Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Το Β4 διαβάζει και προτείνει (Αναγνώσεις)



Δημοσθένης Βουτυράς: Παραρλάμα
6+1 σημεία από το Μάριο Παλαιολόγο




·       Είδος κειμένου – Χρόνος συγγραφής
Το είδος του κειμένου είναι διήγημα και γράφτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.
·         Υπόθεση του έργου

Κάποιες φορές ο Φάρμας θυμόταν τη μορφή του πατέρα του με το φέσι και το κόκκινο ζωνάρι αλλά και αυτή της μητέρας του με το τσεμπέρι και τίποτα άλλο. Τα υπόλοιπα τα είχε σβήσει ο χρόνος, η κούραση και το κρασί. Τη γυναίκα του δε τη θυμόταν πια καθόλου, αλλά και οι υπόλοιπες του φαινόταν τόσο παράξενες. Οι συνάδελφοι του τον πείραζαν και αυτός το μόνο που κάνει ήταν να τους μισεί. Κανείς δεν τον είχε ποτέ δει να χαμογελά
Όταν σχόλαγε έπινε κρασί στην ταβέρνα και παραμιλώντας πήγαινε στο σπίτι για να κοιμηθεί. Μια βραδιά στην ταβέρνα κάποιος διηγείται κάτι από την Αγία Γραφή. Στο συμπόσιο, λέει, κάποιου Βαλτάσαρ, βασιλιά της Βαβυλωνίας, κάποιο άυλο χέρι έγραψε στον τοίχο κάτι παράξενες λέξεις και έφερε τον τρόμο και στο βασιλιά και σε όλους τους παρευρισκόμενους, αφού κανένας δεν ήξερε οι λέξεις τι εννοούσαν. Αυτό που άκουσε του έδωσε μια ιδέα, να τιμωρήσει όλους αυτούς που τόσα χρόνια τον κορόιδευαν.
Το επόμενο βράδυ, όταν σχόλασε, δεν πήγε στην ταβέρνα, αλλά μετά από ώρες γύρισε πίσω και κρυφά με ένα κομμάτι κάρβουνο έγραψε σε έναν τοίχο τη λέξη ΠΑΡΑΡΛΑΜΑ, λέξη άγνωστη αλλά και κακή στη φαντασία του. Το πρωί όλοι που είδαν τη λέξη …
·         Θέματα που θίγει ο συγγραφέας

Ο Βουτυράς σε αυτό το διήγημα θίγει τα θέματα της βαρετής και αδιάφορης εργασίας, της φτώχειας, της εσωτερικής επιλεκτικής αποξένωσης και της εκδικητικότητας.
·       Ο ήρωας
Κεντρικό πρόσωπο του διηγήματος είναι ο Φάρμας, που βυθίζεται όλο και περισσότερο στη δυστυχία του: φτωχός και αποξενωμένος εγκλωβισμένος στα αδιέξοδά του επιχειρεί να αλλάξει τους ρόλους, να γίνει δηλαδή από θύμα θύτης.

·       Τι μου άρεσε

Ο Φάρμας, ο ήρωας του διηγήματος, ακόμα και σε αυτή την ψυχονευρωτική κατάσταση που βρίσκεται μπορεί να βρει το θάρρος και τη δύναμη της σκέψης για να εξεγερθεί έστω κι εκδικητικά.
·       Τι δε μου άρεσε
Η στάση του συγγραφέα προς τα υπόλοιπα πρόσωπα του διηγήματος, δηλαδή τα παρουσιάζει σαν να είναι όλoι μια μάζα απρόσωπη και ισοπεδωτικά θρασύδειλη.
·       Καταληκτικό σχόλιο
   

Ο Δημοσθένης Βουτυράς δίκαια θεωρώ ότι έχει καθιερωθεί ως μια σημαντική μορφή της νεοελληνικής πεζογραφίας˙ αυτό από μόνο του μας υποδηλώνει την αξία και το ενδιαφέρον των διηγημάτων του και ταυτόχρονα μας προ(σ)καλεί να διαβάσουμε και να γνωρίσουμε το έργο του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου