Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Κάσο - Κάρπαθο




Αισθητή σε μεγάλο μέρος της νότιας Ελλάδας έγινε η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε γύρω στις 16.30 το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Ευρω-μεσογειακού Κέντρου EMSC η δόνηση είχε μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος τοποθετείται στα 60 χλμ. ενώ αρχικά το αυτόματο σύστημα καταγραφής είχε τοπθετήσει το βάθος στα 10 μόλις χλμ. Στο 6,2 προσδιορίζει την ένταση του σεισμού το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο USGS εκτιμά την ένταση της δόνησης στους 5,9 βαθμούς και το εστιακό βάθος στα 77 χλμ.
Η δόνηση φαίνεται πως έγινε αισθητή τόσο στα παράλια της Τουρκίας όσο και στην Αίγυπτο.
Το επίκεντρο της δόνησης ήταν στη θάλασσα 134 χλμ. ΒΑ του Ηρακλείου, 94 χλμ. ΒΑ του Αγ. Νικολάου και 50 χλμ. ΒΔ της Κάσου.
Στην Κρήτη το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ κατέγραψε μέγεθος 6,1 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου και επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Λονδίνου (UCL), Φίλιππος Βαλλιανάτος τόνισε πως "ο σεισμός είναι ενδιάμεσου βάθους με ασθενή έως ελάχιστη μετασεισμική ακολουθία. Το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας παρακολουθεί την περιοχή για να έχει μια πλήρη εικόνα της σεισμικής δράσης".
Παράλληλα, ο Φ. Βαλλιανάτος εμφανίστηκε καθησυχαστικός καθώς όπως επισήμανε ότι "λόγω του βάθους τους σεισμού δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Το επίκεντρο του σεισμού είναι 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σητείας, δυτικά της Καρπάθου".

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ζημιές μικρής έκτασης στη Σητεία της Κρήτης. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί πτώσεις σοβάδων σε παλιά σπίτι και σπάσιμο υαλοπινάκων στην πόλη.

Γράφει: Dimitra
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου