Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης


Ιάκωβος Καμπανέλλης

1. Το μεγάλο μας τσίρκο
Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης


Μεγάλα νέα φέρνω από κει πάνω
περίμενε μια στάλα ν' ανασάνω
και να σκεφτώ αν πρέπει να γελάσω,
να κλάψω, να φωνάξω, ή να σωπάσω.
Οι βασιλιάδες φύγανε και πάνε
και στο λιμάνι τώρα, κάτω στο γιαλό,
οι σύμμαχοι τους στέλνουν στο καλό.
Καθώς τα μαγειρέψαν και τα φτιάξαν
από ξαρχής το λάκκο τους εσκάψαν
κι από κοντά οι μεγάλοι μας προστάτες,
αγάλι-αγάλι εγίναν νεκροθάφτες
και ποιος πληρώνει πάλι τα σπασμένα
και πώς να ξαναρχίσω πάλι απ' την αρχή
κι ας ήξερα τουλάχιστον γιατί.

Το ριζικό μου ακόμα τι μου γράφει
το μελετάνε τρεις μηχανορράφοι.
Θα μας το πουν γραφιάδες και παπάδες
με τούμπανα, παράτες και γιορτάδες.
Το σύνταγμα βαστούν χωροφυλάκοι
και στο παλάτι μέσα οι παλατιανοί
προσμένουν κάτι νέο να φανεί.
Στολίστηκαν οι ξένοι τραπεζίτες,
ξυρίστηκαν οι Έλληνες μεσίτες.
Εφτά ο τόκος πέντε το φτιασίδι,
σαράντα με το λάδι και το ξύδι
κι αυτός που πίστευε και καρτερούσε,
βουβός φαρμακωμένος στέκει και θωρεί
τη λευτεριά που βγαίνει στο σφυρί.

Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
μην έχεις πια την πείνα για καμάρι.
Οι αγώνες πούχεις κάνει δεν φελάνε
το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε.
Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή,
του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί.

2. Άσμα ασμάτων
Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη

Άλλες ερμηνείες:
Γιώργος Ζωγράφος
Αλέξια


Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου
με το καθημερνό της φόρεμα
κι ένα χτενάκι στα μαλλιά.
Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.

Κοπέλες του Άουσβιτς,
του Νταχάου κοπέλες,
μην είδατε την αγάπη μου;

Την είδαμε σε μακρινό ταξίδι,
δεν είχε πιά το φόρεμά της
ούτε χτενάκι στα μαλλιά.

Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου,
η χαϊδεμένη από τη μάνα της
και τ’ αδελφού της τα φιλιά.
Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.

Κοπέλες του Μαουτχάουζεν,
κοπέλες του Μπέλσεν,
μην είδατε την αγάπη μου;

Την είδαμε στην παγερή πλατεία
μ’ ένα αριθμό στο άσπρο της το χέρι,
με κίτρινο άστρο στην καρδιά.

Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου,
η χαϊδεμένη από τη μάνα της
και τ’ αδελφού της τα φιλιά.
Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.


.......................................................................................................................................................................
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης –21 Μαρτίου 2011
- Η Ελλάδα διαβάζει Ελύτη -

Στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη αφιερώνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου), με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του, προγραμματίζοντας τις εξής εκδηλώσεις:
-Μια καμπάνια στα ΜΜΜ ώστε η ποίηση να μπει στην καθημερινότητα όλων, φέτος και στην περιφέρεια
Χάρη στην καμπάνια οι στίχοι του Ελύτη θα ταξιδεύσουν από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και για ένα μήνα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρένα, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ, τραμ) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη (τόπο καταγωγής του), Ρόδο και Ζάκυνθο (τέσσερις νέες συνεργασίες με τους δήμους που απευθύνθηκαν στο ΕΚΕΒΙ).
-Ποιητικές βραδιές με αναγνώσεις και συζητήσεις σε βιβλιοπωλεία
Σύγχρονοι λογοτέχνες διαβάζουν ποίηση του Ελύτη και συζητούν για το πολυσήμαντο έργο του στις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και η Εταιρεία Συγγραφέων, το βράδυ της 21ης Μαρτίου στις 7.00 μ.μ., στα βιβλιοπωλεία Public (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Ιωαννίνων). Θα λάβουν μέρος οιΚατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Σταύρος Ζαφειρίου, Ρούλα Κακλαμανάκη, Ολυμπία Καράγιωργα, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Γιάννης Κοντός, Θωμάς Κοροβίνης, Ευτυχία Λουκίδου, Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, Μάρκος Μέσκος, Ανδρέας Μήτσου, Στρατής Πασχάλης, Τζίνα Πολίτη, Ζωή Σαμαρά, Γιώργος Σκαμπαρδώνη, Λύντια Στεφάνου και Τηλέμαχος Χυτήρης.
[Η εκδήλωση της Αθήνας θα αναμεταδοθεί από τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84]
-«Ποιητικές Γωνιές» στις βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο
Μια «γωνιά» για τον Ελύτη θα περιμένει τους επισκέπτες σε κάθε βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης τις ημέρες αυτές. Με οπτικοακουστικό υλικό (απαγγελίες του ίδιου του ποιητή, μελοποιημένα ποιήματά του, αφίσες με στίχους) και βιβλία του Ελύτη και για τον Ελύτη θα έχουν την ευκαιρία να (ξανα) ανακαλύψουν το έργο του.
       
Συγκεκριμένα:
Η ποίηση γιορτάζει και βγαίνει στους δρόμους...
Η ποίηση του Ελύτη περιδιαβαίνει τις πόλεις σε υπόγειες και υπέργειες διαδρομές, με όχημα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η καμπάνια ποίησης του ΕΚΕΒΙ με αφετηρία την Αθήνα (όπου η καμπάνια επαναλαμβάνεται με μεγάλη επιτυχία από το 2005) εξαπλώνεται φέτος προς τη Θεσσαλονίκη, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο και τη Ζάκυνθο.
ΑΘΗΝΑ
Για έκτη συνεχή χρονιά, εικονογραφημένοι στίχοι του Ελύτη «ντύνουν» εσωτερικά τα βαγόνια 4 συρμών του ΜΕΤΡΟ, καθώς και αφίσες σε 40 πάνελ και στις οθόνες σε όλους τους σταθμούς, σηματοδοτώντας τη Γιορτή της Ποίησης και προσφέροντας «ποιητικά» ερεθίσματα στις καθημερινές μετακινήσεις.
Τις αφίσες της καμπάνιας θα φιλοξενήσουν ακόμη τα οχήματα του ΤΡΑΜ, του ηλεκτρικού, του τρόλεϊ καθώς και 175 στάσεις λεωφορείων στην Αθήνα και στους περιφερειακούς δήμους.
(διαβάστε τους επιλεγμένους στίχους της καμπάνιας
[Η καμπάνια πραγματοποιείται με τη ευγενική υποστήριξη της  ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Α.Ε. καθώς και των εταιρειών ΤΡΑΜ Α.Ε., ΗΣΑΠ και ΗΠΛΑΠ]
Εκτός από την καθιερωμένη καμπάνια στα ΜΜΜ της πρωτεύουσας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου συνεργάζεται φέτος για πρώτη φορά με τους τέσσερις δήμους που απευθύνθηκαν στο ΕΚΕΒΙ για να φιλοξενήσουν την καμπάνια στην πόλη τους, με στόχο τη διάχυση της ποίησης του νομπελίστα λογοτέχνη σε όλη την Ελλάδα:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ [ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ]
 Και η συμπρωτεύουσα φέτος τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης συμμετέχοντας στην καμπάνια. Αφίσες με στίχους του Ελύτη θα φιλοξενηθούν σε 30 στάσεις λεωφορείων καθώς και στις προσόψεις των βιβλιοθηκών της πόλης.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ [ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ]
 Ο τόπος καταγωγής (από πατέρα και μητέρα) του Ελύτη, η Μυτιλήνη, συμμετέχει στην καμπάνια ποίησης με αφίσες στις στάσεις λεωφορείων, στα σχολεία και τις βιβλιοθήκες της πόλης ενώ προετοιμάζει τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
 ΡΟΔΟΣ [ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟΔΟΥ (ΤΜΗΜΑ Δ.Σ.Μ.Ρ.)]
 Μικρές και μεγάλες αφίσες θα ντύσουν με ποίηση την Πόλη των Ιπποτών, τη Ρόδο, στους δρόμους, στα πολιτιστικά κέντρα, στις βιβλιοθήκες, στα σχολεία. Επίσης, το Διεθνές Κέντρο Μεταφραστών και Λογοτεχνών Ρόδου προγραμματίζει τιμητική εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη με συζητήσεις, αναγνώσεις και μελοποιημένη ποίηση (τέλος Μαΐου).
 ΖΑΚΥΝΘΟΣ [ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ]
 Γενέτειρα σπουδαίων ποιητών (συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού) και με μεγάλη παράδοση στην ποιητική τέχνη η Ζάκυνθος από την πλευρά του Ιονίου, συμμετέχει στον εφετινό εορτασμό φιλοξενώντας την καμπάνια του ΕΚΕΒΙ. Αφίσες με στίχους του Ελύτη θα ταξιδεύουν με τα οχήματα και στους σταθμούς του ΚΤΕΛ αλλά και μέσα στην πόλη, στους δρόμους, σε πολιτιστικά κέντρα, βιβλιοθήκες, σχολεία κ.ά.
       
Ποιητικές βραδιές για τον Ελύτη...
Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, το ΕΚΕΒΙ σε συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Συγγραφέων οργανώνει ποιητικές βραδιές με αναγνώσεις ποιημάτων Ελύτη και συζητήσεις γύρω από το έργο του στα Public της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και των Ιωαννίνων.
Στην Αθήνα, στις 21 Μαρτίου, στις 7 μ.μ. στο Public Συντάγματος (Public Café 5ος Όροφος) θα διαβάσουν ποιήματα του Ελύτη οι λογοτέχνες:  Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Ρούλα Κακλαμανάκη, Ολυμπία Καράγιωργα, Γιάννης Κοντός, Ανδρέας Μήτσου, Στρατής Πασχάλης, Τζίνα Πολίτη, Λύντια Στεφάνου και Τηλέμαχος Χυτήρης.
[η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί από τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84]
Λόγω περιορισμένων θέσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: events@public.gr & στο 2108181583 (καθημερινές 09.00-17.00)
Στη Θεσσαλονίκη, στις 21 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. στο Public Τσιμισκή (στοά Χιρς) θα διαβάσουν ποίηση του Ελύτη οι λογοτέχνες: Σταύρος Ζαφειρίου που θα συντονίσει και τη βραδιά ανάγνωσης, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Θωμάς Κοροβίνης, Ευτυχία Λουκίδου, Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, Μάρκος Μέσκος, Ζωή Σαμαρά και Γιώργος Σκαμπαρδώνης.
Στον Βόλο, στις 21 Μαρτίου, στις 7 μ.μ. στο στο Public (Ογλ & Κονταράτου) μια αφιερωματική βραδιά με συζητήσεις, αναγνώσεις και μελοποιημένη ποίηση, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Δακτυλά Δημήτρη.
Στα Ιωάννινα, στις 21 Μαρτίου, στις 7 μ.μ. στο Public (Πυρσινέλλα 4 & Γ. Μελανίδη) μια αφιερωματική βραδιά με συζητήσεις και αναγνώσεις ποίησης.
       
«Γωνιές Ελύτη» στο δίκτυο βιβλιοθηκών Θεσσαλονίκης...
Μια ξεχωριστή γωνιά για τον Ελύτη θα δημιουργήσουν οι 9 βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης αποτίοντας φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα ποιητή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και για δύο εβδομάδες, αφίσες με στίχους του ποιητή θα σηματοδοτούν τον χώρο όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να διαβάζουν τα βιβλία του Ελύτη ή βιβλία για αυτόν, να ακούσουν τη φωνή του ποιητή να απαγγέλλει στίχους του ή να απολαύσουν μια επιλογή από μελοποιημένη ποίηση του  Ελύτη (σε επιλογή Ιουλίτας Ηλιοπούλου).
[ΣΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ]
Ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων που οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο του εορτασμού του Έτους Ελύτη 2011 εδώ
Αρχείο συγγραφέων [Οδυσσέας Ελύτης]


η σελίδα στην πηγή της με διαθέσιμους τους συνδέσμους εδώ  
...................................................................................................................................................................
Γιορτή ποίησης στο βιβλιοπωλείο Ιανός
Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο αθηναϊκό βιβλιοπωλείο
Γιορτή ποίησης στον Ιανό
Ο Γιάννης Καλπούζος διαβάζει το αγαπημένο του ποίημα
στη Γιορτή Ποίησης του Ιανού, την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Τακτικός στο ετήσιο ραντεβού του με τους λάτρεις της ποίησης, το βιβλιοπωλείο Ιανός στην Αθήνα (Σταδίου 24) γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με έναν μαραθώνιο ποιητικών αναγνώσεων και αφιέρωμα στην γυναικεία ποίηση σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό poiein.gr, την Κυριακή, 20 Μαρτίου, στις 7 μ.μ.
Για έκτη συνεχή χρονιά συγγραφείς, μουσικοί, άνθρωποι γενικότερα από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού θα διαβάσουν το αγαπημένο τους ποίημα ενώ θα ακουστούν συνθέσεις μελοποιημένης ποίησης από καθιερωμένους και νέους μουσικούς
Ποίηση θα διαβάσουν: Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Αρης Δαβαράκης, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Μαρίνα Λαχανά, Αλέξανδρος Ασωνίτης, Βασίλης Καλαμαράς, Μηνάς Βιντιάδης, Κερασία Σαμαρά, Σταύρος Σταυρόπουλος, Κωνσταντίνος Μπούρας, Γιώργος Κακουλίδης, Γιώργος Κριμπάς, Νίκος Σιδέρης, Γιάννης Σουλιώτης, Γιώργος Δουατζής, Γιώργος Κοτανίδης, Γιώργος Κουτούβελας, Πάνος Σαββόπουλος, Πένυ Παπουτσή, Απόστολος Καλτσάς, Στράτος Τζώρτζογλου, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Χρήστος Μιχαήλ κ.α.
Μελοποιημένη ποίηση θα ερμηνεύσουν: Γιώργος Μεράντζας, Σάκης Τσιλίκης, Βασίλης Γισδάκης, Ευσταθία, Πηγή Λυκούδη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Κ.Ιωάννου, Δημήτρης Μαραμής, Κορίνα Λεγάκη, Νίκος Ανδρουλάκης, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Μαρία Παπαγεωργίου, Μάριος Στρόφαλης, Θανάσης Βασιλόπουλος, Βικτορία Ταγκούλη, Χρήστος Θεοδώρου, Βαγγέλης Δούβαλης, Φίλιππος Περιστέρης, Μάνος Αβαράκης, Κωνσταντίνος Θεμελής, Σπύρος Κουρκουνάκης, Γεωργία Γρηγοριάδου, Αρετή Κοκκίνου, Νίκος Κολλάρος, Στέφανος Κόκκαλης, Γιούλη Περβολαράκη, Νικόλας Ευαντίνος, Σάκης Βαριεμιτίδης, Νέλλη Βαβάση, Μαρία Μαρκέτου, Γιώργος Αλτής, Νίκος Πλάτανος, Νεφέλη Κουρή, Νίκος Κούρος κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος το περιοδικό poiein.gr αφιερώνει την βραδιά στην γυναικεία δημιουργικότητα.
Συμμετέχουν οι ποιήτριες: Κατερίνα Αγγελάκη- Ρουκ, Γιώτα Αργυροπούλου, Αγγελική Ελευθερίου, Κατερίνα Καραγιάννη, Κατερίνα Καριζώνη, Κατερίνα Κατσίρη, Έλσα Κορνέτη, Χλόη Κουτσουμπέλη, Μαρία Κωνσταντίνα Κουτσουρούμπα, Αθανασία Κρατημένου, Μαρία Λαγγουρέλη, Φωτεινή Λαμπρίδη, Αφροδίτη Λυμπέρη, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Ολγα Ντέλλα, Λιλλή Ντίνα, Παυλίνα Παμπούδη, Ειρήνη Σουργιαδάκη, Γεωργία Τρούλη, Βάλια Τσιριγώτη, Μαρία Χρονιάρη.Τότε όμως η Ποίηση;
Τι αντιπροσωπεύει μέσα σε μια τέτοια κοινωνία;

Απαντώ: τον μόνο χώρο όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση.[...]
...η τέχνη είναι η μόνη εναπομένουσα πολέμιος της ισχύος που κατήντησε να έχει στους καιρούς μας η ποσοτική αποτίμηση των αξιών.

Απόσπασμα από την ομιλία
του Οδυσσέα Ελύτη
στην απονομή του βραβείου Νόμπελ (1979).

Κάντε κλικ στην εικόνα για
να δείτε ή να εκτυπώσετε
 τις αφίσες της καμπάνιας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου