Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Το Β4 διαβάζει και προτείνει (Αναγνώσεις)Μένιος Σακελλαρόπουλος,
                         Θα πεθάνεις,  ρε


 7+ 1 σχόλια για το βιβλίο

γράφει ο Χρήστος Νίκας


1. Εισαγωγικά

To βιβλίο του,  περισσότερο γνωστού στο κοινό ως δημοσιογράφου, Μένιου Σακελλαρόπουλου (βιογραφικό) είναι μυθοπλασία και αναφέρεται στη ζωή ενός ποδοσφαιριστή και στο τέλος του, πολλά χρόνια μετά την αποχώρησή του από τα γήπεδα.
Γράφτηκε το 2007 στην Αθήνα.
Είναι το τέταρτο βιβλίο του συγγραφέα.

2. Η υπόθεση

Το βιβλίο αναφέρεται σ’ έναν  ποδοσφαιριστή, τον Άρη Νικολάου, που ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές των «δυτικών προαστίων» της Αττικής και το ταλέντο του στην μπάλα τον εκτόξευσε στα ύψη, προικίζοντάς τον με δόξα και χρήμα. Πίστεψε πως αυτά ήταν αρκετά για να κρύψει τις πληγές από τα παιδικά του χρόνια, αυτές που είχε πετάξει στο βάθος του μυαλού του. Όταν δε τον πήρε η Χέρτα (ομάδα της Γερμανίας) έκοψε κάθε δεσμό με την αδερφή του. Απέκτησε οικογένεια, αλλά όταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση στην καριέρα του στη β Γερμανία και αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα και στην ΑΕΚ η Γερμανία γυναίκα του δεν τον ακολούθησε.

Ο υπέρμετρος εγωισμός του κατέρρευσε όταν τραυματίστηκε σοβαρά κι έχασε το νεφρό του. Απεγνωσμένα προσπαθούσε να σωθεί. Τότε έρχεται απρόσμενα το παρ4ελθόν του να τον στηρίξει, χωρίς να το ξέρει. Όταν σώθηκε και το έμαθε, αντί να χαρεί στενοχωρήθηκε, γιατί έβαλε πάλι μπροστά τον εγωισμό του. Στάθηκε στα πόδια του, συνέχισε το ποδόσφαιρο, αλλά δεν τον μαλάκωσε ούτε το νεφρό που του δώρισαν, έστω και αν προέρχονταν απ’ τα «δυτικά προάστια». Συνέχισε να μπλέκεται σε αδιέξοδες καταστάσεις. 

Ένα λάθος του στο γήπεδο και το σύνθημα «θα πεθάνεις ρε!!!», γραμμένο παντού, έφθασε για πρώτη φορά μέχρι την καρδιά του. Έτσι πήρε μια σκληρή απόφαση και εξαφανίστηκε απ’ την Αθήνα, τα γήπεδα και γενικά εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο για την υπόλοιπη ζωή του, νομίζοντας πως έτσι πλήρωσε το βαρύ φόρο και τελείωσε με τα λάθη του παρελθόντος.

Όμως μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, και εκεί που νόμιζε πως τελείωσε για πάντα με το παρελθόν, εμφανίζεται η Νέμεση για να αποδώσει δικαιοσύνη, Μ’ ένα πολύ παράξενο και αναπάντεχο τρόπο ήρθε το τέλος του Άρη Νικολάου σε ηλικία49 ετών κάπου στην Κρήτη.


3.  Θέματα

Ο συγγραφέας θίγει αρκετά θέματα όπως:
·         Την απότομη αλλαγή (αλλοίωση καλύτερα) του ανθρώπινου χαρακτήρα εξαιτίας της ξαφνικής δόξας και του γρήγορου (και άκοπου) πλουτισμού 
·         Τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εμπειρίες των παιδικών χρόνωνστην εξέλιξη του χαρακτήρα του ανθρώπου
·          Τις ολέθριες συνέπειες του εγωισμού στη ζωή του ατόμου
·         Την αναγκη να αναγνωρίζουμε και να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και να ζητάμε συγγνώμη
·         Το χρέος καθενός να μην ξεχνάει την καταγωγή του και τους ανθρώπους που μας βοήθησαν
4. Πρόσωπα
Το κεντρικό πρόσωπο είναι ο Άρης Νικολάου. Είναι ένα άτομο με προβλήματα που προσπαθεί να ξεχάσει την καταγωγή του. Εγωκεντρικός, δεν υπολογίζει κανένα, επιπόλαιος, ματαιόδοξος, σίγουρος για τον εαυτό του˙ ακόμη και όταν τον χτύπησε η μοίρα, αυτός δεν άλλαξε. Όταν αναγκάστηκε όμως, να παραδεχτεί κάποια πράγματα και ν’ αλλάξει, ήταν ήδη αργά, γιατί η μοίρα είχε καθορίσει το τέλος του.
 Ο Δήμος, ο μοναδικός φίλος του Άρη, ήταν πάντα δίπλα του, τον στήριζε, τον βοηθούσε, του έλεγε τι να κάνει, αλλά σπάνια τον άκουγε.

Η αδερφή του Ρεβέκκα, η οποία τον υπεραγαπούσε και η σκέψη της [πάντα σ’ αυτόν, άσχετα αν αυτός αδιαφορούσε. Πονόψυχη, ανιδιοτελής και όταν τον βοηθάει δε θέλει να το μάθει και το μόνο που ζητάει είναι να έχουν κάποια επικοινωνία.

Η γυναίκα του Άνκε, μία Γερμανίδα, η οποία είναι ψυχρή και απόμακρη, στην αρχή τον βοήθησε, αλλά δεν μπόρεσε να του συγχωρήσει κάποια λάθη του και κατάφερε να δηλητηριάσει τη σχέση του με ατ παιδιά του και να τα στρέψει εναντίον του. Βέβαια τα καταφέρνει ως ένα σημείο, αλλά όταν μεγαλώνουν ο μικρός καταλαβαίνει και τα βρίσκει με τον πατέρα του, ενώ ο μεγάλος γιος απομακρύνεται.

Η Νάσια, μια κοπέλα, με δύσκολα παιδικά χρόνια, προσπαθεί να έχει μία άνετη ζωή. Όμως οι αποφάσεις τα μπορεί τη στιγμή που τις πήρε να ήταν σωστές, στην πορεί όμως δεν μπόρεσε να τα καταφέρει και έτσι το μοναδικό της παιδί, που το έφερε στον κόσμος από αγάπη, μεγαλώνει με πολλά ψυχολογικά προβλήματα και γίνεται το εξιλαστήριο θύμα και σκοτώνει τον ίδιο του τον πατέρα, χωρίς στην ουσία να το θέλει.

Ο Παύλος, ο γιος της Νάσιας και του Άρη Νικολάου, ένας έφηβος 16 ετών, είναι μια διαταραγμένη προσωπικότητα που από μωρό ακόμη, βίωσε την απόρριψη απ’ την ίδια του τη μητέρα, πόνεσε, βασανίστηκε από διάφορους, υπέφερε από την κοροϊδία των άλλων παιδιών και τέλος νόμισε πως για όλα υπαίτιος ήταν ο πατέρας που δε γνώρισε. Στο τέλος, χωρίς να το θέλει, γίνεται πατροκτόνος και το μόνο που καταφέρνει να προστεθεί ένα ακόμη πρόβλημα στο ήδη διαταραγμένο μυαλό του.
Τα παιδιά ο Αλέξανδρος και ο Γκερντ, είναι δυο παιδιά που λατρεύουν τον πατέρα τους, τον έχουν κάνει ήρωα, είναι το πρότυπό τους, αλλά η μητέρα τους καταφέρνει να τα κάνει να τον απομυθοποιήσουν και να αραιώσουν πάρα πολύ την επαφή τους. Όταν ενηλικιώνονται αναθερμα΄πινουν τις σχέσεις τους, όμως Αλέξανδρος δεν μπορεί να καταλάβει τον πατέρα του καιαπομακρύνεται, αμντίθετα ο Γκερντ έρχεται πολύ κοντά στον ήρωα των παιδικών του χρόνων, τον πατέρα του.
5. Αφήγηση
Η αφήγηση είναι σε τρίτο πρόσωπο˙  την ιστορία τη αφηγείται παντογνώστης αφηγητής.
6. Μου άρεσε
Μου αρεσε κυρίως η αναφορα στο ποδόσφαιρο˙ σε γεγονότα από διάφορους αγώνες˙ οι αναφορές σε ομάδες και οι πληροφορίες για αγώνες και ποδοσφαιριστές.
7. Δεν μου άρεσε
Δεν μου άρεσε ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή, γιατί ενώ τα ειχε όλα, δεν ήταν ευχαριστημένος με τίποτα. Ακόμη ήταν φοβερά εγωιστής: ακόμα και όταν χτυπήθηκε απ’ τη μοίρα και ενώ είχε βοηθηθεί από ανθρώπους που δεν το περίμενε, παρέμεινε ο ίδιος και δεν άλλαξε χαρακτήρα και συμπεριφορά. Στο τέλος τα λάθη του τα πλήρωσε με την ίδια τη ζωή του.

Αξίζει ;

 Αξίζει κάποιος να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο, κι ας μην ασχολείται με το ποδόσφαιρο, γιατί ναι μεν το βιβλίο τη ζωή ενός ποδοσφαιριστή αλλά κυρίως εστιάζει στην ανθρώπινη πλευρά πρωταγωνιστή. Επισημαίνει τα λάθη και τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης, αλλά και τα χτυπήματα της μοίρας που μπορεί να δεχτεί κάποιος, εκεί που δεν το περιμένει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου