Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Πορεία Ειρήνης: Φτάνει στην Αθήνα

Φτάνει στην Αθήνα η Πορεία Ειρήνης

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταλήγει η η 32η Πορεία Ειρήνης, 48 χρόνια από τότε που για πρώτη φορά ο Γρηγόρης Λαμπράκης έτρεξε σε αυτή τη διαδρομή με χιλιάδες πολίτες, ζητώντας μεταξύ άλλων ειρήνη και αφοπλισμό.
Οι πολίτες που συμμετέχουν σκοπεύουν να περικυκλώσουν συμβολικά το υπουργείο, «ως μορφή διαμαρτυρίας για την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων που στέλνουν Έλληνες στρατιώτες σε διάφορα μέτωπα από το Αφγανιστάν μέχρι τη Λιβύη, ενώ έπεται συνέχεια στη Συρία», κατά τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελο Μαχαίρα.
Καθώς η πορεία διασχίζει διαδοχικά τον Μαραθώνα, τη Νέα Μάκρη, τη Ραφήνα, την Παλλήνη, την Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, τον Χολαργό και του Παπάγου, ομάδες πολιτών προστίθεται στις αρχικές ομάδες, ειδικά από την Αγία Παρασκευή και μετά.
Ο τερματισμός αναμένεται να γίνει στις 18.30 σύμφωνα με το πρόγραμμα των διοργανωτών, δέκα και πλέον ώρες μετά το ξεκίνημα στον Τύμβο του Μαραθώνα.
Τα αιτήματα της 32ης Πορείας Ειρήνης περιλαμβάνουν όπως είναι αναμενόμενο τόσο την γενική καταδίκη των «ιμπεριαλιστικών πολέμων» όσο και ειδικότερα των επεμβάσεων στη Λιβύη και την εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε ελληνική συμμετοχή με παράλληλο κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στη Σούδα της Κρήτης.
Πέντε δεκαετίες ειρηνικής πορείας
Στις 21 Απριλίου 1963 διοργανώθηκε η πρώτη μαραθώνια πορεία με συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και παρά την κυβερνητική απαγόρευση. Πρωτοστάτης ήταν ο μαραθωνοδρόμος Γρηγόρης Λαμπράκης, ανεξάρτητος βουλευτής συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ, που ένα χρόνο νωρίτερα στο α' Εθνικό Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος.
Ένα μήνα αργότερα, στις 22 Μαΐου 1963, δολοφονήθηκε στην πρώτη εκδήλωση της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη.
Εκτοτε η πραγματοποίηση της Πορείας απέκτησε σύνθετο πολιτικό χαρακτήρα, με τα αιτήματα να διαφοροποιούνται στο πέρασμα των χρόνων, αν και το πρωταρχικό αίτημα για αφοπλισμό και ειρήνη, παρέμεινε αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων. Αυτό εξάλλου υπήρξε και το εφαλτήριο για όλες τις μαραθώνιες πορείες ειρήνης.

Τη δεκαετία του 1960, (με το πραξικόπημα του 1967 η ΕΕΔΥΕ μετέφερε την έδρα της στο εξωτερικό και αγωνιζόταν για την «Έκκληση της Στοκχόλμης»), απαιτούσε κατάργηση και απαγόρευση των ατομικών όπλων.
Τη δεκαετία του 1970 και μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αίτημα ήταν η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, η απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων και των πυρηνικών όπλων από την Ελλάδα, η δημιουργία αποπυρηνικοποιημένης ζώνης στα Βαλκάνια. Μάλιστα το 1978 η ΕΕΔΥΕ συγκέντρωσε δυο εκατομμύρια υπογραφές για την κατάργηση της βόμβας Νετρονίου.
Τη δεκαετία του 1980, η απόφαση του ΝΑΤΟ για εγκατάσταση των πυραύλων «Πέρσινγκ» και «Κρουζ» και η άνοδος του Ρ.Ρίγκαν στις ΗΠΑ έθεσαν επιτακτικά το αίτημα για «Ευρώπη ελεύθερη από πυρηνικά».
Τη δεκαετία του 1990, στις πορείες ειρήνης εκφράσθηκε η έντονη αντίθεση στον πόλεμο του Ιράκ και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Τη δεκαετία του 2000, ήρθε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που άλλαξε τα δεδομένα. Πλέον είναι επιτακτικό το αίτημα για άρνηση συμμετοχής σε κάθε «ιμπεριαλιστικό» πόλεμο, για επιστροφή των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, το Κοσυφοπέδιο και άλλες ειρηνευτικές αποστολές, για κλείσιμο της βάσης της Σούδας, για μη εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Το πρόγραμμα της πορείας
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, από το πρωί υπήρξε προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς και Λεωφόρους των Δήμων Μαραθώνα - Ν. Μάκρης, Ραφήνας, Παλλήνης, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Χολαργού - Παπάγου, Ψυχικού - Φιλοθέης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα:
Αναλυτικά οι ειδικές ρυθμίσεις ανά τμήμα και ώρα:
08.00 - 09.00 Μαραθωνομάχων, από τον τύμβο του Μαραθώνα μέχρι τη λεωφ.Μαραθώνος
08.00 - 09.00 Μαραθώνος, μεταξύ των οδών Μαραθωνομάχων και Διονύσου
09.00 - 10.00 Μαραθώνος, μεταξύ των οδών Διονύσου και Αεροπορίας
10.00 - 11.30 Μαραθώνος, μεταξύ των οδών Αεροπορίας και Φλέμιγκ (διασταύρωση Ραφήνας)
11.30 - 13.30 Μαραθώνος, μεταξύ των οδών Φλέμιγκ (διασταύρωση Ραφήνας) και Αγ. Χριστοφόρου (διασταύρωση Πικερμίου)
13.30 - 14.00 Μαραθώνος, μεταξύ των οδών Αγ. Χριστοφόρου (διασταύρωση Πικερμίου) και Ευαγγ. Πουλάκη (διασταύρωση Μοναξιάς)
14.00 - 15.00 Μαραθώνος, μεταξύ των οδών Ευαγγ. Πουλάκη (διασταύρωση Μοναξιάς) και Εθν. Αντιστάσεως (διασταύρωση Παλλήνης)
15.00 - 16.00 Μαραθώνος, μεταξύ της οδού Εθν. Αντιστάσεως (διασταύρωση Παλλήνης) και της Λ. Λαυρίου - Κλεισθένους (Κόμβος Σταυρού)
16.00 - 17.00 Μεσογείων, από τον κόμβο λεωφ.Μαραθώνος και λεωφ.Λαυρίου - Κλεισθένους (Κόμβο Σταυρού) ως την οδό Χαλανδρίου
17.00 - 18.00 Μεσογείων, μεταξύ των οδών Χαλανδρίου και Κύπρου
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι πιθανόν να παραταθούν και μετά τις 18.30 ανάλογα με την εξέλιξη της πορείας.

πηγή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου