωταθλήματος, κέρδισαν δύο φορές με 2-0 και μία με 4-2. Από δύο φορές εμφανίστηκε και σερί τριών ισοπαλιών, τις περιόδους 1963-1966 και 1968-1971.

Πηγή: www.derby.gr
Ανασύνθεση: Christos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου