Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Να ιδρυθεί Παλαιστινιακό Κράτος

enet.gr,  22:24 Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ισραηλινοί διανοούμενοι ζητούν την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους


Εκδήλωση υπέρ της δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτους διοργάνωσαν περίπου 300 αριστεροί Ισραηλινοί, εκ των οποίων 17 τιμημένοι με το Βραβείο του Ισραήλ, που θεωρείται η υψηλότερη διάκριση στον τομέα των Τεχνών, των Επιστημών και των Γραμμάτων.
Η Ισραηλινή ηθοποιός, Χάνα Μαρόν, η οποία έχασε το ένα της πόδι κατά τη διάρκεια παλαιστινιακής επιδρομής, προσπαθούσε να ακουστεί ενώ εκατοντάδες ακροδεξιοί φώναζαν συνθήματα όπως "προδότες".
Η Μαρόν ανάγνωσε μέρος του κειμένου "Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας από την Κατοχή", το οποίο υπέγραψε η ίδια και περίπου 50 ακόμη ακτιβιστές ενόψει της προοπτικής της παλαιστινιακής αρχής για δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους το φθινόπωρο κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Το 1970, η γεννημένη στη Γερμανία Μαρόν τραυματίστηκε ότι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν σε επιβάτες που περίμεναν να επιβιβαστούν σε ισραηλινό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Το ένα πόδι της ακρωτηριάστηκε αλλά συνέχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και την τηλεόραση.
Οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής δηλώνουν ότι μετά το αδιέξοδο στο οποίο επήλθαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, θα επιδιώξουν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε σήμερα τη γαλλική αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους κατά την συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι.
Αυξάνουν συνεχώς οι ενδείξεις ότι ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος θα πρέπει να αναγνωριστεί διεθνώς, δήλωσε ο πρόεδρος Αμπάς μιλώντας στην τηλεόραση France 24, ενώ επανέλαβε την πρότασή του να επιστρέψουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές.
Σημειώνεται ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Γαλλία προετοιμάζεται να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος.
Η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων έχει παγώσει από τον Σεπτέμβριο λόγω της άρνησης του Ισραήλ να ακούσει την έκκληση της παλαιστινιακής πλευράς για την μη ανανέωση του μορατόριουμ ανοικοδόμησης νέων εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου