Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Το Β4 διαβάζει και προτείνει (Αναγνώσεις)

 Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα

γράφει ο ο Άρης Νανούσης και ο Γιώργος Νικολάου

Ο συγγραφέας

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ (Απρίλιος 1564 – 23 Απριλίου 1616) είναι μια από τις κορυφαίες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Πατέρας του θεάτρου στη νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία. Εκτός από τα θεατρικά έχει γράψει και ποιήματα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και παίζονται μέχρι σήμερα, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Ο Σαίξπηρ κατάφερε να χειριστεί με απόλυτη δεξιοτεχνία τόσο την κωμωδία όσο και το δράμα και τη τραγωδία. Τα έργα του διαπνέονται από μια βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και παραμένουν επίκαιρα.



Τα έργα του

Τα έργα του κατά παράδοση διακρίνονται σε τραγωδίες, κωμωδίες και ιστορικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις ακριβείς χρονολογίες των έργων του δεν είναι γνωστές μέχρι σήμερα. Μερικά από τα έργα του είναι:


Κωμωδίες: Η κωμωδία των παρεξηγήσεων, Το ημέρωμα της στρίγγλας, οι δύο άρχοντες της Βερόνας, Αγάπης Αγώνας άγονος κ.ά.

Ιστορικά: Βασιλιάς Ιωάννης, Ερρίκος ο Δ’, Ερρίκος ο Ε΄, Ερρίκος ο Στ’, Ριχάρδος ο Γ’, Ερρίκος ο Η’

Τραγωδίες: Τρωίλος και Χρυσηίδα, Κοριολανός, Τίτος Ανδρόνικος, Μάκβεθ, Άμλετ, Οθέλλος, Βασιλιάς Ληρ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»
Το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» γράφτηκε το 1595 και είναι η μεγαλύτερη και η πιο τραγική ερωτική ιστορία όλων των εποχών, πρότυπο όλων των καταδικασμένων από «εξωτερικές» συγκυρίες ερώτων.




Η υπόθεση
Πρόκειται για μια ιστορία δύο νέων που έζησαν στη Βερόνα πριν πάρα πολλά χρόνια, αγαπήθηκαν και θέλησαν να ζήσουν τον έρωτά τους και να ενώσουν τις ζωές τους. Η μοίρα όμως έπαιξε άσημο παιχνίδι και η βεντέτα μεταξύ των δύο οικογενειών τους ήταν η αιτία να χάσουν τη ζωή τους πολύ νωρίς και να μην καταφέρουν να κάνουν οικογένεια. ..
            Η Ιουλιέτα ανήκει στην οικογένεια των Καπουλέτων και ο Ρωμαίος στην οικογένεια των Μοντέγων. Μεταξύ τους υπάρχει άσβεστο μίσος λόγω παλιάς βεντέτας. Κάποτε οι Καπουλέτοι  κάνουν μεγάλη γιορτή. Ο Ρωμαίος φορώντας μάσκα εμφανίζεται στη γιορτή με δυο φίλους του, τον Μπενβόλιο και το Μερκούτιο. Έτσι συναντάει την Ιουλιέτα και η απαράμιλλη ομορφιά της τον κάνει να την ερωτευτεί τρελά. Η ακατανίκητη αυτή έλξη είναι αμοιβαία. Αρχικά ταράζονται, όταν αντιλαμβάνονται  ότι ανήκουν σε δυο εχθρικές οικογένειες. Όμως, τα βράδια ο Ρωμαίος πηγαίνει κάτω από το μπαλκόνι της Ιουλιέτας και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης, μέχρι να έρθει το ξημέρωμα. Κάποια στιγμή, αποφασίζουν να παντρευτούν κρυφά, γιατί ήξεραν ότι οι οικογένειές τους δε θα δέχονταν τέτοιο γάμο. Συνεργός τους ο μοναχός,  που ήταν φίλος και των δύο οικογενειών και ήλπιζε στη συμφιλίωσή τους και τελικά τους πάντρεψε κρυφά ένα βράδυ.
            Την επόμενη όμως μέρα, ο Ρωμαίος με τους δύο φίλους του κάνουν μια βόλτα στους δρόμους της Βερόνας. Εκεί συναντιούνται με την παρέα των Καπουλέτων. Ο οξύθυμος Τυπάλδος, ξάδελφος της Ιουλιέτας, σκοτώνει πάνω στο διαπληκτισμό του τον Μερκούτιο και ο Ρωμαίος παίρνει εκδίκηση σκοτώνοντας το φονιά του φίλου του. Τρομαγμένος ο Ρωμαίος καταφεύγει στο κελί του μοναχού που τον είχε παντρέψει, όπου και μαθαίνει την ποινή του, εξορία απ’ τη Βερόνα. Ο μοναχός του προτείνει να υπακούσει στο νόμο και να φύγει από την πόλη, μέχρι να ησυχάσουν τα πράγματα. Του υπόσχεται μάλιστα ότι θα εύρισκε την ευκαιρία να ανακοινώσει το γάμο τους στις δύο οικογένειες.  
            Έτσι και γίνεται. Όμως όσο ο Ρωμαίος βρίσκεται στην εξορία, οι Καπουλέτοι προξενεύουν  την Ιουλιέτα στον κόμη Πάρη, γαμπρό νέο και πλούσιο. Η Ιουλιέτα ζητάει έτσι τη βοήθεια του μοναχού, που της προτείνει να πιει το περιεχόμενο ενός μπουκαλιού που θα την έδειχνε πεθαμένη για 42 ώρες. Έτσι οι γονείς της θα την θεωρούσαν νεκρή και θα την μετέφεραν στον οικογενειακό τους τάφο. Ο ίδιος θα ειδοποιούσε τον Ρωμαίο για το σχέδιο και να έρθει το βράδυ να την πάρει μαζί του.
            Η Ιουλιέτα δέχεται αμέσως. Όλα γίνονται όπως είχαν σχεδιαστεί σχετικά με τον ψεύτικο θάνατο της Ιουλιέτας.  Ωστόσο ο Ρωμαίος δεν πρόλαβε να πληροφορηθεί από τον αγγελιοφόρο του μοναχού για το σχέδιο. Φτάνει στον τάφο τρελός από οδύνη, μαθαίνοντας το θάνατο της αγαπημένης του. Αφού της δίνει το τελευταίο φιλί πίνει το δηλητήριο , για να πάει στον άλλο κόσμο μαζί της. Μετά από λίγες ώρες, η Ιουλιέτα ξυπνά, βλέπει το Ρωμαίο νεκρό, συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί και από τον πόνο της μπήγει ένα στιλέτο στο σώμα της, πεθαίνοντας δίπλα στον αγαπημένο της.
            Ο μοναχός βλέποντας τα δυο άψυχα κορμιά, καταλαβαίνει τι έχει συμβεί και αργότερα διηγείται όλη την ιστορία στις δύο οικογένειες που αποφασίζουν να θάψουν την μακροχρόνια διαμάχη τους στους τάφους των παιδιών τους.




·         Τι μας άρεσε


Στο Ρωμαίος και Ιουλιέτα υπάρχουν πολλά στοιχεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ένα από αυτά που αξίζει να σχολιάσουμε είναι η έντονη δραματικότητα και η σύνθετη πλοκή που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο ως το τέλος. Ο ψυχισμός των ηρώων διαγράφεται μέσα από μια δραματική παρουσίαση των χαρακτήρων, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως τραγικά. Πιστεύω ότι ένα από τα ωραιότερα σημεία του έργου εντοπίζεται τη στιγμή που η δράση κορυφώνεται, όταν ο Ρωμαίος αυτοκτονεί πίνοντας το δηλητήριο, καθώς ο απεσταλμένος του μοναχού δεν είχε προλάβει να τον ενημερώσει για το σχέδιο. Όμως η τραγωδία δεν τελειώνει εκεί, καθώς η Ιουλιέτα μόλις συνέρχεται και αντικρίζει τον αγαπημένο της πεθαμένο αυτοκτονεί και αυτή βυθίζοντας στο πένθος τις δύο οικογένειες

·         Τελικό σχόλιο

Θα προτείναμε ανεπιφύλακτα να διαβαστεί το συγκεκριμένο έργο. Ο αναγνώστης μπορεί να αποκομίσει πολλές πληροφορίες για την κοινωνία εκείνης της εποχής, την κοινωνική διαστρωμάτωση και τη νοοτροπία των ανθρώπων. Ακόμα μπορεί να βιώσει τη δύναμη υψηλών αξιών, όπως η αγάπη. Η δύναμη της αγάπης συγκρούεται με τις κοινωνικές προκαταλήψεις και η σύγκρουση οδηγεί στη θυσία τη ζωή των δυο ερωτευμένων νέων. Η θυσία των δύο νέων ανθρώπων καταφέρνει να νικήσει το μίσος των δύο οικογενειών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου