Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Κυριάκος Παπαδόπουλος: Θα λάμψει απόψε;

Σάλκε vs Γιουνάιτεντ (video)

Τρίτη 26/04/11
 | Συντάκτης: Aνδρέας Χαλιλάι

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σάλκε κοντράρονται στον πρώτο ημιτελικό του Champions League, στη «σκιά» του έτερου «λαμπερού» ζευγαριού Μπαρτσελόνα-Ρεάλ, με φόντο ένα εισιτήριο για τον τελικό του «Γουέμπλεϊ». Στο ζευγάρι υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, καθώς λογική, ποιότητα ρόστερ και φανέλα λένε Γιουνάιτεντ, ποιος όμως μπορεί να «ξεγράψει» τη Σάλκε του μεγάλου Ραούλ που στον φετινό θεσμό έχει δώσει «πληρωμένες» απαντήσεις σε όσους έχουν τολμήσει να την αμφισβητήσουν.

Πορεία σαν παραμύθι

Η φετινή πορεία της Σάλκε στο Champions League μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι και είναι από αυτές που λατρεύουν να παρακολουθούν οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι. Με τον Φέλιξ Μάγκατ στο τιμόνι, έναν χορηγό οικονομικό Κολοσσό (Gazprom) και ακριβές καλοκαιρινές μεταγραφές (Ραούλ, Χούντελαρ, Χουράδο) όλοι περίμεναν οι Μπλε να «χτυπήσουν» πρωτάθλημα φέτος, με το Champions League να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Όμως τα πράγματα έρχονται έτσι που στην Bundesliga μένουν πίσω από την αρχή, με την προσοχή να στρέφεται στην Ευρώπη, μετά την κατάληψη της πρώτης θέσης στον όμιλο τους απέναντι σε Λιόν, Μπενφίκα και Χάποελ Τελ Αβίβ. Στους «16» η ομάδα του Ρουρ πετάει έξω την Βαλένθια κάτι που από πολλούς θεωρείται έκπληξη χωρίς κανείς βέβαια να περιμένει αυτό που ερχόταν.


Στα προημιτελικά με τον Ραλφ Ράνγκνικ πλέον στον πάγκο αλώνει το Μιλάνο και σκορπίζει 5-2 την Ιντερ και σε συνδυασμό με το 2-1 του επαναληπτικού παίρνει την μεγάλη πρόκριση για τα ημιτελικά.




Τρομερά… μωρά

Αυτό που είναι εντυπωσιακό στη φετινή πορεία της Σάλκε είναι το νεαρό της ηλικίας των πρωταγωνιστών των Μπλε. Μπορεί αυτός που ξεχωρίζει (και δικαίως) να είναι ο Ραούλ, αλλά με τόσους νέους στην ενδεκάδα της Σάλκε, φαίνεται σαν να είναι ο «πάτερ φαμίλιας» της ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ράλφ Ράγκνικ χρησιμοποίησε τη ίδια 11άδα στα δύο παιχνίδια με την Ιντερ, με εξαίρεση τον Μετζέλντερ που πήρε τη θέση του τιμωρημένου Φαρφάν, εκ των οποίων οι 7 (Νόιερ, Ουτσίντα, Ματίπ, Χέβεντες, Παπαδόπουλος, Μπαουμγιόχαν, Χουράδο) είναι κάτω των 25 ετών και κανείς πλην του Ισπανού μέσου δεν είχε ξαναπαίξει στον Champions League.

Συνεπής στο ραντεβού της

Η ομάδα Σερ Αλεξ Φέργκιουσον αποτελεί μία από τις πιο σταθερές ομάδες του θεσμού τα τελευταία χρόνια, καθώς την τελευταία πενταετία προκρίνεται για τέταρτη φορά στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η Γιουνάιτεντ παίρνει σχετικά εύκολα την πρωτιά στον τρίτο όμιλο με 14 βαθμούς απέναντι σε Βαλένθια, Ρέιντζερς και Μπούρσασπορ, ενώ στους «16» περνάει με δυσκολία το εμπόδιο της Μαρσέιγ (0-0, 2-1).

Στα προημιτελικά βρίσκει απέναντί της την γνώριμή της Τσέλσι και ουσιαστικά εξασφαλίζει την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι με τη νίκη 1-0 στο «Στάνφορντ Μπριτζ» με γκολ του Ρούνεϊ. Στον επαναληπτικό επικρατεί και πάλι των Λονδρέζων (2-1) και πλέον βρίσκεται ένα «βήμα» από τον τελικό της 28ης Μαϊου στο «Γουέμπλεϊ».




Τιμημένα γηρατειά

Ο 69χρονος Σερ Αλεξ Φέργκιουσον βάζει τα γυαλιά στους νεότερους προπονητές διατηρώντας την Γιουνάιτεντ στο κορυφαίο επίπεδο για χρόνια, δείχνοντας ότι ο χρόνος δεν τον έχει ξεπεράσει και όπως δείχνει έχει ακόμα χρόνια μπροστά του. «Στυλοβάτες» της φετινής πορείας των Κόκκινων Διαβόλων μαζί με τον Γουέιν Ρούνεϊ είναι τρεις παλιοσειρές της ομάδας. Πρώτος και καλύτερος ο 37χρονος Ράιαν Γκιγκς που φέτος μοιάζει αναγεννημένος και κατά γενική ομολογία είναι ο MVP της ομάδας.

Μπορεί να μην έχει την ταχύτητα και την έκρηξη του παρελθόντος, αλλά με την ποιότητα και την εμπειρία του καθοδηγεί τους συμπαίκτες του στο γήπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αγώνες με την Τσέλσι όπου με δύο ασίστ σε Ρούνεϊ και Ερνάντες «ξεκλείδωσε» την άμυνα της Τσέλσι, ανοίγοντας το δρόμο για την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ακόμα ο 41χρονος Εντβιν Φαν Ντερ Σαρ στην τελευταία του χρονιά πριν κρεμάσει τα γάντια του, παραδίδει μαθήματα για το πώς παίζεται η θέση του τερματοφύλακα. Μάλιστα στην αναμέτρηση με την Σάλκε θα ισοφαρίσει τον Κλοντ Μακελελέ με 13 παρουσίες σε αγώνες ημιτελικής φάσης, ενώ εάν δεν παραβιαστεί η εστία του, θα γίνει ο πρώτος που θα το έχει καταφέρει για 50 αγώνες στον θεσμό.

Η προϊστορία λέει... Σάλκε

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σάλκε δεν έχουν τεθεί αντιμέτωπες μέχρι στιγμής, όμως η προϊστορία των Κόκκινων Διαβόλων απέναντι σε Γερμανικές ομάδες τα τελευταία χρόνια δεν είναι με το μέρος τους, με εξαίρεση την κατάκτηση του τροπαίου το 1999 απέναντι στην Μπάγερν. Πέρσι αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τους Βαυαρούς χάρη στα εκτός έδρας γκολ (ήττα 2-1 στο Μόναχο, νίκη 3-2 στην έδρα της), όπως έγινε και το 2001 ενώ έχει γνωρίσει και δύο οδυνηρούς αποκλεισμούς στα ημιτελικά της διοργάνωσης.




Το 1997 ηττήθηκε δύο φορές (1-0, 1-0) από την μετέπειτα τροπαιούχο Ντόρτμουντ, ενώ το 2002 η Μπάγερ Λεβερκούζεν των Μπάλακ, Ζε Ρομπέρτο και Μπερμπάτοφ πετάει έξω την ομάδα του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον παίρνοντας ισοπαλία 2-2 στο «Ολντ Τράφορντ» στο πρώτο παιχνίδι και με άλλη μία ισοπαλία (1-1) στο «Μπάι Αρίνα» προκρίθηκε στον τελικό που διεξαγόταν στη Γλασκώβη, πληγώνοντας τον Σκοτσέζο τεχνικό που ήθελε πολύ να πάει σε έναν τελικό που θα γινόταν στη γενέτειρά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου