Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Φουκοσίμα: Θρίλερ με τη ραδιενέργεια!

Σε «λάθος» αποδίδουν τώρα οι υπεύθυνοι του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα τις μετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ραδιενέργεια στο νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα με αριθμό 2 έφτασε σε επίπεδα δέκα εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το κανονικό!

        Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η ραδιενέργεια στο νερό που βρίσκεται στην αίθουσα της τουρμπίνας του αντιδραστήρα είχε φτάσει στα 1.000 μιλισίβερτ (mSv) ανά ώρα. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, η έκθεση σε ραδιενέργεια άνω των 100 mSV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

           Μετά την έκταση που πήρε η είδηση, εκπρόσωποι της εταιρεία ηλεκτρισμού Tepco ανακοίνωσαν ότι η μέτρηση δεν ήταν αξιόπιστη και εξέφρασαν τη λύπη τους για το λάθος. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές διαβεβαίωσαν τους πολίτες ότι το ραδιενεργό νερό δεν μπορεί να φτάσει στη θάλασσα.

       Την ανησυχία του για την κατάσταση εξέφρασε, πάντως, ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος εμφανίστηκε λιγότερο καθησυχαστικός από ότι στο παρελθόν.
"Θα θέλαμε να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο το ίδιο σκέφτονται. Ωστόσο δεν μπορώ να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από την πραγματικότητα", δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό NHK.

Προβλήματα εκδηλώθηκαν και στις εργασίες για την αποκατάσταση του αντιδραστήρα με αριθμό 1. Νερό διέρρευσε στην αίθουσα που βρίσκεται η τουρμπίνα, κατά πάσα πιθανότητα από βαλβίδα ή ελαττωματική σωλήνωση. Στο χώρο θα εγκατασταθούν τρεις αντλίες για την απομάκρυνση του νερού.

Αυξάνεται η ραδιενέργεια και στη θάλασσα

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η συγκέντρωση ραδιενεργού ιωδίου στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο εργοστάσιο. Έφτασε σήμερα σε επίπεδα 1.850 φορές πάνω από το κανονικό, από 1.250 φορές το Σάββατο. Αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτίμησε ότι αυτό ενδέχεται να οφείλεται σε διαρροή από το κέλυφος αντιδραστήρων. Εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου ανιχνεύτηκαν και στη βορειονατολική Κίνα. Δεν χρειάζεται να ληφθούν "μέτρα προστασίας" για τον πληθυσμό, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας.

Όσον αφορά στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι νεκροί είναι 10.489 άνθρωποι, ενώ αγνοούνται ακόμη 16.621.

Γράφει: Dimitra
Πηγή: enet.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου