Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Περικοπές ακόμα και...στις ξένες γλώσσες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (!)

Ψαλίδι στις ξένες γλώσσες σε όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βάζει το υπουργείο Παιδείας. Μέσα σε δύο ημέρες, με την παγιωμένη πλέον μέθοδο του αιφνιδιασμού, το υπουργείο περιόρισε τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας σε Δημοτικά και Γυμνάσια.

Προχθές καθηγητές γαλλικής και γερμανικής γλώσσας διαμαρτύρονταν έξω από το υπουργείο για τα Δημοτικά, ενώ από χθες όλη η εκπαιδευτική κοινότητα αντιδρά έντονα στην απόφαση που επιβάλλει τη διδασκαλία μιας δεύτερης ξένης γλώσσας βάσει της πλειοψηφίας. Οσοι μαθητές προτιμούν άλλη γλώσσα θα υποχρεωθούν σε μετεγγραφή σε άλλο σχολείο.


Η καταιγίδα των περικοπών στα σχολεία δεν έχει τέλος. Τελευταία πεδία δράσης, με διαφορά λίγων ημερών, τα ολοήμερα σχολεία και η διδασκαλία ξένων γλωσσών και ειδικά γαλλικής και γερμανικής γλώσσας. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα υποστούν τις συνέπειες των μέτρων εξοικονόμησης προσωπικού, που λαμβάνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.


Στόχος, ο περιορισμός στο ελάχιστο προσλήψεων όλων των κατηγοριών. Οσο για τους μαθητές, θα υποχρεωθούν σε άλλο πλαίσιο εκπαίδευσης που οπισθοδρομεί σε ξεχασμένες εποχές. Πρώτα θύματα οι μαθητές της Ε' τάξης, που εξαναγκάζονται από την ερχόμενη χρονιά είτε να παρακολουθήσουν άλλη δεύτερη ξένη γλώσσα από αυτή που διδάχτηκαν μέχρι τώρα, είτε να μετεγγραφούν σε άλλο σχολείο.


Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε ό,τι αφορά τα Δημοτικά, η δεύτερη ξένη γλώσσα που θα διδάσκεται (σε εξαθέσια και πάνω) «θα είναι μόνο μία, γαλλική ή γερμανική». Η μοναδική διευκόλυνση αφορά τους μαθητές της ΣΤ' τάξης που μπορούν να ζητήσουν μη βαθμολόγηση αν αποφασιστεί η διδασκαλία γλώσσας που δεν έχουν διδαχτεί. Υποχρεούνται, ωστόσο, σε παρακολούθηση της νέας.


Σε ό,τι αφορά τα Γυμνάσια, «θα διδάσκεται μία δεύτερη ξένη γλώσσα, η οποία επιλέγεται μεταξύ της γαλλικής ή της γερμανικής ή της ιταλικής ή της ισπανικής». Θα ληφθεί υπόψη η ύπαρξη οργανικής θέσης εκπαιδευτικού στο σχολείο, ενώ αν δεν υπάρχει ή τη μοιράζονται δύο (2) ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων (ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ34, ΠΕ40) θα επιλεγεί η ξένη γλώσσα που επιθυμεί να διδαχτεί η πλειοψηφία των μαθητών.


Απαλλαγή ή μετεγγραφή


Για μαθητές της Β' και Γ' τάξης του Γυμνασίου, οι οποίοι έχουν διδαχτεί άλλη γλώσσα, μπορούν να επιλέξουν μεταξύ απαλλαγής ή μετεγγραφής σε όμορο Γυμνάσιο.


Για διαχωρισμό σε γαλλόφωνα και γερμανόφωνα σχολεία προειδοποιούν οι καθηγητές ξένων γλωσσών, επισημαίνοντας τον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα της απόφασης.


Πηγή:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου