Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Ρωτάμε κάτι τον Ομπάμα?

Ομπάμα πάει... Facebook
Θα δεχθεί απόψε «ζωντανά» τα ερωτήματα των χρηστών του κοινωνικού δικτύου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ iandritsopoulos@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 20 Απριλίου 2011
Τελευταία ενημέρωση: 20/04/2011 15:18 (εδώ)

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει σήμερα ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που παραχωρεί συνέντευξη στο Facebook, δεχόμενος ερωτήσεις όχι από δημοσιογράφους, αλλά από τα -περισσότερα από 600 εκατομμύρια- μέλη του κοινωνικού δικτύου από όλο τον κόσμο.

Οι χρήστες του
Facebook και στην Ελλάδα μπορούν από τώρα να απευθύνουν ερωτήσεις στον κ. Ομπάμα, κάνοντας «like» στην ειδική σελίδα που έχει δημιουργηθεί στο site
.

Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται τα γραφεία του Facebook, στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας, γεγονός που αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές, την μεγαλύτερη απόδειξη της κυριαρχίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη σημερινή εποχή.

Ο κ. Ομπάμα θα συνομιλήσει με τον ιδρυτή του
Facebook
, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, σε μια συζήτηση με κεντρικό θέμα την οικονομία. Παράλληλα, θα απαντήσει στις ερωτήσεις των χρηστών του κοινωνικού δικτύου.

Ρωτήστε online τον πρόεδρο
Η συζήτηση θα μεταδοθεί «ζωντανά» μέσω Διαδικτύου, ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας). Μπορείτε να την παρακολουθήσετε κάνοντας «κλικ» στις διευθύνσεις
http://www.facebook.com/WhiteHouse ή http://
www.whitehouse.gov/live.

Μπορείτε να υποβάλλετε από τώρα ερωτήματα, επισκεπτόμενοι τη διεύθυνση
http://www.facebook.com/event.php?eid=122119071195720 (για τα μέλη του Facebook
) ή τη διεύθυνση http://www.whitehouse.gov/facebooktownhall (για όσους δεν είναι μέλη).
«Αιχμηρά» σχόλια

Ήδη η σελίδα έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό ερωτήσεων, ορισμένες εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα «αιχμηρές».

«Μου χρωστάτε την Αλλαγή», έγραψε ο Ρίτσαρντ Χλάντικ.

«Πότε θα σταματήσουμε τους ατέρμονους πολέμους; Σταματήστε να ακολουθείτε τη βούληση των μεγάλων εταιρειών και αρχίστε να ακούτε τους ανθρώπους τους οποίους υπηρετείτε», σχολίασε ο χρήστης Τζον Ντάρας Ντούμπιτς.

«Κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν είναι νόμιμη η χρήση της κάνναβης, η οποία έχει σκοτώσει λιγότερους από ό,τι τα νόμιμα ναρκωτικά; Θάνατοι από κάνναβη: 0. Θάνατοι από αλκοόλ: 40.000/έτος. Θάνατοι από τσιγάρο: 400.000/έτος», έγραψε ο Γκρεγκ Τέλερ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αναρτήσει ένα βίντεο διάρκειας 32 δευτερολέπτων στην σελίδα του στο Facebook, στο οποίο προτρέπει τα 19,3 εκατομμύρια «φίλων» του να συμμετάσχουν στη συζήτηση.
«Γεια χαρά. Θέλω να σας προσκαλέσω σε μια συνάντηση για την οικονομία που θα διεξαχθεί στα κεντρικά γραφεία του Facebook την Τετάρτη 20 Απριλίου», εμφανίζεται να λέει ο Ομπάμα.


Θα «τα πει» στους πλούσιους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει θέσει ως στόχο την μείωση του ελλείμματος κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.

Ο κ. Ομπάμα αναμένεται να αντιμετωπίσει ένα «σκληρό» ακροατήριο, αναφερόμενος στο φόρο-χαράτσι που σκοπεύει να επιβάλει στους εύπορους Αμερικανούς, δεδομένου ότι η Σίλικον Βάλεϊ -όπου θα μιλήσει απόψε- θα είναι γεμάτη από δισεκατομμυριούχους στους οποίους στοχεύουν άμεσα τα νέα μέτρα.

Μάλιστα, θα κληθεί να συζητήσει τα θέματα αυτά με τον 19ο πλουσιότερο άνθρωπο στις ΗΠΑ, τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, η περιουσία του οποίου αποτιμάται στα 13,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.35.800 δολάρια για να δειπνήσουν με τον Ομπάμα!

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προγραμματίσει τέσσερις εκδηλώσεις με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική του εκστρατεία, συμπεριλαμβανομένου ενός κλειστού ιδιωτικού δείπνου με 60 συνδαιτυμόνες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «San Francisco Chronicle», οι συμμετέχοντες θα καταβάλουν 35.800 δολάρια έκαστος για να συνφάγουν με τον πρόεδρο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Ομπάμα είχε βρεθεί ξανά στη Σίλικον Βάλεϊ, για να παραθέσει δείπνο στους «ισχυρούς» άνδρες της βιομηχανίας της τεχνολογίας, μεταξύ άλλων στον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, στον πρόεδρο της Apple, Στιβ Τζομπς, στον πρόεδρο της Google, Έρικ Σμιτ, και στον διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Ντικ Κοστόλο.

Οι πολιτικοί κάνουν «like» στα social media

Εμφανίσεις όπως η αποψινή προσφέρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους πολιτικούς να επικοινωνήσουν «πρόσωπο με πρόσωπο» με τους χρήστες των νέων μέσων, πολλοί από τους οποίους αποτελούν δυνητικούς ψηφοφόρους, αλλά και υποψήφιους χρηματοδότες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που ανέλαβε καθήκοντα μετά την «έκρηξη» των social media
, στην εποχή της αποκαλούμενης «δημοσιογραφίας των πολιτών».

Όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις δυνατότητες αυτής της εποχής, χειρίστηκε «έξυπνα» τα κοινωνικά δίκτυα και κατάφερε να αφουγκραστεί το ανομοιογενές και ετερόκλιτο κοινό της «ψηφιακής εποχής», το οποίο -στο μεγαλύτερο μέρος του- έχει γυρίσει την πλάτη στους πολιτικούς.

Σήμερα, η επίσημη σελίδα του στο Facebook αριθμεί πάνω από 19 εκατομμύρια «οπαδούς», ενώ ο λογαριασμός του στο Twitter συγκεντρώνει περίπου 7,5 εκατομμύρια «
followers».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου