Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Φιντελ Κάστρο: η αποχώρηση ενός ηγέτη

Γνωστοποίησε το τέλος του ηγετικού ρόλου
Τέλος εποχής για τον Φιντέλ Κάστρο
NAFTEMPORIKI.GR  (εδώ) Τρίτη, 19 Απριλίου 2011 08:54



Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα



Το τέλος του ηγετικού του ρόλου στα πολιτικά πράγματα της Κούβας ανακοίνωσε επισήμως ο Φιντέλ Κάστρο, την ώρα που το 6ο συνέδριο του κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος ενέκρινε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προτάθηκε από τον αδελφό του, Ραούλ Κάστρο.
Mε άρθρο του που δημοσιεύεται στον επίσημο Τύπο, o ιστορικός ηγέτης της Κούβας γνωστοποιεί ότι δεν θα είναι μέλος της νέας Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, η σύνθεση της οποίας πρόκειται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα. Ο 84χρονος Κάστρο ήταν ο γενικός γραμματέας του Κόμματος από την ίδρυσή του το 1965 έως το 2006, όταν παρέδωσε τη θέση του και την προεδρία στον αδελφό του, Ραούλ Κάστρο, για λόγους υγείας.
Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Ραούλ Κάστρο εγκρίθηκε από την ολομέλεια των 1.000 συνέδρων. Περιλαμβάνει περίπου 300 μέτρα που αφορούν το άνοιγμα του ιδιωτικού τομέα, μειώσεις των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, μειώσεις των κρατικών επιδοτήσεων, μορφές αυτοδιαχείρισης στις επιχειρήσεις, τους φόρους και την αποκέντρωση του κρατικού μηχανισμού. «Στον εκσυγχρονισμό του οικονομικού μοντέλου, ο σχεδιασμός θα έχει το προβάδισμα, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τις τάσεις της αγοράς», αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο Cubadebate.cu, στην οποία υπογραμμίζεται πάντως ότι «μόνον ο σοσιαλισμός είναι ικανός να νικήσει τις δυσκολίες και να διαφυλάξεις τις κατακτήσεις της επανάστασης».
Η έγκριση του προγράμματος από το συνέδριο ήταν αναμενόμενη καθώς ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις, όπως η αύξηση της αυτοαπασχόλησης και η μίσθωση κρατικής γης σε ιδιώτες αγρότες, εφαρμόζονται ήδη.
Το συνέδριο επέλεξε επίσης νέο α’ και β’ γραμματέα, την Κεντρική Επιτροπή και το ισχυρό Πολιτικό Γραφείο, όμως τα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση που θα σημάνει τη λήξη του συνεδρίου, μετέδωσε η κουβανική τηλεόραση.
βλέπε και enet.ge (εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου