Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ποδήλατο στη Χαλκίδα

γράφει η Γιάννα Ντούρμα


Το ποδήλατο είναι για τους περισσότερους ένα μέσο μεταφοράς. Όμως για εμάς τους νέους έχει ξεχωριστή σημασία. Μέσα στο άγχος της καθημερινότητας και στις υποχρεώσεις που μας επιβάλλει το σχολείο βρίσκουμε σε αυτό (και με αυτό) την ευκαιρία να ξεφύγουμε.  Μια βόλτα με το ποδήλατο μας κάνει να δούμε τη ζωή με μία διαφορετική ματιά. Παύεις να νιώθεις μόνος, κλεισμένος μέσα στο σπίτι, βλέπεις ανθρώπους γύρω σου που δεν έχεις ξαναδεί, περνάς από άγνωστα και ταυτόχρονα πανέμορφα μέρη που σου διεγείρουν την περιέργεια να τα εξερευνήσεις. Και τότε καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι το πραγματικό νόημα της ζωής: να απολαμβάνεις δηλαδή κάθε στιγμή της ζωής σου και να εκτιμάς αυτά που έχεις γύρω σου. Πολλοί λένε ότι η Χαλκίδα δεν έχει τίποτα το ενδιαφέρον. Κι όμως αν κάνεις μια βόλτα με το ποδήλατο θα ανακαλύψεις ότι κρύβει τόσες ομορφιές που δεν θα μπορούσε ποτέ να το συλλάβει ο νους σου!


Την πιο ξεχωριστή όμως βόλτα μπορεί να σου την προσφέρει μόνο η παρέα. Αν δηλαδή κάνεις μια βόλτα με το ποδήλατο έχοντας κοντά σου τους φίλους σου,τ ότε αποκτά άλλο νόημα. Αρχίζεις και καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να έχεις τους φίλους στη ζωή σου. Δεν είναι ,άλλωστε,τυχαίο ότι οι πιο ξεχωριστές ποδηλατικές εμπειρίες είναι αυτές που αποκτάς με τους ποδηλάτες φίλους σου. Σε αυτές δεν έχει σημασία η διαδρομή, αλλά το να περνάς καλά.


Όλο και περισσότερος κόσμος πλέον αρχίζει να στρέφεται σε αυτό το μέσο. Καθημερινά βλέπεις γύρω σου ανθρώπους από την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη ηλικία να το χρησιμοποιούν και πραγματικά χαίρεσαι, διότι αρχίζουν πια να αμφισβητούνται τα, επιβλαβή για το περιβάλλον, Μέσα Μεταφοράς.


Περνώ πολλές ώρες κάνοντας ποδήλατο μαζί με τους φίλους μου, διότι μας προσφέρει μια αίσθηση ελευθερίας και ξεγνοιασιάς. Ωστόσο, δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει το αίσθημα της ασφάλειας, καθώς δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές στους δρόμους της Χαλκίδας. Έτσι,αναγκαζόμαστε να κινούμαστε μαζί με τα αυτοκίνητα και πολλές φορές να ρισκάρουμε τη ζωή μας προσπαθώντας να περάσουμε μια διασταύρωση. Σε συνδυασμό μάλιστα με ορισμένους ασυναίσθητους οδηγούς που κορνάρουν επίμονα, διότι ''τάχα'' τους καθυστερούμε, μετατρέπουν συχνά αυτή τη βόλτα σε μια εκνευριστική διαδικασία. Επομένως,ο δήμαρχος οφείλει να κάνει κάτι για να αλλάξει αυτή την κατάσταση, κι ένας καλός τρόπος είναι η δημιουργία ποδηλατοδρόμων .


Δες για τους Ποδηλάτρες της Χαλκίδας και τη συμμετοχη του 1ου Γυμνασίου σε σχετική εκδήλωση (εδώ). Από το ιστολόγιο του 1ου Γυμνασίου πήραμε τη 2η φωτογραφία της ανάρτησής μας.

1 σχόλιο: