Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

"Μουσικοί Δρόμοι" - Κυριακή 17.00-18.00 (Liveradio του e-postego.blogspot.com)

Μια εκπομπή της Κατερίνας Παπαπριόνα  και της Φαλίντας Παναγιωτίδη
αφιερωμένη στη Χαρούλα Αλεξίου

Η εκπομπή βγήκε στον αέρα (Liveradio του e-postego.blogspot.com) πριν τρεις βδομάδες περίπου. Συγγνώμη που αργήσαμε να την παρουσιάσουμε. Η Κατερίνα και η Φαλίντα ανήκουν και στο Be-4um εκτός φυσικά από το Liveradio του e-postego.blogspot.com, επομένως με χαρά παρουσιάζουμε μια ιστολογική (!) μορφή της πολύ προσεγμένης εκπομπής τους.
Θέλουμε, με την ευκαιρία, να σημειώσουμε ότι όλες τις εκπομπές τους η Φαλίντα και η Κατερίνα (συνήθως αφιερώματα σε καλλιτέχνες ή συγκροτήματα (εκτός από Αλέξιου σε Μαχαιρίτσα, Ξύλινα Σπαθιά κ.ά.) τις προετοιμάζουν προσεχτικά και τις παρουσιάζουν με άνεση και σοβαρότητα μαζί.
 

1. Το Κύμα
Χαρίκλεια Ρουπάκα: Είναι μία από τις δημοφιλέστερες Ελληνίδες τραγουδίστριες και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ελληνικού τραγουδιού από τη δεκαετία του '70. Ναι! Μιλάμε για τη Χαρουλα Αλεξίου!!!


Έχει συνεργαστεί με τους Μάνο Λοΐζο, Γιώργο Νταλάρα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Πάριο, Δήμητρα Γαλάνη, Άννα Βίσση, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Νικόλα Άσιμο, Γιώργο Ζαμπέτα, Γιάννη Σπανό, Θάνο Μικρούτσικο, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Μάνο Ελευθερίου, Λίνα Νικολακοπούλου, Σωκράτη Μάλαμα, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Γιάννη Σπάθα, Νίκο Πορτοκάλογλου, Αφροδίτη Μάνου, Λαρεύντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Κότσιρα και πολλούς-πολλούς ακόμα. Έχει εμφανιστεί στις κορυφαίες αίθουσες του κόσμου και έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις. Και το επομενο τραγουδι είναι απ τη συνεργασια της με τον Άσιμο.


Έχει ηχογραφήσει πάνω από 30 προσωπικούς δίσκους. Παρ'οτι η ίδια δεν συνηθίζει να αναφέρεται στις πωλήσεις των δίσκων της, σύμφωνα με την έρευνα του Πέτρου Δραγουμάνου (2009)[1], η Χάρις Αλεξίου είναι στην 1η θέση, μεταξύ των τραγουδιστριών και συνολικά στην 3η, πίσω από τους Γιώργο Νταλάρα και Γιάννη Πάριο, της κατάταξης με τις περισσότερες πωλήσεις προσωπικών δίσκων που έχουν γίνει χρυσοί ή πλατινένιοι από το 1970 έως το 2009. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οκτώ (8) από τους προσωπικούς της δίσκους έχουν ξεπεράσει τις 100.000 πωλήσεις, η μόνη τραγουδίστρια που το έχει καταφέρει στην Ελληνική Δισκογραφία.



Το 1970 είναι η χρονιά που η 19χρονη Χάρις Αλεξίου πρωτομπαίνει στη δισκογραφία με δίσκο 45 στροφών και το τραγούδι "Όταν πίνει μια γυναίκα", σε μουσική Β.Βασιλειάδη και στίχους Πυθαγόρα.

5.Χαρούλα Αλεξίου "Όταν πίνει μια γυναίκα"

Το 1974 έρχεται η πρώτη δισκογραφική συνεργασία με το Μάνο Λοΐζο με τη συμμετοχή της Χαρούλας Αλεξίου στο δίσκο "ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΗΛΙΕ"

Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο δίσκο "ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ" των Γιάννη Σπανού, Λ.Παπαδόπουλου, με τους Γ.Πάριο και Γ.Καλατζή, με 4 τραγούδια.
Από αυτά θα ξεχωρίσει το ομώνυμο με το δίσκο τραγούδι "Οδός Αριστοτέλους" το οποίο θα αποτελέσει και ορόσημο για την πορεία της


Το 1975 ηχογραφεί τον πρώτο προσωπικό της δίσκο "12 ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ", με τραγούδια διαφόρων συνθετών, όπως τα "Δημητρούλα μου", "Η Ρόζα", "Ελενίτσα", "Λένγκω-Λένγκω", ενώ συμπεριλαμβάνεται και το "Όταν πίνει μια γυναίκα" που ήταν και το πρώτο δισκογραφημένο της από το 1970 σε δίσκο 45 στροφών. Επίσης συμμετέχει στο δίσκο "ΠΑΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ: ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠ'ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΛΗΜΕΡΙ ΤΟΥ" του Πάνου Τζαβέλλα, με το τραγούδι "Μάη Μάη".


Το 1977 ηχογραφεί τον διπλό προσωπικό δίσκο "24 ΚΑΙ 1 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ", με τραγούδια διαφόρων συνθετών, όπως τα "Τι γλυκό να σ'αγαπούν", "Χρόνια χελιδόνια", "Οι Κυριακές στην Κατερίνη", "Όλες του κόσμου οι Κυριακές", "Χάθηκα", "Το Ανεστάκι", "Μη χαράζεις βλέφαρό μου", "Μανταλιώ", "Μινόρε της αυγής", "Ούζο όταν πιεις", "Πουλάκι ξένο", "Όμορφη πουν' η Λειβαδιά", ενώ συμπεριλαμβάνεται και το "Οδός Αριστοτέλους" που είχε ηχογραφηθεί για τον ομώνυμο δίσκο των Γ.Σπανού, Λ.Παπαδόπουλου το 1974.


Κατά τη δεκαετία του '80 ανέδειξε ίσως περισσότερο από πριν το "λαϊκό της προφίλ" μέσα από συνεργασίες με συνθέτες όπως ο Αντώνης Βαρδής, ο Χρήστος Νικολόπουλος- αλλά συνεργάζεται και με δημιουργούς όπως Μανώλης Ρασούλης και  ο Θάνος Μικρούτσικος κ.α. Δεν παραλείπει όμως να χαρίσει ιδιαίτερα ευαίσθητες ερμηνείες στο δίσκο «Τα τραγούδια της χτεσινής μέρας» με τη Δήμητρα Γαλάνη, επιστρέφει στις "ρίζες" της(δημοτικό τραγούδι) με το δίσκο «Τα τραγούδια της γης μου», αλλά και με τα «Τσίλικα», κάνει μια λαϊβ συνεργασία-έκπληξη με τον Ιταλό τροβαδούρο Πάολο Κόντε και συνεργάζεται με το Μάνο Χατζιδάκι στην παραγωγή ενός από τους πιο αξιόλογους δίσκους στην καριέρα της, στο «η Χάρις Αλεξίου σε απρόβλεπτα τραγούδια».


Τα τραγούδια: «Φεύγω», «Πόλη τουρκεμένη», «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια», «Αν πεθάνει μια αγάπη», «Ζήλεια μου», «Μια είναι η ουσία», «Η διαθήκη», «Η μπαλάντα της Ιφιγένειας» (αυτοβιογραφικό τραγούδι σε μουσική και στίχους- εννοείται- της ίδιας), «Ελένη», «Ερωτικό», «Η αγάπη είναι ζάλη», «Όποια και να σαι», «Canto per me», «Μ' έπλεξε ένας μόρτης», «Η νύχτα θέλει έρωτα», «Τηλεφωνητής», «Μια πίστα απο φώσφορο» είναι μερικά μόνο από εκείνα που θεωρούνται πλέον κλασσικά.


Επόμενος μεγάλος σταθμός αυτής της δεκαετίας είναι ο δίσκος «Οδός Νεφέλης '88» όπου η Αλεξίου μάς συστήνεται πλέον ως ολοκληρωμένη δημιουργός, αφού έχει γράψει η ίδια τη μουσική και τους στίχους σε 10 από τα δώδεκα κομμάτια του άλμπουμ: «Το μινοράκι», «Οι φίλοι», οι «Δεκατρείς φωτιές», το «Ψυχές και Σώματα», η «Πανσέληνος», το «Στις δώδεκα» (δισκογραφημένο ήδη απο την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο δίσκο «Δικαίωμα»), ο «Άνθρωπος του κάβου» ξεχωρίζουν -αν μπορούμε να το πούμε αυτό- και "συντροφεύουν" την περιοδία-μαμούθ που κάνει η Αλεξίου τα επόμενα χρόνια.


 Ακολουθούν τα λαϊβ CD και η δεκατία κλείνει με έναν ακόμη δίσκο με δικά της κομμάτια, «Το παιχνίδι της αγάπης», ο οποίος δεν είχε όμως την ίδια εμπορική επιτυχία (ίσως ούτε την ίδια καλλιτεχνική αρτιότητα) με τον προηγούμενο. Το τραγούδι «Οι δικοί μου ξένοι» μάλλον αντέχει στο χρόνο.


Ερμηνεύτρια, παραγωγός, στιχουργός, μουσικός.δεν είναι τυχαία τόσα χρόνια πρώτη. Με τα τραγούδια της μεγάλωσαν οι γονείς μας,. μεγαλώνουμε κι εμείς.




1970-2011. 41 χρόνια πρωτιάς σίγουρα δεν είναι τυχαίο!


Το ξέρετε πως στη Σμύρνη υπάρχει δρόμος με το όνομά της?

16. Έχω μι' αγάπη για σένα

Είναι πολύ δύσκολο, έστω και να προσπαθήσει κανείς, μέσα σε μια ώρα να δώσει την εικόνα της Χαρούλας, έστω και σε γενικές γράμμες. Προσπαθήσαμε.  Δεν ξέρουμε αν τα καταφέραμε. Ελπίζουμε να κάναμε μια καλή προσπάθεια, τουλάχιστον! 


18. Εισαι η νυχτα με τα αινιγματα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου