Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Τσερνομπίλ 25 χρόνια από τον πυρηνικό τρόμο

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 26 Απριλίου 2011

enet.gr (εδώ)
 
Δεν ξεχνώ
Κορυφώνονται σήμερα, ακριβώς 25 χρόνια μετά την τραγωδία, οι τελετές μνήμης για τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας στο σταθμό του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία. Τον τόπο της τραγωδίας επισκέπτονται οι πρόεδροι των τριών ανεξάρτητων σήμερα χωρών και τότε σοβιετικών Δημοκρατιών, που επλήγησαν περισσότερο από την καταστροφή, Ρωσίας Μεντβιέντεφ, Ουκρανίας Γιανουκόβιτς και Λευκορωσίας Λουκασένκο, της λεγόμενης και «σλαβικής τρόικας», ενώ στην πρωινή δέηση για τα θύματα χοροστάτησε ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Απονέμοντας στο Κρεμλίνο τιμητικά παράσημα σε 16 διασώστες, που έμειναν ζωντανοί από την επιχείρηση εξάλειψης των συνεπειών της έκρηξης στο Τσερνομπίλ, ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ χαρακτήρισε κορυφαίο μάθημα από την τραγωδία την ανάγκη να λέγεται πάντοτε στους πολίτες η αλήθεια, σε αντίθεση με τις αμήχανες προσπάθειες της τότε σοβιετικής ηγεσίας να κρύψει το μεγαλύτερο μέρος της.
«Ο κόσμος είναι τόσο εύθραυστος και εμείς όλοι τόσο αλληλοσυνδεδεμένοι, ώστε οποιεσδήποτε απόπειρες να κρυφτεί η αλήθεια, να μην ειπωθεί κάτι, να ρετουσαριστεί η κατάσταση για να φανεί πιο αισιόδοξη από ό,τι είναι, έχουν ως αποτέλεσμά τους τραγωδίες, ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο κ. Μεντβιέντεφ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το Τσερνομπίλ δίδαξε πολλά τη Ρωσία και προπαντός την τήρηση πλέον πολύ υψηλότερων κανόνων ασφαλείας από πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπως έδειξε και η εξελισσόμενη τραγωδία της Φουκουσίμα.
Οι 70.000 ήρωες
Η τραγωδία στο Τσερνομπίλ, που σημειώθηκε στη 01.23 τα ξημερώματα, έπειτα από ένα προγραμματισμένο κατά τα άλλα «σβήσιμο» του αντιδραστήρα για μερικά δευτερόλεπτα, άπλωσε τη ραδιενέργεια πάνω από εκατομμύρια ανθρώπους και υποχρέωσε εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν, οι περισσότεροι έως και σήμερα, τα σπίτια τους, όμως οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες χωρίς την αυτοθυσία χιλιάδων ανθρώπων, που έπεσαν στη μάχη με τη ραδιενέργεια γνωρίζοντας απλώς οι περισσότεροι ότι «κάτι σοβαρό και πολύ επικίνδυνο έχει συμβεί».
Οπως θύμισε ο Ντ. Μεντβιέντεφ, ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 70.000 και η σημερινή Ρωσία προσπαθεί να μην αφήσει κανέναν τους στην τύχη του. Παρ' όλα αυτά ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει και με αυτήν την ευκαιρία το «ειρηνικό άτομο» ως «τον πλέον οικονομικό, οικολογικό και καθαρό είδος ενέργειας», υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι ύψιστες προδιαγραφές ασφαλείας και δεν εμποδίζεται η πρόοδος της ανθρωπότητας και της ανθρώπινης διάνοιας, που χωρίς την ατομική ενέργεια δεν μπορούν να επιλύσουν πολυάριθμα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
Ανάλογες είναι και οι απόψεις που κυριαρχούν και στην ηγεσία της Ουκρανίας, όπου περισσότερο από το μισό της ενέργειας της χώρας παράγεται σε ατομικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού. Η ηγεσία της Ουκρανίας ζητεί τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, γι' αυτό και φιλοξένησε τις ημέρες αυτές τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Γιούκια Αμάνο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, αναζητώντας πόρους για την κατασκευή νέας «σαρκοφάγου» γύρω από τον μοιραίο τέταρτο αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, σε αντικατάσταση της υπάρχουσας από μπετόν, η οποία έχει αρχίσει να παρουσιάζει ρωγμές σε πολλά σημεία της.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Γιανουκόβιτς, το ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε αποτελείται από 550 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η Ρωσία κατέβαλε τα 45.

.....................................................................................................................................................................

Από το Τσερνόµπιλ... στη Φουκουσίµα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΡΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

tanea.gr,  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 26 Απριλίου 2011 (εδώ)

 
Σαν σήµερα, πριν από 25 χρόνια, ο κόσµος συγκλονιζόταν από το πυρηνικό δυστύχηµα στην Ουκρανία. Η πρόσφατη καταστροφή στην Ιαπωνία κάνει τη σηµασία της επετείου ιδιαίτερα επίκαιρη
Πριν από δύο µήνες, οι τελετές µνήµης για την 25η επέτειο της καταστροφής του Τσερνόµπιλ ήταν «καταδικασµένες» να περιοριστούν σε λίγες επίσηµες σε πρώην σοβιετικές δηµοκρατίες και σε µερικές διαδηλώσεις αντιπυρηνικών ακτιβιστών. Οµως µετά τις 11 Μαρτίου, ηµεροµηνία του σεισµού στην Ιαπωνία που προκάλεσε το τσουνάµι και στη συνέχεια την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίµα, τα δεδοµένα έχουν αλλάξει. Και η κινητοποίηση εναντίον της πυρηνικής ενέργειας φαίνεται ότι εντείνεται και πάλι. ∆ιότι πρόκειται για µια καταστροφή στην πιο εξελιγµένη δυτική χώρα στον τοµέα της πυρηνικής ενέργειας, που απέδειξε ότι είµαστε πολύ πιο ευάλωτοι απ’ όσο πιστεύαµε. «∆εν είναι πια δυνατό να κατασκευάζουµε νέους πυρηνικούς σταθµούς», δήλωσε ο ελβετός υπουργός Οικονοµίας Γιόχαν Σνάιντερ. Η ελβετική κυβέρνηση ήταν µία από τις πρώτες που ανακοίνωσε την αναστολή των σχεδίων της για την ανανέωση των πυρηνικών σταθµών µετά τον σεισµό στην Ιαπωνία. Χθες 9.000 διαδηλωτές κατέλαβαν γέφυρες στον Ρήνο ανάµεσα στη Γερµανία και τη Γαλλία, θέλοντας να δείξουν πως «η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει σύνορα». Την Κυριακή, µερικές χιλιάδες είχαν διαδηλώσει στο Τόκιο κρατώντας πανό µε την επιγραφή «Αντίο στην πυρηνική ενέργεια».

Στην Ιαπωνία εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη σχεδόν 12.000 ανθρώπων. Χθες, στρατιώτες βάδιζαν σκυθρωποί στη σειρά κρατώντας µπαστούνια µε τα οποία ερευνούσαν µεθοδικά ένα έλος που είχαν προηγουµένως αποξηράνει µε στρατιωτικές αντλίες. Αν κάποιο µπαστούνι ακουµπούσε σε πτώµα, θα το καταλάβαιναν. «Η αίσθηση που δηµιουργούν τα πτώµατα είναι πολύ ιδιαίτερη», λέει ο Μιτσιχίρο Οζε, εκπρόσωπος του 22ου Συντάγµατος Πεζικού στην πόλη Σιτσιγκαχαµαµάτσι. Περπατούν µέσα στη µαλακιά λάσπη ώς το τέλος του έλους. «Είναι σηµαντικό να µη µας ξεφύγει τίποτα», λέει ο Οζε. «Οσο υπάρχει φως, θα συνεχίσουµε να πηγαίνουµε πάνω-κάτω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου