Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Τσικνοπέμπτη σήμερα.....!

Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας (της κρεατινής του Τριωδίου).Ο εορτασμός αυτης της ημέρας είναι ένα έθιμο που δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται.Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το ψήσιμο <<τσίκνισμα>> του κρέατος στα κάρβουνα.Από εκεί έχει πάρει και το όνομά της η ημέρα.Πέρα από το ψήσιμο του κρέατος,κάθε τόπος έχει και τις δικές του συνήθειες εορτασμού της Τσικνοπέμπτης. Μερικές από αυτές είναι:

Σέρρες
Στις αλάνες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις οποίες αφού ψήσουν κρέας,πηδούν από πάνω τους.Τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει να κάνει <<προξενιά>> ανακατεύοντας την θράκα της φωτιάς με μία βέργα.

Κομοτηνή
Εδώ την Τσικνοπέμπτη καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (Κυριακή της Απόκρεω).Επίσης τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσουν αυτήν την ημέρα βρώσιμα δώρα.Ο άντρας στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα,τον λεγόμενο κούρκο,ενώ εκείνη του στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.Ο έρωτας εξάλλου περνάει από το στομάχι!

Κέρκυρα
Την ημέρα αυτή,στην παλιά πόλη της Κέρκυρας,τελούνται τα<<Κορφιάτικα Πετεγολέτσια>> ή <<Κουτσομπολιά>> ή <<Πέτε Γόλια>>.Σύμφωνα με το έθιμο οι γυναίκες βγαίνουν στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν στην ντοπιολαλιά τους.Ακολουθούν καντάδες όπου με αυτές <<κλείνει>>το έθιμο.

Σκόπελος
Στο χωριό Κλήμα της Σκοπέλου,οι κάτοικοι,αφού φάνε και τραγουδήσουν στα σπίτια τους, ξεχύνονται στις γειτονιές και χορεύοντας συγκεντρώνονται όλοι στο Πεύκο όπου συνεχίζουν το γλέντι μεχρι το πρωί.

Πελοπόννησος
Σε όλη την περιφέρεια την Τσικνοπέμπτη σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνονται λογιών λογιών καλούδια.Η πηχτή,οι τσιγαρίδες,τα λουκάνικα,η γουρναλοιφή και το παστό είναι ορισμένα από αυτά.
Ιδιαίτερα στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς.Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα δύο πράγματα.Το πρώτο ότι ο Ναύαρχος Ουίλσων είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και το δεύτερο ότι έρχεται να την παντρευτεί.Έτσι λοιπόν,ντύνεται νύφη και με την συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει στο λιμάνι της πόλης για να προϋπαντήσει τον καλό της.Γύρω της ο κόσμος ξεφαντώνει και διασκεδάζει με τα καμώματά της...

γράφει  η dimitra

1 σχόλιο: