Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Τηλεόραση vs Βιβλίο - Οι Έλληνες δε διαβάζουν


γράφει η Ελεάνα Νάτσου

Η τηλεόραση συμβάλλει στη διάδοση του βιβλίου ή οδηγεί στον παραγκωνισμό του;

Παρά την ομολογουμένως ανεκτίμητη προσφορά του το βιβλίο δεν έχει στην εποχή μας την ανάλογη (αναμενόμενη) ανταπόκριση στο κοινό˙ η εικόνα ενός μοναχικού ανθρώπου που συντροφεύεται από την ανάγνωση ενός βιβλίου γίνεται ολοένα και πιο σπάνια, έτσι ο αριθμός των αναγνωστών μειώνεται και η αγορά του βιβλίου διέρχεται κρίση.
             Οι λόγοι που παραγκωνίζεται όχι μόνο το βιβλίο αλλά γενικότερα το έντυπο (εφημερίδες, περιοδικά) είναι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν είναι τόσο αναγνώστης όσο θεατής. Προτιμά να παρακολουθεί τηλεοπτικές εκπομπές παρά να διαβάζει βιβλία. Αιτία της προτίμησης αυτής είναι τα «πλεονεκτήματα» που διαθέτει η τηλεόραση σε σχέση με το βιβλίο. Η τηλεόραση προσφέρει άμεση ενημέρωση, σε αντίθεση με το έντυπο, το οποίο καταγράφει και σχολιάζει την επικαιρότητα με βραδύτητα. Η παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών είναι πολύ πιο εύκολη και άνετη σε σχέση με τη μελέτη βιβλίων, η οποία απαιτεί διανοητική προσπάθεια και προϋποθέτει πνευματική καλλιέργεια. Για όλους αυτούς τους λόγους ο σύγχρονος άνθρωπος στρέφε3ι το βλέμμα και το ενδιαφέρον του προς τη τηλεόραση παραβλέποντας ολοένα και περισσότερο το βιβλίο.
                Επιπλέον, οι επιδιώξεις του σύγχρονου ανθρώπου δεν αποσπούν μόνο το ενδιαφέρον αλλά περιορίζουν και το χρόνο που θα μπορούσε να διαθέσει στην ανάγωνωση και τη μελέτη βιβλίων. Εργάζεται πολλές ώρες τη μέρα για αν μπορεί να ικανοποιήσει τις πραγματικές του ανάγκες. Έτσι πού καιρός για διάβασμα;
                Αλλά και αν ακόμα έχει στη διάθεσή του ελεύθερο χρόνο, προτιμά να τον διαθέσει σε άλλου είδους διασκεδάσεις, όχι βέβαια πάντα πιο ευχάριστες και ωφέλιμες από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Τα τυχερά παιχνίδια, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η διασκέδαση σε νυχτερινά κέντρα μουσικής, τα ψώνια και, στην καλύτερη περίπτωση οι εκδρομές, ο κινηματογράφος που προσελκύουν το ενδιαφέρον του σύγχρονου ανθρώπου και τον συγκινούν περισσότερο απ’ ό,τι το βιβλίο.
Λειτουργίες που παραδοσιακά επιτελούσε το βιβλίο σήμερα τις πιο πολλές φορές και για τους περισσότερους ανθρώπους τις έχει αναλάβει η τηλεόραση. Ο σύγχρονος άνθρωπος ενημερώνεται αι ως ένα βαθμό μορφώνεται από την τηλεόραση. Ψυχαγωγείται απ’ αυτήν και συνήθως την έχει συντροφιά τις ελεύθερες ώρες του. Για πολλούς αιώνες το  βιβλίο, το έντυπο γενικότρεα, υπήρξε κύριο μέσο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και μόρφωσης. Υπήρξε μέσο γνωριμίας του ανθρώπου με τον πολιτισμό, καθώς και μέσο επικοινωνίας με τα υψηλά διανοήματα του ανθρώπινου λόγου. Στην εποχή μας όμως αυτά τα προσφέρει (ή νομίζουν πολλοί άνθρωποι ότι τα προσφέρει) η τηλεόραση, εκμεταλλευόμενη τα πλεονεκτήματα της. Καλύπτει την επικαιρότητα, επειδή μπορεί να αναμεταδίδει άμεσα γεγονότα που γίνονται σε διάφορα σημεία της γης.
Συνεχίζεται ...
Το κείμενο θα ολοκληρωθεί σύντομα.

8 σχόλια:

  1. pisteuw oti kapou apo thn 3h paragrafo kai meta xanetai to 8ema pou einai h diadosh tou vivliou h o paragwnismos tou apo thn thleorash alla se genikes grammes einai arketa kalo... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφερων κειμενο, ανυπωμονω να διαβασω την συνεχεια!!! Με βοηθησε και στην εκθεση που πρεπει να παραδωσω με θεμα σχεση βιβλιου τηλεορασης:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλο κειμενο με βοηθησε να βρω θεμα για εκθεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. mporeite n m peite gt n diabazo0me efhmerida (yper)??? ligo asxeto

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. το να διαβάζουμε γενικά και το να διαβάζουμε εφημερίδα ειδικότερα, για μένα, είναι το καλύτερο σχολείο για κάθε μαθητή Γυμνασίου και Λυκείου. σχεδόν όλοι στην Ελλάδα είμαστε αυτοδίδακτοι: πολύ λίγοι δάσκαλοι και καθηγητές προσπαθούν να μας μάθουν πώς και γιατί να διαβάζουμε. επομένως όποιος θέλει να κάνει κάτι πέρα από το να πάρει ένα απολυτήριο Λυκείου και να μπει σε ένα Πανεπιστήμιο πρέπει να το πάρει απόφαση να μορφωθεί μόνος του. η εφημερίδα με την επεξεργασμένη γλώσσα που χρησιμοποιεί, με την ποικιλία θεμάτων που παρουσιάζει, με τις διαφορετικές απόψεις που προβάλλει μπορεί να μας κρατάει σε εγρήγορση. κάθε Κυριακή, άντε μια Κυριακή το μήνα λέω στους γονείς μου: «να μου πάρετε το ΒΗΜΑ ή την Καθημερινή ή…» και διαβάζω ρεπορτάζ, άρθρα και επιφυλλίδες – έρευνες, επιστημονικά κείμενα, ταξιδιωτικές αφηγήσεις, κριτική βιβλίου, κείμενα για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ό,τι μου αρέσει γενικώς: 5- 10 κείμενα, 2 -3, 10,… όλες τις σελίδες …. αφήνω τη γλώσσα να με δροσίσει σαν την ήρεμη ποτιστική βροχούλα την άνοιξη … δεν αγχώνομαι να τα καταλάβω όλα, μαζεύω λέξεις, συγκεντρώνομαι στον εαυτό μου, σκέφτομαι πάνω σ’ αυτό που διαβάζω, ο χρόνος κυλάει αργά: μισή, μία ωρίτσα, αν μπορώ και περισσότερες. ίσως σιγά – σιγά να αναπτύξω μια σχέση αγάπης με τη γλώσσα και τη γραφή. μπορεί και όχι.
    με εφημερίδες μορφώθηκα. εδώ και 35 χρόνια, όταν θέλω να ανανεώσω τη σχέση μου με τη γλώσσα, δίνω ραντεβού με τις εφημερίδες: κάθε Κυριακή…


    η ερώτηση αυτή (και η απάντηση που κλήθηκα να δώσω) είναι η καλύτερη ανταμοιβή που αυτό το ιστολόγιο συνεχίζει να υπάρχει


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μς βοηθησε στο να γραψω εκθεση μεσα σε 10 λεπτα στισ 11:00 μ.μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νίκο, πώς πήγε, την παρουσίασες την έκθεση στην τάξη;

    Πέτυχες καλή αξιολόγηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή