Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Εξετάσεις στην ομίχλη

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 8 Μαΐου 2011  (εδώ)

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΣΕ ΑΣΑΦΕΣ ΤΟΠΙΟ

Εξετάσεις στην ομίχλη


Στις 12 Μαΐου αρχίζουν οι πανελλήνιες εξετάσεις στο πιο ασαφές τοπίο των τελευταίων ετών.
Σε λιγότερους από 3.000 υπολογίζονται οι μαθητές που δεν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές αλλά μόνο στις ενδοσχολικές εξετάσεις. 

Σε λιγότερους από 3.000 υπολογίζονται οι μαθητές που δεν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές αλλά μόνο στις ενδοσχολικές εξετάσεις. Η θολή εικόνα που έχουν οι υποψήφιοι διαμορφώθηκε από το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας άλλαξε βασικά δεδομένα λίγες ημέρες πριν από τις εξετάσεις και ενώ τα σχολεία είχαν αρχίσει να ερημώνουν, αφού οι περισσότεροι προτιμούν το διάβασμα στο σπίτι ή το φροντιστήριο.
Συγχρόνως καθυστέρησε να ανακοινώσει τους αριθμούς εισακτέων και το μηχανογραφικό δελτίο. Κι όλ' αυτά όχι με γνώμονα το σύνθημα «Πρώτα ο μαθητής», αλλά «Πρώτα η εξοικονόμηση, έστω και εις βάρος του μαθητή».
Φέτος, δίδεται η δυνατότητα σε όσους μαθητές δεν επιθυμούν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να πάρουν το απολυτήριο χωρίς να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά μόνο στις ενδοσχολικές. Αν αυτό είχε ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο, είναι βέβαιον ότι θα ανταποκρίνονταν περισσότεροι μαθητές. Λόγω όμως της καθυστέρησης στην ανακοίνωση του μέτρου είναι μικρός ο αριθμός όσων αποφύγουν τις πανελλήνιες. Επομένως, το υπουργείο δεν πέτυχε να τις «αποσυμφορήσει» όσο θα ήθελε.
Σε μια πρώτη ενδεικτική καταμέτρηση λίγο μετά το Πάσχα, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός όσων κάνουν χρήση του μέτρου σε καμία περίπτωση δεν υπερέβαινε τους 3.000 μαθητές. Γι' αυτό το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να παρατείνει έως αύριο την ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής τους στις ενδοσχολικές εξετάσεις.
Οπως λένε στην «Κ.Ε.» πολλοί καθηγητές, το υπουργείο προσπαθεί να εξοικονομήσει πόρους με οποιοδήποτε κόστος: Λιγότεροι υποψήφιοι σημαίνει και λιγότερες δαπάνες. Συγχρόνως, υπολογίζει ότι θα είναι πολύ λιγότερα τα γραπτά κάτω από τη βάση. Και το σημαντικότερο: Θεωρεί ότι έτσι θα βελτιωθεί και η αναλογία διατιθέμενων θέσεων και εισακτέων σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα.
Η δημιουργία απολυτηρίων δύο ταχυτήτων, πάντως, δεν φαίνεται να απασχολεί το υπουργείο. Ετσι, όσοι μαθητές δεν δώσουν πανελλήνιες και θελήσουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, πρέπει να γνωρίζουν ότι ο βαθμός του απολυτηρίου παίζει σημαντικό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου