Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΟΙΕΛΕ: «Νοθεύουν τις εξετάσεις τα ιδιωτικά Λύκεια»

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 20 Απριλίου 2011 (εδώ)

Να διεξάγονται οι ενδοσχολικές εξετάσεις των ιδιωτικών σχολείων στα δημόσια για λόγους ασφαλείας ζητεί η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημα αυτό, η ΟΙΕΛΕ προτίθεται να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και να ζητήσει την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών.
Η ΟΙΕΛΕ αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί τα φαινόμενα νόθευσης των ενδοσχολικών εξετάσεων στα ιδιωτικά λύκεια και ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν η εγκυρότητα των εξετάσεων και η γνησιότητα των τίτλων σπουδών είναι να δώσουν οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων εξετάσεις σε γειτονικά δημόσια σχολεία και σε κοινά θέματα».
Οποιαδήποτε άλλη πρόταση, αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, θα αποτελεί ημίμετρο και θα διαιωνίζει την προνομιακή αντιμετώπιση των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων εις βάρος της αξιοκρατίας και της ισονομίας.
Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, «η πιο χαρακτηριστική περίπτωση νόθευσης ήταν η παραγωγή πλασματικών απολυτηρίων σε ιδιωτικά ΤΕΕ (Αρτας, Λάρισας), αλλά και με δεκάδες περιπτώσεις που λαμβάνουν χώρα σε πολλά ιδιωτικά Λύκεια σε όλη την Ελλάδα, είναι φανερό πως τίθεται σοβαρότατο ζήτημα, όχι μόνο πιστοποίησης των τίτλων σπουδών, αλλά και καταδολίευσης των εξετάσεων του ΑΣΕΠ. Πολλοί "απόφοιτοι" με "άριστο" απολυτήριο πριμοδοτούνται με 1.000 μόρια, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να διορίζονται στο Δημόσιο αποκλείοντας αποφοίτους δημοσίων σχολείων, οι οποίοι έχουν εξεταστεί με αντικειμενικά κριτήρια. Η εμπειρία μας από ιδιωτικά ΤΕΕ που είχαν κατασκευάσει "μηχανές" άριστων απολυτηρίων, μας έχει αποδείξει ότι οι επιτροπές ελέγχου των εξετάσεων από καθηγητές του Δημοσίου δεν επαρκούν».
Σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για απόκτηση απολυτηρίου με ενδοσχολικές εξετάσεις, η ΟΙΕΛΕ αναφέρει ότι αυτό «αποτελεί ακόμη ένα βήμα για την απαξίωση του Γενικού Λυκείου, για την όξυνση των φαινομένων αναξιοκρατίας, ανισότητας και διαφθοράς στα σχολεία και για την απαξίωση της έννοιας του απολυτηρίου προς όφελος όσων θέλουν να εμπορευματοποιήσουν τη γνώση».
«Η πρόταση του Γ. Πανάρετου για τη νεκρανάσταση της πάλαι ποτέ Ε' Δέσμης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σε ένα ήδη διεφθαρμένο σύστημα, τις ανομίες του οποίου οι εποπτικές αρχές του κράτους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου