Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ανακατεύθυνση της επικαιρότητας




22  του Φλεβάρη

Η επικαιρότητα κινείται σε ρυθμούς εξεγέρσεων και καταστολής στον Αραβικό κόσμο: ειδικά στη Λιβύη η κατάσταση παρουσιάζεται εφιαλτική˙ τα διεθνή (και τα ελληνικά) Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για επίθεση του στρατού και της αστυνομίας εναντίoν των διαδηλωτών: αναφέρουν   εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.
Στο εσωτερικό συνεχίζεται ο απόηχος του σαββατιάτικου  ντέρμπι της ντροπής˙ όλοι λένε ότι επιθυμούν να γίνει κάθαρση και να οργανωθεί σωστά ο ελληνικός αθλητισμός – λίγο δύσκολο να τους πιστέψει κανείς.
Ο ΠΑΟΚ παίζοντας ηρωικά πήρε ισοπαλία (1-1) στη Μόσχα, αλλά αποκλείστηκε. Σε αγώνα Champions League απόψε αργά η Real νίκησε την Olympique  Lyonnais (1-0) εκτός έδρας.
Στο σχολείο κλίμα αναμονής και προετοιμασίας για την εκδρομή μας που ξεκινάει την Παρασκευή.
Αύριο συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η απεργία των καθηγητών – δε συμμετείχαν πολλοί την πρώτη μέρα. Το δεκαπενταμελές (ανακοίνωσε ότι) προχωρεί σε διήμερη κατάληψη από αύριο.

Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ διαβάζουμε (σύνδεσμος)

Αθήνα ώρα µηδέν

Η χειρότερη µητρόπολη της ∆ύσης

Παγκόσµια έρευνα βαθµολογεί πολύ χαµηλά τις συνθήκες διαβίωσης στην πρωτεύουσα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΩ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Το χαµηλό επίπεδο εκπαίδευσης και τα σοβαρά προβλήµατα στις υποδοµές –ειδικότερα στο οδικό δίκτυο – ευθύνονται για τον χαρακτηρισµό της Αθήνας ως της πόλης µε τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης στη ∆υτική Ευρώπη, σύµφωνα µε την έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο ανάµεσα σε 140 πόλεις του κόσµου για λογαριασµό του βρετανικού περιοδικού «Economist».

Στην κορυφή της λίστας, ως το καλύτερο, το πιο ανθρώπινο και πιο φιλόξενο µέρος για να ζει κανείς µόνος ή µε την οικογένειά του, βρίσκεται για πέµπτη συνεχή χρονιά το Βανκούβερ, στον Καναδά. Τη δεύτερη και τρίτη θέση καταλαµβάνουν η Μελβούρνη και η Βιέννη, ενώ τελευταία τερµατίζει για άλλη µία χρονιά η Χαράρε, στη Ζιµπάµπουε.

Με βαθµολογία 81,2% – οριακά πάνω από τα επίπεδα βιωσιµότητας – και άριστα το 100, η Αθήνα τερµάτισε και φέτος στην 63η θέση, µόλις µία θέση πάνω από το Σαντιάγο, στη Χιλή. Το Βανκούβερ
αντίστοιχα απέσπασε βαθµολογία 98% στους 30 δείκτες των πέντε υπό εξέταση κατηγοριών – σταθερότητα, ιατρική περίθαλψη, πολιτισµός -περιβάλλον, παιδεία και υποδοµές– διατηρώντας σταθερές τις επιδόσεις του σε σύγκριση µε πέρσι. Αριστα σηµείωσε στην υγειονοµική περίθαλψη, το εκπαιδευτικό σύστηµα, τον πολιτισµό και το περιβάλλον, ενώ λίαν καλώς πήρε στον τοµέα της εγκληµατικότητας καταγράφοντας πολύ χαµηλά ποσοστά.

Εκτός από τη Μελβούρνη, η οποία εκτόπισε τη Βιέννη – καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην Ευρώπη - από τη δεύτερη θέση της κατάταξης στην τρίτη, δεν παρατηρήθηκε κάποια άλλη αξιοσηµείωτη αλλαγή στην ταξινόµηση των 140 πόλεων σε σύγκριση µε πέρσι. Το Λονδίνο, λ.χ., που θα φιλοξενήσει του χρόνου τους Ολυµπιακούς Αγώνες, σηµείωσε πολύ µικρή πρόοδο ανεβαίνοντας µία θέση – από την 54η πέρσι στην 53η φέτος. Σε γενικές γραµµές, οι περισσότερες πόλεις της ∆υτικής Ευρώπης θεωρούνται ιδανικές για να ζει κανείς, καθώς κατά µέσον όρο συγκεντρώνουν βαθµολογία µεγαλύτερη του 90%.

«Οι σχετικά αραιοκατοικηµένες πόλεις µεσαίου µεγέθους στα ανεπτυγµένα κράτη τείνουν να συγκεντρώνουν υψηλότερη βαθµολογία, καθώς διαθέτουν όλες τις παροχές σε επίπεδο πολιτισµού και υποδοµών, καθώς και λιγότερα προβλήµατα που προκαλούνται από την εγκληµατικότητα ή τον συνωστισµό», επισηµαίνει ο Τζον Κόπστεϊκ, συντάκτης της έκθεσης.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ. Στην Αµερική, την υψηλότερη βαθµολογία συγκεντρώνει το Πίτσµπουργκ, το οποίο σκαρφαλώνει στην 29η θέση – ακριβώς πάνω από τη Χονολουλού – ενώ το Λος Aντζελες έπεσε τρεις θέσεις καταλαµβάνοντας την 44η.

Επίσης, αντίθετα απ’ό,τι θα φανταζόταν κανείς, εξαιρετικά µέτριες κρίνονταιοι συνθήκεςδιαβίωσης στην πόλη πουδεν κοιµάται ποτέ, µε αποτέλεσµα η Νέα Υόρκη να βρίσκεται στην 56η θέση της κατάταξης.

Νούµερο 12 της λίστας, κορυφαία ανάµεσα στις ασιατικές και πολύ πιο πάνω από το Τόκιο, αναδεικνύεται η Οσάκα, ισοβαθµώντας µε τη Γενεύη. Αρκετά καλή βαθµολογία συγκεντρώνει το Χονγκ Κονγκ, τοοποίο βρίσκεται στην 31η θέση.

∆εν ισχύει τοίδιο όµως και για το Πεκίνο, όπου τα σοβαρά προβλήµατα, µε σηµαντικότερο την ατµοσφαιρική ρύπανση, το ρίχνουν στην 72η θέση της λίστας.


        Η Χαλκίδα άραγε σε ποια θέση θα αξιολογούταν;

                                                                                  

1 σχόλιο:

  1. Η "ανακατεύθυνση" ξεκίνησε με "παραπληροφόρηση": Η Lyon ή αλλιώς Olympique Lyonnais, όπως με πολλή μαεστρία έγραψε ο Christos, κατόρθωσε να μην ηττηθεί από τη Real (όπως από βιασύνη γράψαμε χθες,) ισοφαρίζοντας σε 1-1 προς το τέλος του αγώνα.
    Θα είμαστε πιο προσεχτικοί στο μέλλον.

    επικαιρικός ανακατευθυντής

    ΑπάντησηΔιαγραφή