Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ένα αντίο στον μεγάλο Σόκρατες

Ακόμη ένας από τους μεγάλους ποδοσφαιριστές του παρελθόντος έφυγε από την ζωή! Ο Σόκρατες άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής (04.30) στο νοσοκομείο «Αλμπερτ Αϊνστάιντ» στο Σάο Παόλο υποκύπτοντας σε λοίμωξη η οποία τον ταλαιπωρούσε τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

«Το νοσοκομείο Άλμπερτ Αϊνστάιντ ενημερώνει με βαθιά θλίψη τον θάνατο του πρώην ποδοσφαιριστή Σόκρατες στις 4.30 τα ξημερώματα από σηψαιμικό σοκ», αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν το οποίο εξέδωσε το νοσοκομείο και ενημερώνει για τον θάνατο του «γιατρού».

Ο Σόκρατες αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα με την υγεία του, τους τελευταίους μήνες. Είχε μεταφερθεί εκτάκτως σε νοσοκομείο δύο φορές, στο τρέχον έτος. Οι γιατροί έκαναν λόγο για γαστρεντερική αιμορραγία, αποδίδοντας την στην μεγάλη του αδυναμία το ποτό.

Όπως αναφέρουν τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ, το βράδυ της Πέμπτης ο Σόκρατες ένιωσε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια γεύματος σε εστιατόριο του Σάο Πάολο. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι η λοίμωξη στο γαστρεντερικό συστήμα είχε εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα.

Ο 57χρονος Σώκρατες είχε πάρει εξιτήριο μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν και νοσηλεύτηκε λόγω γαστρικής αιμορραγίας, ένα «παράσημο» που απέκτησε εξ αιτίας του μακρόχρονου προβλήματος αλκοολισμού που τον συντρόφευε ακόμη και την εποχή που μεσουρανούσε στα γήπεδα ως ένας εκ των κορυφαίων του κόσμου την δεκαετία του ’80.

Εμβληματική φυσιογνωμία στο γήπεδο, καθώς παρά το ύψος του (1.92μ) είχε άψογη τεχνική και οργανωτικές ικανότητες που τον έκαναν ένα από τα πιο μοντέρνα χαφ της εποχής. Όμως αυτό που τον ξεχώριζε ήταν το σήμα κατατεθέν του, οι “τυφλές” του πάσες, αφού ήξερε ανά πάσα στιγμή πού ήταν οι συμπαίκτες του στο γήπεδο.

Όμως ακόμα πιο μεγάλη προσωπικότητα υπήρξε εκτός γηπέδων. Την εποχή της δικτατορίας στη Βραζιλία, ίδρυσε τη “Δημοκρατία της Κορίνθιανς”, βάσει της οποίας ο ίδιος και οι συμπαίκτες του έπαιρναν σημαντικές αποφάσεις γύρω από τα αγωνιστικά και διοικητικά ζητήματα του συλλόγου. Πτυχιούχος αθλητίατρος, διδάκτορας φιλοσοφίας, συγγραφέας και δημοσιογράφος, προδόθηκε στα 57 του από την αγάπη του για το αλκοόλ.




Λίγα λόγια για τον μεγάλο αυτό ποδοσφαιριστή:
Ο Σώκρατες (Sοcrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira) 19 Φεβρουαρίου 1954 έως 4 Δεκεμβρίου 2011 ήταν παλαίμαχος Διεθνής Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.
Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με άριστη τεχνική κατάρτιση, φαντασία, ικανότητα στο σκοράρισμα, την οργάνωση του παιχνιδιού ενώ φημιζόταν και φημιζόταν για τις «τυφλές» πάσες του.
Πανύψηλος για την εποχή του (1,92 m ) και φόραγε πάντα μια μαύρη κορδέλα στα μαλλιά μέσω της οποίας εξέφραζε την αντίθεση του σε κάθε είδους καθεστώς.
Ο Σώκρατες είχε σπουδάσει Ιατρική (το παρατσούκλι του ήταν «γιατρός») και έχει διδακτορικό ΣΤΗ Φιλοσοφία . Επίσης είναι άξιο αναφοράς πως ο αδελφός του, ΡΑΙ ήταν και αυτός σπουδαίος Διεθνής ποδοσφαιριστής και μέλος Της Εθνικής Βραζιλίας Που κατέκτησε ΤΟ Μουντιάλ του 1994 .
Ο Σώκρατες αγωνίστηκε ως αρχηγός ΜΕ την Εθνική ΟΜΑΔΑ Της χώρας του Βοήθεια In Παγκόσμια Κύπελλα του 1982 και του 1986 . Η. Βραζιλία τότε είχε ΜΙΑ ΑΠΌ τις καλύτερες εθνικές ομάδες, αφού ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ Σώκρατες αγωνίζονταν ποδοσφαιριστές όπως Ο Ζίκο , Ο Φαλκάο , Ο Τζούνιορ και Ο Καρέκα .
Και στις δύο διοργανώσεις η. Βραζιλία ήταν ΤΟ μεγάλο φαβορί, έπεσε όμως το 1982 ΣΤΗΝ ασταμάτητη Ιταλία του Πάολο Ρόσι όπου ΣΕ έναν αγώνα θρίλερ Ο Σώκρατες έβαλε ΕΝΑ υπέροχο και δύσκολο γκολ ΣΤΗΝ κλειστή γωνία του Ντίνο Ζοφ . Το 1986, ήταν η. Σειρά Της φιλόδοξης Γαλλίας του Μισέλ Πλατινί να στερήσει ΑΠΟ τον Σώκρατες την ευκαιρία για διάκριση στο Παγκόσμιο κύπελλο. Σε αυτό τον αγώνα μάλιστα ο Σώκρατες αστόχησε στη διαδικασία των πέναλτι.
Συνολικά ΜΕ την Εθνική Βραζιλίας συμμετείχε ΑΠΟ τον Μάιο του 1979 μέχρι τον Ιούνιο του 1986 σε 63 αγώνες και σκόραρε 25 φορές.

[ Επεξεργασία ]

Η επαγγελματική καριέρα του ξεκίνησε το 1974 ΣΤΗ Μποταφόγκο , Αλλα ΤΟ μεγαλύτερο διάστημά Της αγωνίστηκε ΣΤΗΝ αριστερών καταβολών Πολιτικών Κορίνθιανς του Σάο Πάολο .Εκεί ο Σώκρατες πρωτοστάτησε σε ένα πείραμα που έμεινε στην ιστορία ως «κορινθιακή δημοκρατία», βάσει του οποίου οι ποδοσφαιριστές είχαν βαρύνοντα λόγο στα διοικητικά και αγωνιστικά ζητήματα. Γενικά υπήρξε πολύ αγαπητός, αφού μέσω του Ποδοσφαίρου εξέφραζε την αντίθεσή του ΣΤΗ στρατιωτική δικτατορία Που κυβερνούσε τη Βραζιλία.
ΣΤΗΝ Ευρώπη είχε ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ την ΙΤΑΛΙΚΗ Φιορεντίνα την περίοδο 1984-1985 και μετέπειτα αγωνίστηκε ΣΕ δύο ακόμα σημαντικούς συλλόγους του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος , τη Φλαμένγκο και τη Σάντος . Το 1989 επέστρεψε στην πρώτη του ομάδα, την Μποταφόγκο, όπου έκλεισε την επαγγελματική καριέρα του.
Το 2004 επέστρεψε στα γήπεδα αγωνιζόμενος σε μια μικρή ερασιτεχνική αγγλική ομάδα (Garforth), ως παίκτης-προπονητής με συμβόλαιο ενός μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου