Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Χαλκιδα: Αργοπορεί η άνοιξη

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 19 Απριλίου 2011 (εδώ)

Αργοπορεί η άνοιξη στη Χαλκίδα

Ούτε μια εστία πολιτισμού -αφού η μοναδική μικρή αίθουσα εκθέσεων, που είχε εδώ και χρόνια η πόλη, θα κλείσει κι αυτή για να στεγαστούν υπηρεσίες του Δήμου Χαλκίδας- δεν διαθέτει πλέον η πρωτεύουσα της Εύβοιας.
 

Ένα γράμμα της Ελένης Αποστόλου, δικηγόρου, αποτυπώνει την πολιτιστική ένδεια μιας πόλης μισή ώρα από την Αθήνα.
«Στη Χαλκίδα φημιζόμαστε για τα ουζερί και την περαντζάδα στην παραλία. Δυστυχώς, αυτά είναι και τα μόνα για τα οποία μάς επισκέπτονται, καθώς η πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλη μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη και περιορίζεται στην ιδιωτική (ομολογουμένως υπεράνθρωπη συχνά) προσπάθεια συμπολιτών μας. Κτίρια στέγασης πολιτιστικής δράσης δεν υπάρχουν, καθώς το Σπίτι με τ' Αγάλματα δόθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων για να προβάρει χορούς, το Κόκκινο Σπίτι λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις καλλιτεχνικής αναγνωρισιμότητας και καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για να αξιοποιηθούν χώροι (όπως η Αρέθουσα, το βιομηχανικό κτίριο στην είσοδο της πόλης), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως πνευματικά-πολιτιστικά κέντρα. Παρ' όλ' αυτά υπήρχε μία μικρή αίθουσα, στην παραλία, κάτω από το νεοκλασικό δημαρχιακό μέγαρο, ανάμεσα στα κακόγουστα πλαστικά παραπετάσματα των καφετεριών. Το παλιό «Βυζαντινό». Ενας χώρος όπου καθένας από εμάς μπορούσε να εκθέσει τα έργα του, τις φωτογραφίες του, να το επισκεφτεί στις γιορτές για τα καθιερωμένα φιλανθρωπικά bazaar. Δεν ήταν ούτε μεγάλο ούτε καλοφωτισμένο, απλώς ήταν κάτι».
Η ίδια προτρέπει του Χαλκιδαίους να αναλάβουν δράση και να μην επιτρέψουν στο δήμαρχο να το κλείσει, προκειμένου να στεγάσει υπηρεσίες του νέου δήμου. «Κάτι για το οποίο μπορούμε επιτέλους να αποδείξουμε ότι εμείς στη Χαλκίδα δεν είμαστε νωθροί πολίτες μια καφεδούπολης, αλλά ενεργοί πολίτες μια επαρχιακής πόλης που έχει ανάγκη να εκφραστεί πολιτιστικά». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου