Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Παναθηναϊκός: Ελεγχόμενη πτώχευση

Η ελεγχόµενη πτώχευση του Παναθηναϊκού 

απο τον Aντώνη Λαγό

δημοσιεύθηκε: tanea.gr  (εδώ), Σάββατο 16 Απριλίου 2011
  

Τελικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ούτε καν το ότι η Χαριλάου Τρικούπη, που πήρε το όνοµά της από τον «Δυστυχώς επτωχεύσαµεν», συναντιέται µε τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην οποία βρίσκεται η ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού.

Ωστόσο, πιο εύκολα θα πίστευα πως η Μέρκελ ζήτησε να µπει η Γερµανία στον Μηχανισµό Στήριξης, παρά ότι ο Παναθηναϊκός βάρεσε φαλιµέντο. Αποκλείοντας το ενδεχόµενο, η οικογένεια Βαρδινογιάννη, οι Γιαννακοπουλαίοι, ο Βγενόπουλος, ο Πατέρας, ο Ζολώτας, ο Δάβαρης, ο Πολέµης, ο Νίκας και ο Ξυλάς να µην µπορούν να µαζέψουν όλοι µαζί 15 εκατ. ευρώ, το συµπέρασµα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι δεν λείπει το χρήµα αλλά η διάθεση να δοθεί. Ο ένας µέτοχος δεν δέχεται να µοιραστεί µε τονάλλον ούτε τον… πυρετό του, πόσω µάλλον τα λεφτά του. Ετσι, στο προηγούµενο Δ.Σ. όλοι προσπαθούσαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη των διπλανών τους, ενώ το επόµενο πρέπει να γίνει στο Καστελλόριζο µε φόντο τις βαρκούλες. Οχι µόνο επειδή το συγκεκριµένο νησί έχει τη σηµειολογία του, αλλά και για να περάσει στους παίκτες της οµάδας το σωστό µήνυµα: «Τα συµβόλαιά σας δεν θα τα υπογράφετε πλέον στο κότερο του Πατέρα αλλά στη βάρκα του Γόντικα». Με τις διαφορές να µην εξαντλούνται στον τύπο του σκάφους, αλλά να επεκτείνονται και στα ποσά των αποδοχών τους.
Το καλό νέο για τους φίλους του Παναθηναϊκού είναι ότι πρόκειται για ελεγχόµενη πτώχευση. Ελεγχόµενη από τονίδιο τον µεγαλοµέτοχο. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έχει περίπου τρία χρόνια να εκφράσει δηµόσια τις σκέψεις του γιατην οµάδα – από εκείνο το συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως που είχε διοργανώσει ηΠΕΚ µε µερικές χιλιάδες εξαγριωµένους οπαδούς να… ξεβαφτίζουν την οικογένειά του – η σιωπή του όµως τα λέει όλα, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις κινήσεις του.

Την περίοδο 2007-2008, όταν ο Τζίγγερ ασχολήθηκε προσωπικά µε τον Παναθηναϊκό, έδειξε καθαρά τι είδους οµάδα ονειρεύεται. Με µεταγραφικό µπάτζετ 2-3 εκατ. ευρώ, ο Βέλιτς – τεχνικός διευθυντής τότε – έφτιαξε ένα ανταγωνιστικό σύνολο που θα µπορούσε κάποια στιγµή να διεκδικήσει τίτλο χωρίς ο λογιστής της ΠΑΕ να κάνει… χαρακίρι. Ο Γ.Β. µιλούσε από τότε για την ανάγκη οι ποδοσφαιρικές εταιρείες να είναι κερδοφόρες.

Τα σχέδιά του ανατράπηκαν βίαια από τον Βγενόπουλο και την extra large παρέα του. Το µακρόπνοο επιχειρηµατικό πλάνο του µεγαλοµετόχου δεν είχε καµία τύχη να πείσει τον κόσµο του Παναθηναϊκού, την ώρα που οι λεφτάδες από απέναντι κράδαιναν τα εκατοµµύρια µε τα οποία θα ξεκάρφωναν την κόκκινη αυτοκρατορία του Κόκκαλη. Ετσι ο Γ.Β. υποχρεώθηκε να βάλει συνέταιρους στο µαγαζί του.

Υπήρχε όµως ένα πρόβληµα: για κάθε εκατοµµύριο που όλοι µαζί αποφάσιζαν να ξοδέψουν, τα 540 χιλιάρικα έπρεπε να τα βάζει µόνος του ο Τζίγγερ. Πολλά τα λεφτά – καισου φαίνονται ακόµη περισσότερα όταν σκέφτεσαι ότι βοηθούν εκείνους που σε έβριζαν ναπουλάνε µούρη.

Η αντίστροφη µέτρηση για την ελεγχόµενη πτώχευση της ΠΑΕ άρχισε όταν ο Γ.Β. έβαλε µπρος ένα µεγαλοφυές σχέδιο εκδίκησης: να χαρίσει το 25% στον Βγενόπουλο. Αν ο Mr Mig τσίµπαγε, το ποσοστό του θα έφτανε το 35% και θα ήταν υποχρεωµένος να βάζει εκείνος τα περισσότερα χρήµατα. Αν όχι, θα φτάναµε στο σηµερινό αδιέξοδο, µε την επόµενη σκηνή του έργου να είναι προβλέψιµη: «Τζίγγερ, Θεέ, πάρε την ΠΑΕ»!

Και θα την πάρει. Οταν η αβεβαιότητα θα έχει παραλύσει τους πάντες στην οµάδα, ο Γ.Β. σε ρόλο ΔΝΤ θα αναλάβει νατη σώσει, µε ή χωρίς τον Γιαννακόπουλο, επιβάλλοντας βέβαια το δικό του µνηµόνιο: το µοντέλο του 2007-2008 που έµεινε, τότε, ατελές.

Αρκεί να βρεθεί και ένας Βέλιτς που θα µπορεί µε λίγα να κάνει πολλά και να µην επικρατήσουν απόψεις όπως του Αντωνιάδη, «γιατί να έρθουν ο ΠΑΟΚΤΣΉς ο Βρύζας ή ο ΑΕΚΤΣΉς ο Ζήκος αφού υπάρχουµε ο Δοµάζος κι εγώ;», που δείχνουν ότι στον Παναθηναϊκό εκτός από έλλειµµα χρηµάτων υπάρχει και έλλειµµα σοβαρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου